Institutet för Revisorsutbildning (IREV) kommer bl.a. att satsa mer på att i snabbt ordnade kurser ta upp nyheter på revisionsområdet. Det blir också en kraftfull satsning på vidareutbildningen. Det säger Leif Lundfors, ny ordförande i IREV.

Auktor revisor Leif Lundfors, VD i TRG Revision, är ny ordförande i styrelsen för IREV (Institutet för Revisorsutbildning, som är ett av FAR och SRS samägt bolag).

Han berättar att IREV troligen kommer att satsa bl.a. på ny pedagogik i grundutbildningen, på utökat antal tentamina, på att ännu bättre följa upp nyheter på revisionsområdet och kanske på datoriserad distansundervisning.

Antalet elevtimmar hos IREV har inte ökat under det senaste året. Leif Lundfors tror dock ingalunda att IREVs betydelse kommer att minska genom de många sammanslagningarna till stora byråer, som sköter utbildningen själva.

IREV inget självändamål

– IREV är inget självändamål utan framför allt till för att ge Sveriges revisorer och deras medarbetare hög kompetens, säger Leif Lundfors. Att konkurrera är inget primärt behov. Kompetensen kan man skaffa sig både på byrån och hos IREV. De stora byråerna har för övrigt inte hela kursprogrammet. Förr eller senare kommer deras medarbetare också till IREV.

Leif Lundfors menar att det finns många logiska skäl till att de stora revisionsbyråerna har egen utbildning:

– Dessa byråer har ofta en egen internationell modell. Samarbetar man med en internationell kedja, som storbyråerna gör i särskilt hög grad, så måste man sträva efter att ha likartad arbetsteknik världen över. På storbyråerna, där alla omöjligen kan träffas varje dag, är utbildningen också ett sätt att få medarbetarna att lära känna varandra och företagets kultur.

Det är framför allt basutbildningen – d.v.s utbildningen under de första fem åren på revisionsbyrå – som påverkas av storbyråernas satsningar. Ofta är den utbildningen ordnad i tre block men de flesta storbyråer har inte alla tre blocken själva. Det har bara de allra största.

Lätt att få lärare

– Det är viktigt att IREV har god kontakt med byråerna så att man kan samordna och få en naturlig övergång till IREV när det är dags, säger Leif Lundfors.

IREV ska fortsätta satsa på hög kvalitet. Organisationen har bl.a. fördelen att ha tillgång till bra lärare – ungefär 150 personer, främst auktoriserade revisorer men också specialister på personalledning, personalutveckling, datorer, organisationsfrågor m.m. Det är status att vara lärare hos IREV. Lärarna är lätta att rekrytera – även från byråer som har omfattande egen utbildning.

En intressant utveckling är för övrigt att de många fusionerna inte bara lett till att stora byråer blivit ännu större. Många revisorer har inte velat vara med på sammanslagningarna och det har uppstått nya småbyråer i stället.

– Där har IREV en ny målgrupp, säger Leif Lundfors.

Bredare utbud

Planer finns på att lägga in fler tentamina i utbildningen. I förlängningen kan det leda till att begreppet revisorsexamen införs – frivillig eller obligatorisk. Revisorsexamen är en vanlig företeelse i de flesta länder och det kanske snart kan vara dags för Sverige att följa efter.

Man skulle till att börja med kunna tänka sig tentamina på samtliga steg i basutbildningen. I dag avslutas bara bokslutskursen och första steget i grundkursen med tentamen.

I basutbildningen tänker man sig en satsning på ny pedagogik. De som deltar i kurserna har så olika bakgrund:

– En del har inte revisionsbakgrund även om de jobbar på revisionsbyråer. De kan vara bra på redovisning men när de ska lära sig revision som kräver ett annat analytiskt tänkande är det viktigt att ha en pedagogik anpassad till deltagarna.

Det finns ett gemensamt uttalande från FAR och SRS om att revisorerna bör låta sig vidareutbildas 120 timmar per treårsperiod. En nyligen genomförd enkät (se slutet av artikeln) ska ge svar på vad det uttalandet har betytt i praktiken. Enkäten kommer också att ligga till grund för uppbyggnad av den stora satsning som ska göras på vidareutbildningen.

Svårt att ta sig tid

– Problemet för många revisorer är att få loss tid till vidareutbildningen, säger Leif Lundfors. Det är nog inget fel på de kurser som finns. Men det här måste vi ta ett helhetsgrepp på. Det är möjligt att det behövs ännu fler olika kurser. Alla de 120 timmarna måste ju ha ett vettigt innehåll. Det betyder att IREV måste tillhandahålla en ökad kunskapsmängd.

Både när det gäller vidareutbildning och seminarier planeras ett ökat tänkande i marknadsföringstermer för att få revisorerna att planera och ta sig tid.

– Det är typiskt för utvärderingar av fortsättningskurser och seminarier att de får mycket bra betyg av deltagarna, säger Leif Lundfors. Tar man sig tiden blir man alltså nöjd.

Den nye styrelseordföranden tycker också att det är viktigt att IREV fortsätter ta tag i nyheter:

–Kommer det t.ex. nya momsregler ska det snabbt droppa ner en folder i brevlådan om kurser i ämnet. IREVs kansli består av en duktig kader på 14 personer som kan se till att sånt här går undan när det behövs.

