Nu släpper till och med internrevisorernas sammanslutning greppet om audit committee-frågan. Man har bestämt – dock utan att vara helt överens – att i fortsättningen inte driva frågan.

Internrevisorernas sammanslutning IIR (Institutet för Intern Revision) har länge betraktats som en varm tillskyndare av audit committees. Bl.a. skulle internrevisorerna genom audit committees ha lättare att kritisera företagsledningarna.

Men nu är det slut med de svenska internrevisorernas ”officiella” förespråkande av audit committees.

IIR-ordföranden Alan Boames på ITT-företaget Flygt AB berättar för Balans att IIR bestämt sig för att audit committees inte passar in i svenska förhållanden.

– Det råder dock inte full enighet om detta, säger Alan Boames. Det finns delade meningar.

Boames vill dock inte utveckla frågan vidare. Han hänvisar till Harry Johansson, som är revisionschef på Telefonaktiebolaget L.M. Ericsson och ordförande i IIRs revisionskommitté.

Harry Johansson säger att IIR, även om det finns olika åsikter, bestämt sig för att inte längre driva frågan om audit committees.

Johansson låter sig dock inte intervjuas utan att först fråga Alan Boames om tillstånd. Han ber oss återkomma.

Det gör vi – och får beskedet att Boames anser att Johansson inte bör uttala sig.

– Det är främst med tanke på att det fortfarande råder viss oenighet, säger Harry Johansson. Vi vill inte att den oenigheten ska synas utåt.

Egentligen tog vi kontakt med Alan Boames för att höra om han kunde ge oss något exempel på en audit committee i Sverige. Det kunde han inte.

Inge Wennberg