Vad vet en auktoriserad revisor om den blomstrande kommunala författningsfloran, frågar Gunilla Norström, skattebetalare i Sollentuna, revisionsdirektör vid RRV och f.d. ledamot av kommunfullmäktige och socialnämnd.

Vilken auktoriserad revisor ser i dag som sin främsta uppgift att bedriva förvaltningsrevision – och är han/hon specialist även på detta område? Vad vet en auktoriserad revisor om den blomstrande kommunala författningsfloran, om socialtjänstlagen, PBL och statsbidragsbestämmelser? Vilka kriterier använder den auktoriserade revisorn för att bedöma och uttala sig om hur nämnder, styrelser och förvaltningar uppfyller de av fullmäktige antagna (men ack så ofta luddigt formulerade) målen för verksamheten inom givna ekonomiska ramar.

Tusenkonstnär eller specialist

Låt oss alltså få i gång en diskussion om vilka kompetenskrav som skall ställas på en ”auktoriserad kommunal revisionskonsult”. Är det tusenkonstnären eller specialisten som vet mer och mer om mindre och mindre som vi behöver?

Personligen arbetar jag som kommunal revisor absolut hellre med Lars Munters gäng med blandad kompetens på kommunal verksamhet och kommunal redovisning än med en aldrig så auktoriserad revisor!

Och, handen på hjärtat, kommunala revisorskollegor, är vi själva alltid kompetenta att använda våra konsulter rätt?

Gunilla Norström är revisionsdirektör vid RRV