Riksskatteverket har gett upp inför det motstånd som Hagström & Olsson i Helsingborg gjorde mot försöken att göra en s.k. tredjemanskontroll på revisionsbyrån. Men RSVs principiella inställning är oförändrad. Verket ska vid lämpligt tillfälle försöka med ett nytt pilotfall.

Genom en lagändring fick skatteförvaltningen rätt att göra s.k. tredjemanskontroller, d.v.s. att genom taxeringsrevision generellt leta efter uppgifter om andra än den som revisionen görs hos. Ingen trodde dock att skattemyndigheterna skulle vilja ge sig in på att leta bland klientuppgifter hos revisionsbyråerna.

Men i våras ändrades den tron. I skalbolagsaffärernas släptåg begärde myndigheterna taxeringsrevision hos flera revisionsbyråer.

Tystnadsplikten framför allt

En av dem var Hagström & Olssons kontor i Helsingborg. Men där blev det tvärstopp. Tystnadsplikten framför allt, sa Hagströms, och vägrade lämna ut ett enda papper.

Nu har Riksskatteverket gett upp – i fallet Hagström & Olsson.

– Rent principiellt tycker vi att byrån borde ha gått till länsrätten och begärt att handlingarna skulle undantas från revisionen, säger överdirektör Lennart Grufberg på RSV. Det hade varit bättre om saken hade prövats på det viset.

Men det var aldrig intressant för revisionsbyrån. Hagströms i Helsingborg var inte alls inne på linjen att några handlingar skulle lämnas ut.

RSV kunde då ha använt sig av att begära bevissäkring eller vitesföreläggande.

Väntar på nytt fall

– Men nu har vi sagt att vi avstår från det, säger Lennart Grufberg. Det gäller bara det här enskilda fallet. Men så snart vi hittar ett lämpligt fall kommer vi att driva den här frågan vidare. Rent principiellt anser vi att vi har rätt att göra på det här viset.

Lennart Grufberg betonar:

– Vi har inte ändrat vår uppfattning i frågan. Tvärtom anser vi att rättsläget är sådant att vi har rätt att få ut den här typen av handlingar.

Men det här var inget bra fall?

– Nej, vi tycker inte att vi behöver driva just det här fallet vidare. Vi väntar på ett annat pilotfall.

Helst skulle Lennart Grufberg vilja ha möjligheter att få rättsläget prövat utan att ta upp något enskilt fall – d.v.s. att det allmänna kunde ge ett förhandsbesked.

– Men den möjligheten har vi inte ännu och därför kommer vi att driva enskilda fall, säger Lennart Grufberg.

Han berättar dock att man stött på i kanslihuset om att det borde finnas möjlighet till en sorts lagprövningsrätt för att få förhandsbesked i skattemål.

Bara i undantagsfall

Hagström & Olsson är det enda revisionsbyråfall där situationen blivit så här tillspetsad.

– Vi har naturligtvis möjligheter att hämta in uppgifter på annat sätt, säger Lennart Grufberg. Det gör vi också i första hand. Möjligheten att göra tredjemansrevision på revisionsbyråer kommer vi inte att unyttja om vi inte anser det absolut nödvändigt.

RSV har backat i fallet Hagström & Olsson. Men läget är inte återställt till det som rådde hösten 1988 när Lennart Grufberg i en Balansintervju förklarade:

– Jag har aldrig skänkt en tanke åt att vi skulle slå till hos en revisionsbyrå för att göra en tredjemanskontroll.

Inge Wennberg