Syltkrukan hette ett konsortium där två auktoriserade revisorer tillsammans med några goda vänner satsade 20.000 kr var på börsaktier. Några spekulationsaffärer ägnade man sig inte åt men nu har Kommerskollegium klassat Syltkrukan som affärsverksamhet och ”prickat” de båda revisorerna. Viss förvirring råder.

Ett anonymt tips till Kommerskollegium avslöjade att två auktoriserade revisorer tillsammans med fem andra personer bildat Handelsbolaget Syltkrukan Invest för att göra aktieaffärer.

Varje delägare i Syltkrukan hade satsat 5.000 kr och disponerade dessutom 15.000 kr i kredit. Pengar placerades i två papper.

”Fel att bilda bolag”

Kommerskollegium reagerade och tog revisorerna i örat. De tillsades att genast sluta med sitt engagemang i Syltkrukan. Auktoriserade revisorer får enligt 10 § förordningen om auktorisation och godkännande av revisorer inte bedriva affärsverksamhet.

Bara inom vissa gränser får auktoriserad revisor, ensam eller tillsammans med familjemedlemmar, inneha värdepapper samt vårda sin privata ekonomi genom en aktiv förvaltning, sa KK.

”Att i dessa syften bilda bolag tillsammans med utomstående strider däremot mot affärsverksamhetsförbudet”, hette det vidare.

Det var auktoriserade revisorerna Per Magnusson och Börje Olofsson som ”prickades” av Kommerskollegium.

Börje Olofsson säger:

– Det här hade jag aldrig kunnat drömma om. Syftet med det hela var bara att bilda en aktiesparklubb för att träffas, umgås och lära sig mer om aktier.

Revisionsbyrån har bara två anställda. Men de är grannar med ett annat företag i samma hus. Vissa funktioner är gemensamma för de båda företagen, t ex att träffas vid kaffebordet varje dag.

Bolag som bolag?

När aktiesparklubben planerades kom någon med förslaget att göra klubben till ett handelsbolag.

– Vi tyckte inte att det spelade någon roll om det var en ”klubb” eller ett handelsbolag. Det är ju ett bolag i båda fallen. Klubben är ett enkelt bolag. Bolag som bolag, tyckte vi.

Börje Olofsson tillägger att han också anser det vara ett sätt att förvalta sin privata ekonomi att vara med i en aktiesparklubb.

– Jag såg aldrig detta som det minsta kontroversiellt, säger Börje Olofsson. Men det är klart att vi får avveckla vårt engagemang.

Affärsverksamheten har varit mycket liten. Syltkrukan äger bara två olika papper, inköpta några veckor före börskraschen 1987. Genom att Kommerskollegium hade vänligheten att vänta med sitt tillslag till nästan ett helt år efter aktieköpen hade kurserna hunnit gå upp igen. Så Syltkrukan kom att stanna ungefär på plus minus noll.

Bolagsmännen utnyttjade vardera 5.000 kr i kontanter och cirka 12–13.000 kr av de krediter som disponerades.

Gränser inom familjen

– Själv får jag tydligen investera i värdepapper, säger Börje Olofsson. Men jag får inte göra det tillsammans med mina arbetskamrater. Möjligtvis får jag, efter vad jag fick veta av byrådirektören på Kommerskollegium, göra det tillsammans med min hustru. Där någonstans går gränsen. Men om man förvaltar värdepapper inom familjen måste det tydligen från början finnas en särskild kapitalbehållning att förvalta, t ex ett arv. Men om man och hustru gick in med var sin summa och exempelvis en son med en summa för att försöka tjäna pengar, så skulle man däremot ha passerat gränsen. Så snävt är det. Vilket förvånar mig.

Börje Olofsson undrade också vad som händer i fallet där en revisionsbyrå som köper en fastighet och själv bara utnyttjar tio procent av lokalerna.

– Detta var helt okej, men man borde ha dispens för att vara helt säker.

Börje Olofsson tycker att det var lite trist att det var en anonym anmälan som låg bakom Syltkrukans fall. Upplysningarna om Syltkrukan torde anmälaren närmast ha fått från en näringslivsbilaga till en lokaltidning. Där presenterade man med hjälp av uppgifter från handelsregistret information om nystartade företag i bygden.

Kollegiet ändrar sig

Gäller affärsverksamhetsförbudet för auktoriserade revisorer verkligen alla former av bolag som det står i Kommerskollegiets beslut?

