Skatteetiken har under en lång tid varit ett centralt ämne för yrkesrevisorer både i revisionsarbetet och i den rådgivande verksamheten. FARs skattekommitté har utarbetat ett diskussionsutkast till en kommande rekommendation som ska behandlas på FAR-dagen 1988. Kommitténs ordförande Jan Johanson ger här bakgrunden.

Det kan inte ha undgått någon att etikfrågorna har givits stort utrymme i massmedias bevakning av politiker, företagsledare och företrädare för organisationer i samhället. Ledande politiker och företagsledare har även i olika sammanhang betonat vikten av god etik inom politiken, vid affärer, i aktiehandeln och inom skatteområdet.

Frågor om etik

Inom Föreningen Auktoriserade Revisorer FARs skattekommitté har vi kunnat konstatera ett stigande antal förfrågningar från FAR-ledamöter när det gäller etikfrågor vid skatterådgivning. Ledamöter i FARs regelkommitté säger sig ha upplevt samma tendens. Etikområdet när det gäller skatterådgivning upplevs av många revisorer som ”svårt” samtidigt som FARs generella etikregler och reglerna för biträdesansvar vid självdeklaration inte täcker hela området för skatterådgivning. Behovet av en särskild rekommendation för revisorn som skatterådgivare har framstått allt klarare. Skattekommittén har därför utarbetat ett utkast till rekommendation, ”God revisorssed vid befattning med skatter och arbetsgivaravgifter”, som kommer att diskuteras på FAR-dagen den 25 november 1988 och som publiceras i anslutning till denna artikel.

Som bakgrund till skattekommitténs utkast redogörs här nedan i korthet för en del av de aktiviteter som FAR deltagit i när det gäller utformande av etiska regler inom skatteområdet för revisorer.

FAR har under lång tid ägnat stort intresse åt professionell etik. FARs grundläggande ”Regler för god revisorssed” har under 80-talet kompletterats med ”Regler för tillhandahållande av redovisningstjänster” och ”Biträdesansvar vid upprättande av självdeklaration”. Den sistnämnda rekommendationen initierades av ett mål i Svea Hovrätt 1981 som klart visade behovet av en rekommendation inom detta område.

När det gäller den mer övergripande frågan om ”God revisorssed vid befattning med skatter och arbetsgivaravgifter” deltog FARs tidigare ordförande Ulf Gometz i början av 80-talet i en nordisk skatteetikgrupp inom ramen för Nordiska Revisorsförbundet (NRF). I Balans 9/82 presenterade Ulf Gometz en rapport som senare diskuterades vid FAR-dagarna samma år.

Internationellt har vidare FARs tidigare ordförande Bertil Edlund varit ordförande i International Federation of Accountants (IFACs) etiska kommitté som i mars 1986 givit ut ”Statement of Guidance on Ethics in Tax Practice”.

I samrådsgruppen FAR/SRS/Riksskatteverket har etiken för skatterådgivare behandlats vid ett flertal sammanträden under de senaste åren och etikfrågan kommer även i fortsättningen att vara aktuell i samrådsgruppen.

Revisorn som skatterådgivare

FARs Regler för god revisorssed har nyligen omarbetats. Därvid har ett särskilt stycke infogats som gäller revisorn som konsult. Även om detta stycke gäller revisorns konsultroll generellt är den givetvis tillämplig på revisorn i konsultrollen skatterådgivare. De omarbetade reglerna har sänts ut till FAR-ledamöterna och kommer att behandlas vid FARs årsstämma i november.

Vi i skattekommittén hoppas att vårt utkast skall utmynna i en rekommendation som kan vara till vägledning för oss inom kåren av auktoriserade revisorer när det gäller frågan om vad som är god revisorssed vid befattning med skatter och arbetsgivaravgifter.

Jan Johanson, ordförande i FARs skattekommitté