FARs Databehandlingskommitté har beslutat att inom ramen för Balans informera om aktuella frågor inom ADB-området. Dessutom kommer sammanfattande redovisning att lämnas angående kommitténs slutförda projekt.

I detta nummer tar vi upp en kort redogörelse för den senaste tidens förändringar inom Databehandlingskommittén, För- och nackdelar vid användning av datorstödda revisionstekniker, Disketten – en databärare som kräver omsorgsfull hantering, Krav på revisorns kunskaper i ADB och revision i datorbaserad miljö, Kommentarer till Televerkets skrift om säkerhet vid datakommunikation, Vad avses med datorstödd revision?

Under hösten 1987 har ett flertal förändringar ägt rum inom FARs Databehandlingskommitté. Efter att under flera år ha utfört förtjänstfulla insatser inom Databehandlingskommittén har den tidigare ordföranden Lars Dykert tillsammans med ledamöterna Gilbert Larsson och Lars Lundberg nu lämnat kommittén.

I samband med valet av nya ledamöter till kommittén diskuterades dess framtida inriktning samt den bakgrund och intresseinriktning nya ledamöter bör ha. En del riktlinjer drogs upp och det bestämdes att kommittéledamöterna skulle väljas så att följande kompetensområden representeras inom kommittén:

– ADB-tekniker inom revisionen

– Datorstödd revision i småföretagsmiljö

– Klientrelaterad riskanalys och ADB-utveckling

– Inverkan av ADB på god revisionssed

– Utbildningsfrågor

– Remissarbete

– Kontakter och samordning med andra kommittéer inom och utanför FAR

– Bulletinverksamhet

Kommittén kommer således att arbeta med frågor som rör ADB-teknikens inverkan både på företags och organisationers verksamhet samt revisorns arbete. Detta kräver en löpande uppföljning inom ett flertal områden, varför varje kommittéledamot kommer att arbeta inom ett fåtal av ovannämnda områden. Vi tror att detta arbetssätt skall öka våra möjligheter till bättre uppföljning av nyheter och av utvecklingen inom ADB-området till gagn för FAR och dess medlemmar.

Det nya arbetssättet inom kommittén – och främst då bulletinverksamheten – kommer att intensifiera kommunikationen till FAR-ledamöterna av nyheter inom ADB-området och andra intressanta erfarenheter från kommitténs arbetsfält. Den utgåva Du nu läser är den första i raden av bulletiner från Databehandlingskommittén.

FARs Databehandlingskommitté består för närvarande av sex ledamöter – Tomas Ahlgren, Anders Hult, Torsten Lyth, Anders Malmeby, Per Wardhammar och Tommy Mårtensson (ordförande) – och vi har för avsikt att välja in ytterligare någon ledamot. Samtliga ledamöter arbetar aktivt med ADB-frågor och är dessutom auktoriserade revisorer. Detta betyder att vi alla kan se ADB med revisorns ögon samt förstå de viktiga kopplingarna mellan ADB och revision.

Sammantaget bör kommitténs sammansättning, dess arbetsområden och fördelning av arbetsuppgifter ge goda förutsättningar för att följa och informera om ADB-utvecklingen och dess inverkan på oss revisorer.

Databehandlingskommitténs medlemmar

Ordförande Tommy Mårtensson, Arthur Andersen, Stockholm

Tomas Ahlgren, SET, Malmö

Anders Hult, Reveko, Stockholm

Torsten Lyth, Bertil Olssons, Stockholm

Anders Malmeby, Bohlins, Stockholm

Per Wardhammar, Öhrlings, Stockholm