– Nej, vi har diskuterat den här saken i efterhand och kommit fram till att förbudet inte gäller enkla bolag, säger byrådirektör Carina Bergman Marcus på Kommerskollegium till Balans.

Så man får alltså bilda tipsbolag, aktiesparbolag etc tillsammans med utomstående så länge man inte bildar handelsbolag?

– Ja, så länge man inte driver affärsverksamhet.

Gjorde man det i fallet Syltkrukan?

– Ja.

Men det är väl helt klart att verksamheten kan betecknas som liten?

– Ja.

Men ändå för stor?

– Ja.

Vilken betydelse har det att revisorerna knappast tjänade några pengar på Syltkrukan?

– Det är just det här med handelsbolag som är problemet.

”Ingen juridisk person”

Varför kom ni i efterhand in på att enkla bolag kan accepteras?

– Ett enkelt bolag är ju ingen juridisk person. Var och en svarar ju för sina åtaganden. Det är ju helt informellt. Man diskuterar gemensamt hur man ska göra i bolaget men var och en gör ju ändå som han själv vill.

En vanlig form av enkelt bolag är att man tippar tillsammans. Det får man alltså?

– Ja.

Men då gäller fortfarande att verksamheten inte får vara av någon större omfattning?

– Nej, just det, det får den inte vara. Det får inte bli någon form av affärsverksamhet. Samma sak gäller om revisorn ensam har en privat förmögenhet. Då får han förvalta den men han får inte sälja och köpa i någon större utsträckning.

Börje Olofsson har återgett ett samtal som han hade med dig. Det var förmodligen innan ni ändrade er beträffande enkla bolag. Då diskuterade ni hur långt man kan gå inom familjen, eller hur?

– Ja. Man och hustru kan vårda ett familjekapital. Om de gör det i form av handelsbolag måste de ha dispens från oss.

Men däremot kan man, hustru och barn inte skjuta till var sin summa i syfte att verkligen tjäna pengar?

– Nej, syftet med dispensen är att de ska få förvalta familjeförmögenheten som de kanske redan har. Sånt här får vi titta på från fall till fall. Visst ska man kunna ha t ex en jordbruks- eller hyresfastighet och driva den tillsammans med släktingar om man fått den genom arv.

Får ny revisor ha pengar?

De här stränga reglerna kan verka hämmande på rekryteringen till revisorsyrket. Får man komma in i yrket och ha pengar med sig? Vad ska man i så fall göra?

– Bara det är helt privat är det tillåtet. Och har man en väldigt stor förmögenhet får man naturligtvis lov att vara lite mer aktiv än annars. Man ska inte behöva se förmögenheten förstöras. Men affärerna får inte gå för långt. Det är sånt som man också får bedöma från fall till fall.

I revisorskretsar har det höjts ett och annat ögonbryn efter fallet Syltkrukan. Är det många som har ringt till Kommerskollegium?

– Ja, bl a en av de större byråerna. Man ville skicka ut vårt beslut till alla sina revisorer eftersom man tror att det är ganska många av dem som har handelsbolag av det aktuella slaget. Det var med anledning av det samtalet som vi kom fram till att man inte kan förbjuda enkla bolag.

Resonemang i cirkel

Resonemanget om handelsbolag och enkla bolag hamnar lätt i en cirkel. Läget klarnar knappast om man jämför med lagen om handelsbolag och enkla bolag. Ett handelsbolag föreligger ju redan före registreringen om minst två kommer överens om att utöva näringsverksamhet tillsammans. Och ett enkelt bolag blir handelsbolag om det införs i handelsregistret – även om det inte driver näringsverksamhet.

Vad som är affärsverksamhet är inte heller så enkelt. I många år har bolag som för egen räkning bedrivit handel med värdepapper för hur stora belopp som helst (det har inte funnits någon gräns uppåt) blivit beskattade för inkomst av tillfällig förvärvsverksamhet i stället för rörelse – med allt vad det innebär av förändrade avdragsmöjligheter. I dessa fall har affärsverksamheten inte ansetts vara tillräckligt utåtriktad. Först under 1988 har Regeringsrätten i viss mån ändrat sig på den punkten. Dock krävs fortfarande att verksamheten drivs yrkesmässigt.

Den ena övervakande myndigheten har alltså sagt att du inte får göra avdrag eftersom att du driver för liten verksamhet även om du gör affärer för många miljoner. Samtidigt knäpper den andra övervakande myndigheten auktoriserade revisorer på näsan och säger att de driver rörelse i kafferummet.

På FAR har man för avsikt att ta upp en diskussion med KK i frågan.

Inge Wennberg