Balans är en läsvärd tidning. Många prenumeranter på tidningen läser den verkligen ordentligt. En stor majoritet läser mer än hälften av allt som står i tidningen. Balans får ofta följa med hem från jobbet. Den läses länge – och sparas länge. Fyra läsare av fem kan inte komma på något som de saknar i tidningen.

Balans är en tidning med högt läsvärde. Det visar en undersökning som nyligen gjordes av IMU-Testologen.

Balans har en s.k. räckvidd på 80 procent bland prenumeranterna. Motsvarande siffror är för Dagens Industri 47, Svenska Dagbladet 38, Veckans Affärer 35, Affärsvärlden 30 och Dagens Nyheter 27 procent. (Med räckvidd menas antalet personer som läser ett genomsnittligt nummer av tidningen. Om exempelvis två personer läser vartannat nummer av tidningen räknas dessa personer som summa en person.)

58 procent av de tillfrågade läser Balans hemma i bostaden. För FAR-ledamöterna är siffran 83 procent. Genomsnittet för alla de ovan nämnda tidningarna är 29 procent.

Läser mer än hälften

67 procent läser Balans i 26 minuter eller mer. Motsvarande siffra för FARs ledamöter är 84 procent.

Tre av fem läser mer än hälften av det som står i ett genomsnittligt nummer av Balans. Siffran för FAR-ledamöter är här 74 procent.

Nästan hälften av Balans-läsarna sparar tidningen i mer än två år. Tre fjärdedelar av FAR-ledamöterna gör det. Och många tar fram tidningen och tittar i den då och då. Många uppger också att de skulle sätta stort värde på ett årligt sökords- och författarregister.

Tidningen Balans är i högsta grad ett personligt exemplar. 63 procent av de tillfrågade har svarat att ingen annan läser deras exemplar av tidningen.

Vad läsarna vill ha

De sex viktigaste områdena som läsarna vill ha i Balans är redovisning, revision, aktuella frågor, skatter, revisorns roll och revisionsbranschen. (Tretton alternativ gavs.)

De sex områden som läsarna tycker att Balans skriver bäst om är revision, revisorns roll, redovisning, revisionsbranschen, FARs verksamhet och aktuella frågor.

78 procent har svarat att de inte saknar något ämnesområde eller inslag i Balans.

82 procent av samtliga och 96 procent av FAR-ledamöterna instämmer helt eller delvis i påståendet: ”Jag bläddrar igenom hela tidningen och läser noggrant det som är viktigt för mig.”

Undersökningen omfattar också en fråga om attityderna till Balans. Svaren är en källa till sann glädje för dem som arbetar med tidningen.

De starkaste attityderna är nämligen att Balans är trovärdig, saklig, förtroendeingivande och har hög kvalitet på sina artiklar. Det är så det ska vara. Orden ser ut som om de vore klippta direkt ur tidningens redaktionella policybeskrivning.

500 intervjuade

Undersökningen har gjorts genom postintervjuer med 500 slumpmässigt utvalda prenumeranter. Man har tillfrågat 100 FAR-ledamöter, 100 medarbetare till sådana, 150 godkända revisorer, medlemmar i Sveriges Redovisningskonsulters Förbund och övriga revisorer samt 150 prenumeranter på andra företag än revisionsföretag. Svarsfrekvensen var 71 procent.

18 procent av de tillfrågade har sagt att de saknar något ämnesområde eller inslag i Balans.

Enstaka FAR-ledamöter vill t.ex. läsa mer om revision av speciella branscher, skatteplanering, debiteringsfrågor, klienternas syn på redovisning och revision, internationell koncernbeskattning, mindre företags problem, revision och redovisning i småföretag.

Medarbetare på FAR-byråer nämner t.ex. börs- och finansfrågor, EG-frågor, yngre revisorers arbetssituation, aktuella internationella frågor och personliga intervjuer med kända revisorer. Från andra håll önskas bl.a. mer om revisorns roll i mindre företag, om småföretagares redovisnings- och revisionsproblem, om affärsrätt, om mindre revisionsbyråers problem och om företagsstyrning och budgetering i mindre företag.

Inge Wennberg