FAR-kåren förändras. Det är koncentrationen till Stockholm och till allt större arbetsplatser som framför allt gör sig gällande. Däremot är antalet kvinnor fortfarande anmärkningsvärt lågt. Dagens vanligaste FAR-ledamot återfinns på en stor byrå i Stockholm. Det är en man, 42 år gammal.

Den typiske FAR-ledamoten är en 42-årig man på Bohlins Revisionsbyrå i Stockholm. Åtminstone är det så i mars 1988.

Flertalet FAR-ledamöter, 549 av 1.379 eller cirka 40 procent, arbetar i Stockholm. Nära 60 procent finns i de tre största städerna och bara sex procent i Norrland.

Den aritmetiska medelåldern bland ledamöterna är 42,9 år, medianåldern 40,0 år. Det finns alltså lika många ledamöter över 40 som under.

Kvinnorna i FAR-kåren är fortfarande mycket få. Knappt 12 procent.

Koncentrationen till stora företag fortsätter. Bohlins har 174 FAR-ledamöter, Öhrlings 170, Hagström & Sillén 147, Reveko 122 och Sparev 52. Det betyder att 48 procent av ledamöterna återfinns på fem företag.

Även i landsorten spelar de stora byråerna en viktig roll. Bara Öhrlings har t.ex. sammanlagt 65 kontor.

– Jag tror att koncentrationstendensen håller i sig, säger auktor revisor Per Bergman, 42, på Bohlins i Stockholm. Världen blir alltmer komplicerad. Det krävs fler specialister. Och det räcker inte att ha en specialist på varje område. Det behövs många av varje sort för att hålla kvaliteten på hygglig nivå. Även den internationella utvecklingen och kravet på att hålla en hög utbildningsstandard talar för stora enheter.

Jag har lovat Per Bergman, 42, att inte kalla honom för genomsnittsrevisor. Det är han inte heller.

Men han är något av ett bevis för att de stora uppdragen går till de stora byråerna.

Toppar ”börsligan”

Per Bergman har uppdrag i nio börsföretag. Han får en hygglig placering på den här listan över dem som har flest uppdrag som ordinarie revisor eller suppleant.

18

Bertil Edlund, Öhrlings, Stockholm, har uppdrag i 18 börsföretag

16

Nils Brehmer, Kellgren-Öhrlings & Stenbergs i Göteborg

13

Caj Nackstad, Bohlins, Stockholm Ingvar Pramhäll, Öhrlings, Stockholm

12

Bertil Olsson, Bertil Olssons Revisionsbyrå, Stockholm

11

Bo Fridman, Bohlins, Stockholm

 9

Per Bergman, Bohlins, Stockholm Bo Lindén, TRG Revision Einar Larsson, Stockholm Sten Lundvall, Bohlins, Stockholm

 8

Sven Lekman, Hagström & Sillén, Stockholm Gunnar Widhagen, Hagström & Sillén, Stockholm

 7

Jan Nordenbäck, Hagström & Sillén, Stockholm Reidar Peters, Peters & Co, Malmö Bo Ribers, Bertil Olssons, Stockholm Bertil Ståhl, Bohlins, Stockholm Göran Tidström, Öhrlings, Stockholm Sören Wikström, TRG Revision Einar Larsson, Stockholm

 6

Torbjörn Hanson, Hagström & Sillén, Stockholm Sigvard Heurlin, Öhrlings, Stockholm Sven-Erik Johansson, Tönnerviksgruppen, Stockholm Lennart Wiberg, Kellgren-Öhrlings & Stenbergs, Göteborg Pål Wingren, Öhrlings, Stockholm.

Källa: Sven-Ivan Sundqvists bok Ägarna och makten i Sveriges Börsföretag 1988

(Listan här är sammanställd med reservation för att den inte är helt komplett.)

Av de auktoriserade revisorerna arbetar över 50 procent i företag med mer än 250 anställda.

Fördelningen på byråstorlek framgår av tabell 1.

Tabell 1: Fördelning på byråstorlek

Byråstorlek

Andel av kåren 1

   –   5 Anställda

13 %

  6− 10

 7 %

 11− 50

11 %

 51−100

 9 %

101−250

 7 %

251−

53 %

Av Sveriges 1.580 auktoriserade revisorer är ca 90 procent FAR-ledamöter.

avser samtliga auktoriserade, d.v.s. även icke FAR-ledamöter.

Har de små någon framtid?

Frågan är om de små och medelstora revisionsbyråerna har någon framtid.

Bengt Donaldson är den ene av två FAR-ledamöter på Revisionsbyrån Bengt Donaldson AB i Lund. Han säger:

– Jag tror att det alltid kommer att finnas utrymme för ett antal små revisionsföretag som också kommer att klara sig ganska bra. Vi har inga börsföretag. Majoriteten av våra klienter är småföretag som knappast har något att vinna på att vända sig till de stora byråerna.

Auktor revisor Mats Fredricson är tidigare ordförande i FARs södra krets. Han arbetar på Peters & Co, en medelstor Malmöbaserad byrå med kontor på flera platser i Skåne men också i Stockholm.

