Låt Kommerskollegium eller Börsstyrelsen välja revisorer i marknadsbolag – eller kräv kvalificerad majoritet. Så lät det något uppseendeväckande utspelet från Aktiespararna härförleden. Men i själva verket hade beslutet i Aktiespararnas styrelse ändrats redan innan skrivelse och pressmeddelande – i oförändrat skick – gick ut.

I ett tillägg som hängdes på senare kunde Aktiespararna också tänka sig att revisorers oberoende kunde stärkas genom att revisionen alltid sköttes av två revisionsbyråer.

Redan utskrivet

– När jag kom till sammanträdet var den ursprungliga lydelsen redan utskriven, säger auktor revisor Bertil Olsson, Bertil Olssons Revisionsbyrå, som också är ledamot av Aktiespararnas styrelse. Jag tyckte det var helt fel att blanda in Kommerskollegium eller Börsstyrelsen. Att anlita två olika byråer skapar mycket större effekt på revisorernas oberoende, anser jag. Jag framförde också detta och det togs med bland förslagen i styrelsens beslut.

Men det blev aldrig av att ändra den kommuniké som redan hade utfärdats. Dock fick börsminister Bengt K Å Johansson vid uppvaktningen i ärendet reda på Aktiespararnas fullständiga förslag. En rätt skriven kommuniké gjordes också senare.

– Det var bra att de ändrade sig när de fick höra litet förståndiga synpunkter, säger Bertil Olsson.

Aktiespararnas VD Lars-Erik Forsgårdh verifierar ”att en ändring gjordes i sista minuten”.

Diskussionsunderlag

Han fortsätter:

– Det är viktigt att slå fast att vi inte har tagit ställning för någon av de olika möjligheterna att värna om revisorns oberoende. Det här utspelet är bara ett uppkast. Det är tänkt för diskussioner. Vi har inte låst oss. Att anlita två revisionsbyråer är en möjlighet bland flera.

– Jag förstår att det här har rört upp en liten storm här och var i revisorskretsar, säger Lars-Erik Forsgårdh. Det är inte första gången.

Revisorerna tycker kanske att ni kunde ha diskuterat saken med dem?

– Vi kan inte springa och fråga alla vad vi ska tycka. Det tycker vi inte.

Inge Wennberg