Ett annat projekt som diskuteras är att ordna datoriserad distansundervisning för revisorerna i vårt avlånga land.

Enkät om revisorskårens vidareutbildning

Våren 1989 genomförde IREV för FARs och SRS’ räkning en enkät om auktoriserade och godkända revisorers vidareutbildning. Syftet var att ge organisationernas utbildningskommittéer bättre kunskap om revisorernas sätt att sköta sin vidareutbildning samt fånga upp olika önskemål att arbeta vidare med.

Här presenteras några av resultaten från enkäten.

Svarsprocent

46% av FAR-kåren och 39% av SRS-kåren svarade på enkäten. Av dessa hade 91,5% (631 personer) resp. 90% (468 personer) deltagit i vidareutbildning de senaste tre åren.

Deltagande efter ålder

i procent av åldersgruppen

i procent av åldersgruppen

Ålder

<35

36−40

41−45

46−50

>50

FAR

deltagit

149

182

140

80

80

ej deltagit

6

15

13

3

24

svarsfrekvens1

45,0%

48,4%

36,8%

63,5%

29,3%

SRS

deltagit

57

82

108

95

126

ej deltagit

6

1

7

8

17

svarsfrekvens1

45,6%

32,8%

38,5%

36,5%

24,2%

Svarsprocenten är lägst hos personer över 50 år. Någon säker slutsats av detta kan inte dras. Möjligen har man inte tagit sig tid att svara på enkäten. Eventuellt anser man sig färdigutbildad, och finner därför enkäten irrelevant.

Deltagande efter byråstorlek

i procent relaterat till byråstorlek

Antal anställda

<5

6−10

11−50

51−100

101−500

>500

FAR

deltagit

41

43

87

32

86

330

ej deltagit

13

5

6

2

6

27

svarsfrekvens3

22,6%

43,9%

63,5%

26,0%

31,7%

43,2%

SRS

deltagit

146

90

114

9

13

81

ej deltagit

24

3

7

1

4

Svarsfrekvens för SRS-kåren kan ej tas fram, då uppgifter om kårens fördelning på byråstorlek saknas.

Två tredjedelar av svaren från auktoriserade revisorer kommer från byråer med fler än 100 anställda.

För godkända revisorer är förhållandet det motsatta, hälften av svaren kommer från anställda vid byråer med färre än 10 anställda.

Svarsfrekvensen från FAR-byråer med färre än fem anställda är låg.

Ej deltagit

Som skäl för att man inte har deltagit i vidareutbildning har de flesta angivit tidsbrist eller åldersskäl (för gammal). Några av de godkända revisorerna anger även kostnadsskäl (för dyrt).

Intern eller extern utbildning?

Totalt sett är FAR-kåren mera trogen sin internutbildning och/eller IREV-utbildning än SRS-kåren. Medan FAR-kåren går till andra kursarrangörer i 25% av fallen (frånsett revisionsområdet) anlitar SRS-kåren andra kursarrangörer för 40–45% av sin utbildning.

Hos byråer med fler än 100 anställda är andelen internutbildning dominerande. Datautbildning äger till största delen rum på hemmaplan, liksom utbildning inom området Personlig utveckling, där två tredjedelar av de svarande inom denna grupp fått sin utbildning internt. Även övrig utbildning sköts byråinternt till mer än 50%.

Revision

Redovisn.

Ekonomistyrning

Skatter

Pers. utveckl.

Data

Andel IREV

FAR

44,3%

34,3%

37,8%

34,2%

8,4%

5,9%

SRS

55,7%

30,0%

40,9%

31,7%

11,7%

12,8%

Andel internt

FAR

49,1%

39,5%

35,9%

41,3%

63,0%

67,3%

SRS

27,9%

23,8%

16,8%

21,9%

45,0%

45,7%

Vilka kunskapsområden prioriteras?

Revisionsutbildningen kommer i första hand, och svarar för en tredjedel av kurstiden för båda revisorsgrupperna. För SRS-kåren tar skatteutbildningen ungefär lika stor andel, medan FAR-kåren nöjer sig med att lägga en femtedel av sin tid på skatteområdet, för att i stället satsa mer på personlig utveckling och data.

Synpunkter på den utbildning man deltagit i de senaste tre åren

För FAR-kåren gäller att äldre och yngre är nöjdare än genomsnittet. Yngre auktoriserade revisorer uppfyller utbildningsrekommendationen 120 timmar/3 år bättre än äldre. Däremot är det ingen skillnad i planeringsbenägenheten, endast en tredjedel av kåren har planerat sin fortsatta utbildning.

I SRS-kåren är de äldre mycket nöjdare än de yngre med sin utbildning (>50 år, 78% nöjda). Yngre godkända revisorer är mer måluppfyllande än sina äldre kollegor, som å andra sidan i större utsträckning har planerat för framtiden.

Nöjd

Tveksam

Tillräcklig enl. rek

Planerat 3 år framåt

IREVs utbud räcker

FAR

64,1%

22,8%

64,8%

33,0%

76,5%

SRS

68,4%

24,7%

66,4%

37,5%

85,0%

Som framgår av tabellen ansåg de flesta att IREVs kursutbud är tillräckligt. En del förslag till förbättringar och kompletteringar har givits. Dessa bearbetas nu vidare av FARs och SRS’ utbildningskommittéer.

Liv Jarness

Inge Wennberg