– Jag tror generellt att tendensen mot allt större enheter håller i sig, säger Mats Fredricson. Allt fler mellanbyråer kommer att slås ihop med andra eller organiseras i kedjor.

Mats Fredricson arbetade tidigare på en mycket liten byrå och under en mellantid innan han kom till Peters & Co satte han sig och arbetade helt ensam. Han trivdes dock inte personligen särskilt bra med det.

– Det är skillnad på revision och revision mellan små och stora byråer. De små byråerna, där revisorn ofta också är ekonomisk rådgivare åt ägarfamiljen och ger råd beträffande ägarens skattefrågor o.s.v. kommer det alltid att finnas behov av. De stora byråerna sköter mer komplexa saker. Någon lika självklar plats för de mellanstora byråerna finns det däremot inte. Professionellt sett är den pågående utvecklingen inte särskilt lycklig men den är svår att ändra på. Mats Fredricson betonar att detta är hans allmänna omdöme. Det kan alltså inte ligga till grund för några närmare spekulationer kring framtiden för Peters & Co.

Kedjor mot koncentration

Auktor revisor Erik Rydström, Enskilda Revisionsbyrån AB (SVEREV), är bl.a. ordförande i FARs östra krets och i SVEREV-kedjan.

– Jag tror att koncentrationstendensen kommer att hålla i sig ett tag till, säger Erik Rydström. Men det finns utrymme för mindre revisionsbyråer och för revisionsbyråer i landsorten. Att bilda kedjor är ett bra sätt att motverka koncentrationen till såväl stora byråer som till Stockholm. Men det är viktigt att länkarna i kedjan ute i landsortsstäderna får arbeta under eget ansvar.

Män överrepresenterade

Kvinnornas frammarsch i FAR-kåren låter vänta på sig. Bara 165 av 1.379 ledamöter är kvinnor.

– Jag trodde faktiskt att det hade börjat vända på allvar, kommenterar Birgitta Lindén, VD i Osborne Johnsons Revisionsbyrå i Stockholm. Tyvärr är det fortfarande så att i många yrken på akademikernivå finns det en kolossal överrepresentation av män.

Birgitta Lindén tycker att revisorsyrket borde passa särskilt bra för kvinnor:

– Kvinnor är analytiskt begåvade, säger Birgitta Lindén.

Hon tror dock att ett problem för kvinnorna är att de stannar hemma i samband med att de får barn.

– Det här ”drabbar” dem givetvis ofta under de fem år som föregår auktorisationen – en tid då många tycker att det är extra viktigt att hänga med i karriären. Då försöker männen hålla uppe en image om att de jobbar till 150 procent, medan kvinnorna får vara hemma. Hittills är det ju väldigt få män som stannar hemma med barnen. Men kvinnor som tvingas stanna hemma med barnen ska inte behöva slås ner av det. Ta det kallt och kom igen!

Birgitta Lindén (som själv har två barn) tycker att byråledningarna borde tänka mer positivt på de här frågorna. T.ex. bör man i större utsträckning acceptera att både män och kvinnor ibland behöver gå ner till kortare arbetstid.

– Tänk positivt, då trivs folk och kan göra mycket även på kort tid.

Trots allt borde den här utvecklingen kunna vända ganska snart. I dag är hälften av alla nyexaminerade ekonomer kvinnor. Mycket tyder på att också hälften av de nyanställda på revisionsbyråerna är kvinnor.

Det finns 16,4 FAR-ledamöter per 100.000 invånare. Motsvarande siffror från systerorganisationen i Finland är 7,1, i Norge 17,1 och i Danmark 46,2. Den danska siffran kan dock inte jämföras med den svenska eftersom danska revisorer får fortsätta vara auktoriserade även om de inte utövar yrket.

Danmark har ca 2.400 auktoriserade revisorer varav ca 70 är kvinnor. I Norge finns drygt 1.000 varav ca 90 kvinnor och i Finland ca 360 varav 40 kvinnor.

En annan intressant siffra: varje FAR-ledamot har i genomsnitt 4,2 medarbetare, varav drygt 3 på rena revisionsuppdrag. Detta innebär att FAR-byråerna har drygt 7.000 anställda.

Tio FAR-ledamöter är verksamma utomlands. Bland dem finns Eva Nyström, Coopers & Lybrand, Leeds, som med sina 26 år är FARs yngsta ledamot. Äldst är Richard Peters, 81, i Malmö.

Genomsnittsledamoten har varit auktoriserad i 10,4 år.

4 % lämnade yrket

Under det senaste året har 56 auktoriserade revisorer lämnat yrket, pensionärer oräknade. De var i genomsnitt 36,7 år gamla när de övergick till annan verksamhet efter fyra år och sex månaders auktorisation. Det är alltså bara fråga om 4 % av FAR-kåren.

PS. Bergman ej längre typisk

Under april/maj håller ett antal FAR-ledamöter i Stockholm på att byta byrå. Balans har därför anledning förmoda att Sveriges vanligaste revisor är Staffan Kjellström på Öhrlings i Stockholm när detta nummer kommer från trycket.

(Figur över antalet ledamöter 1924–1988, se Balans 6–7/1988 sid. 6.)

Inge Wennberg