FARs Databehandlingskommitté har beslutat att inom ramen för Balans informera om aktuella frågor inom ADB-området. Dessutom kommer sammanfattande redovisning att lämnas angående kommitténs slutförda projekt.

I detta nummer tar vi upp en kort redogörelse för den senaste tidens förändringar inom Databehandlingskommittén, För- och nackdelar vid användning av datorstödda revisionstekniker, Disketten – en databärare som kräver omsorgsfull hantering, Krav på revisorns kunskaper i ADB och revision i datorbaserad miljö, Kommentarer till Televerkets skrift om säkerhet vid datakommunikation, Vad avses med datorstödd revision?

Ett angeläget bevakningsområde för Databehandlingskommittén är att följa upp hur utbildningsbehovet tillgodoses för revisorskåren avseende ADB och ADBs påverkan på revisionen.

En auktoriserad revisor och hans medarbetare måste idag av ett flertal olika skäl ha goda kunskaper inom dessa områden.

land annat är det så att ett minskande antal av våra klienter numera utnyttjar manuella system för sin redovisning. Revisorns problem är då att under dessa delvis nya betingelser fortfarande bedriva sin granskning i enlighet med god revisionssed. Ett konkret problem angående klientens datoriserade system är t. ex. att det inte alltid finns synliga bevis för att redovisningstransaktioner verkligen registrerats och bevarats på ett betryggande sätt.

Vidare måste revisorn kunna fastställa att innehållet i redovisningssystemets register rapporteras på ett korrekt sätt, d. v. s. att redovisningsinformationen återges fullständigt och riktigt i klientens årsredovisning.

Med dagens ofta komplexa system och svårkontrollerbara driftmiljö är det inte alltid längre tillräckligt eller ens möjligt att enbart granska indata mot utdata. Det kan t. ex. vara svårt att vid fastställandet av årsredovisningen avgöra om de listor man granskat under den löpande revisionen verkligen motsvarar den information som sedan utgör underlag för årsredovisningen.

Förutom den förändrade klientmiljön kommer revisorn regelmässigt i kontakt med ett flertal datoriserade arbetshjälpmedel. Arbetsuppgifter som kan utföras effektivare och vanligen också mer produktivt är allt från hela processen med rapportframtagning till mer avancerade kalkyler, skatteberäkningar och registeranalyser. Program för dessa ändamål finns normalt utvecklade för mikrodatorer. Revisorn måste alltså för egen del allt oftare ta itu med att arbeta med mikrodatorprogram.

Det är av yttersta vikt att FAR-ledamöterna beaktar detta utökade utbildningskrav antingen via deltagande i IREVs kurser eller den egna byråns kurser.

IREVs kurser

Databehandlingskommittén har löpande kontakter med IREV för att bistå i frågor om kurssammansättning, kursutveckling etc. där anknytning till ADB-området finns eller borde tillgodoses.

IREVs kursprogram innehåller idag dels kurser som lägger grunden för ett utökat användande av mikrodatorer, där man koncentrerar sig på olika basbegrepp och arbetsrutiner för dessa hjälpmedel. Dels finns kurser eller separata moment i kurser som behandlar särskilda insatser i granskningen av klientens datoriserade redovisningssystem.