Bankföreningarna och Fondhandlareföreningen får ta en ny funderare på vilka fullmakter medlemsföretagens kunder ska skriva under vid affärer genom telefonavslut på kredit- och valutamarknaden.

I förra numret av Balans berättade vi om hur bankernas organisationer tillsammans med Fondhandlareföreningen beslöt att medlemsföretagen skulle kräva sina kunder på mycket långtgående skriftliga fullmakter för telefonaffärer på kredit- och valutamarknaden.

Fullmaktsblanketten innebar en betydande befrielse av bankernas och fondhandlarnas ansvar för att kundrepresentanter verkligen har behörighet att göra telefonavsluten i fråga.

Stark reaktion

Kunderna reagerade kraftigt. Många vägrade skriva på blanketterna och bankfolk önskade att den nya ordningen aldrig hade beslutats.

Bland berörda kunder märktes flera försäkringsbolag. De anmälde saken till Försäkringsinspektionen som gick vidare till Bankinspektionen.

– Vi har diskuterat ärendet, säger bankinspektör Lars Hedberg. Vi tycker att man gått för långt när fullmakterna medgav att i stort sett vem som helst kunde ringa och binda kundens företag till en telefonaffär. Vi anser att man så långt som möjligt bör precisera vilka personer som man har kontakt med. Systemet får dock inte vara alltför stelbent. Men det måste vara klarare.

Starka parter

Bankinspektionen har dock via Försäkringsinspektionen skickat fallet vidare till Försäkringsbranschernas Serviceaktiebolag (FSAB).

– Vi anser att det här rör sig om så starka motparter att de kan diskutera saken själva, säger Lars Hedberg. Men klarar de inte upp det hela får vi naturligtvis ta tag i det.

Inge Wennberg