AB Möllaren heter ett tidigare okänt bolag i mellersta Sverige med 100 Mkr i omsättning och 12 Mkr i vinst. Auktor revisor Ulf Gometz vid Hagström & Olsson i Göteborg har påträffat ett utkast till revisionsberättelse. Redaktionen kan inte frigöra sig från misstanken att bolagets revisor har influerats av advokat Mats Müllerns artikel ”FAR tänker fel” i Balans 8–9/89.

Vi har granskat årsredovisningen, räkenskaperna samt styrelsens och verkställande direktörens förvaltning för år 1989. Granskningen har utförts enligt god revisionssed.

Årsredovisningen har inte upprättats enligt aktiebolagslagen i följande avseenden:

Årsredovisningen, undertecknad av styrelse och verkställande direktör, kom oss tillhanda först den 25 april 1990. Med hänsyn till att bolagsstämma utsatts till den 22 maj 1990 innebär detta att årsredovisningen avlämnats tre dagar för sent (ABL 11 kap. 3 §).

I samband med skyddande av fordran övertog bolaget inkråmet i AB Fläskfärs, huvudsakligen bestående av 3.500 smågrisar, den 30 juni 1989. Denna verksamhet hade i sin helhet avvecklats den 30 september 1989. Resultatet av rörelsegrenen har ej särskilt redovisats i resultaträkningen, vilket bort ske (ABL 11 kap. 8 §). Då försäljning av grisar ej ingår i bolagordningens ändamålsbestämning torde verksamhetens bedrivande stå i strid med bolagsordningen.

I lagervärdet per 31 december 1989 ingår 26 poster, vilka felaktigt åsatts ett värde å 870:-/styck i stället för rätteligen 780:-/styck (ABL 8 kap. 6 § och 11 kap. 1 §).

Resultaträkning, balansräkning och finansieringsanalys har jämte noter utskrivits med belopp i hela tusental kronor i såväl årsredovisning som årsbok, vilket torde strida mot ABL 8 kap. 6 § sista stycket.

Avsättningen för semesterersättningsreserv har felaktigt beräknats och i bokslutet upptagits till kronor 2.572.300:-. Rätteligen borde beloppet ha varit kronor 2.585.300:- (ABL 11 kap. 1 §).

Sexton ytterligare periodiseringsfel, vilkas sammanlagda resultateffekt netto uppgår till kronor 57:50 förtecknas i bilaga 1 (en sida) till denna berättelse.

Vid revisionen har i övrigt följande noterats:

Vid bokslutstillfället fanns en fordran på verkställande direktören på kronor 765:-. Fordran hade uppkommit genom att VD utnyttjat bolagets kreditkort för att – enligt uppgift – på tjänsteresa inköpa en pyjamas. Sådan utlåning strider mot aktiebolagslagen (12 kap. 7 §).

I samband med 1988 års bolagsstämma överlämnades en gåva till stämmans 76 deltagare bestående av ett kg vetekli ur bolagets produktsortiment. Gåvan hade inte behandlats i den form som aktiebolagslagen kräver för utdelning (ABL 12 kap). Då endast en del av aktieägarna – de som besökte stämman – kom i åtnjutande av gåvan kan ifrågasättas om inte aktiebolagslagens regler om likabehandling av aktieägare överträtts (ABL 8 kap. 13 § och 9 kap. 16 §).

Vid granskning av skatter och avgifter har uppdagats att reseräkning avseende verkställande direktörens deltagande i branschorganisationens riksmöte i Eslöv inkluderat kostnader för ”respektive”. Beloppet har ej särskilt angetts på kontrolluppgift, skatt har ej dragits och arbetsgivaravgifter ej inbetalats på beloppet. Å andra sidan förnekar hustrun vid den fortsatta utredningen att hon någonsin varit i Eslöv (ABL 10 kap. 10 §).

I bilaga 2 (13 sidor) till denna revisionsberättelse förtecknas ett antal vid revisionen av löpande räkenskaper upptäckta bokföringsfel, av vilka samtliga numera rättats (ABL 8 kap. 6 §).

Delårsrapport per 31 augusti 1989 har publicerats och insänts till Patentverket först 3 november 1989, vilket är tre dagar för sent.

Rapporten är undertecknad endast av verkställande direktören enligt uppdrag av styrelsen, vilket uppdrag emellertid först i efterhand protokollförts.

Vi avstyrker

att resultaträkningen och balansräkningen fastställs,

att vinsten disponeras i enlighet med förslaget i förvaltningsberättelsen samt

att styrelsens ledamöter och verkställande direktören beviljas ansvarsfrihet för räkenskapsåret.

Örebro 1 april 1990

Peti Mäter

Auktoriserad revisor

Auktor revisor Ulf Gometz, Hagström & Olsson i Göteborg