Flera mindre revisionsbyråer kommer överens om samarbete i kedjor. Men frågan är om detta är någon bra lösning på lång sikt. Bland de samarbetande TRG-byråerna som nu genom fusion blivit en ny svensk storbyrå var man överens redan 1984: slutmålet var sammanslagning. Nu hoppas TRG Revision att på ett helt annat sätt av marknaden uppfattas som ett fullvärdigt alternativ.

Syftet med övergången till ett enda rikstäckande företag är att marknaden ska uppfatta oss som ett fullvärdigt alternativ. Det målet uppnår vi inte genom att bara samarbeta i en kedja.

Ungefär detta är kärnpunkten i partneravtalet som förvandlat de samarbetande TRG-byråerna till ett enda företag, TRG Revision AB.

Företaget blir med cirka 600 anställda Sveriges sjätte största revisionsbyrå.

TRGs tillväxt kommer att synas. VD Leif Lundfors fyller snart det nya Stockholmskontoret med närmare 300 personer i ett fyravåningshus i anslutning till Globen.

För bara några månader sedan spåddes i denna tidning att storbyråernas antal skulle förbli tämligen konstant i Sverige. Möjligen skulle vi få se fler kedjor i framtiden.

Exemplet TRG motsäger de förutsägelserna. Revisionssverige har fått en storbyrå till, bildad av en kedja vars intressenter aldrig tänkt sig något annat än att slutligen gå samman.

Slutmålet var fusion

Redan när de första fem TRG-byråerna beslöt sig för samarbete 1984 var slutmålet en fusion. Det stod i avtalet.

Men ingen trodde att TRG kunde byggas på en dag. De inblandade ville lära känna varandra ordentligt först. Därav dröjsmålet med sammanslagningen.

Med i samarbetet från början var byråerna Einar Larsson, Elinder & Lindgren, Ingemar Nilsson, Öjemo-Larsson samt Lilja, Olander & Co. 1987 tillkom Sjöåker och A & O. I den nya organisationen har verksamheten delats upp på sju regioner (Stockholm, Syd, Väst, Öst, Nedre Norrland, Övre Norrland samt Värmland).

TRG Revision redovisar många olika skäl till sammanslagningen.

Ett är revisorsyrkets utveckling. Marknaden kräver mer än det lagstadgade revisionsarbetet.

– Revisorn klarar sig inte längre ensam, säger Leif Lundfors. Skatte- och ADB-tjänster är en självklarhet i dag. Båda områdena har utvecklats så att det är heltidsjobb att vara professionell på dem.

Lättare anställa experter

Därtill har kommit flera andra expertområden – med följdproblemet att få tag i dessa experter.

– En liten byrå kan inte sysselsätta dem på heltid eller ge dem en omgivning att utvecklas i, säger Leif Lundfors. Det är inte heller lätt att övertyga dem om att han/hon ska fungera i en kedjelösning. Där uppstår dessutom frågan: Vem i kedjan ska anställa konsulten?

Leif Lundfors tillägger:

– En revisionsbyrå inger marknaden ett förtroende som byrån måste kunna leva upp till. Då kan man inte ha konsulter som inte är riktigt duktiga. Man måste ha de bästa. För att få dem måste man vara en större byrå.

Den ökade internationaliseringen har också talat för sammanslagningen. Svenska företag ökar hela tiden sina investeringar utomlands. Särskilt akut är EG och 1992.

– Ska klienten in i EG måste revisionsbyrån kunna ställa upp, säger Leif Lundfors. Och är man en stor byrå har man fördelen att tillhöra en stor internationell byrå som t.ex. kan sköta börsintroduktioner utomlands.

TRG ska utläsas Touche Ross-gruppen och företaget är alltså med i Touche Ross, som är en av the Big Eight, d.v.s. internationella företag som representerar mer än 33 000 anställda.

Ursprungligen var bara Elinder & Lindgren med i Touche Ross. Men man ville gärna ha en större marknadsandel i Sverige. En Big Eight vill inte vara liten någonstans.

Rekrytering

– Så nu passar vi bättre in i kostymen i Sverige, säger Leif Lundfors.

På rekryteringssidan handlar det också om att svara upp till studenternas krav.

– Vi tror att en storbyrå i det avseendet har vissa fördelar framför en liten byrå, säger Leif Lundfors. Storbyrån kan ha en intressantare klientstock med både mindre och medelstora svenska företag och flera multinationella. Storbyrån får ett större ”sortiment” av intressanta jobb. Man kan specialisera sig. Man kan börja som revisor och sluta som konsult. Den som vill åka ut i världen kan göra det.

Ett annat skäl till att vara stor byrå är ADB-utvecklingen.

– Vi hade ambitioner att hänga med där förut också, säger Leif Lundfors. Men de ambitionerna går inte att genomföra fullt ut i den lilla byrån.

Det kostar att investera i hård- och mjukvara och utbildning. I en stor byrå kan mjukvaran användas av fler. En del av den får man dessutom genom det internationella samarbetet.

Att arbeta i kedja och göra stora satsningar är över huvud taget inte lätt. I kedjan har man trots allt separata ekonomier.

– Med en gemensam ekonomi där alla är med och delar blir det självklart att agera, säger Leif Lundfors.

Att gå från kedja till ett gemensamt företag stärker också konkurrensmöjligheterna.

– De som redan har blivit riktigt stora marknadsför sig med hela paket, säger Leif Lundfors. Det anser vi oss också tvungna att göra.

Måste inte vara allra störst

Leif Lundfors menar dock inte att man måste vara allra störst. Det räcker att vara tillräckligt stor för att ge samma service som de stora.

– Se på bankerna. S-E-Banken, Handelsbanken och PKbanken är storbanker. Men det går exempelvis bra för Gotabanken också.

Kommer TRG Revision att bli ännu större?

– Ingen motsätter sig att utvecklingen fortsätter, säger Leif Lundfors.

Förhandlar ni med fler som kan tänkas gå med?

– Sådana frågor diskuteras naturligtvis hela tiden.

Sammanslagningen har underlättats av att de sju tidigare byråerna faller in som pusselbitar i Sverige. De överlappar inte varann geografiskt. Bortsett från Stockholm finns nästan inga dubbeltäckningsproblem att lösa.

I partneravtalet har frågor kring personal och företagskultur skrivits in som mycket viktiga.

– Vi ska inte ha långa avstånd mellan befattningarna, säger Leif Lundfors, som själv sitter bland de nyanställda. Trivseln på företaget är viktig. Ingen ska försvinna i anonymitet. Man ska sitta tillsammans med människor man känner. Att slå vakt om individerna är något att fästa särskild uppmärksamhet på när man blir större.

Delägarnas ställning är reglerad så att alla har en röst oavsett hur många aktier de äger.

Konsult intervjuar

Introduktionen av nya TRG Revision på marknaden har bara börjat. En känd externkonsult har anlitats för att via intervjuer ge anställda och klienter möjlighet att säga vad de tycker om TRG.

– Vi vill ”dammsuga” alla förutsättningar så att vi gör rätt, säger Leif Lundfors. Vårt handlande ska stämma med personalens och kundernas förväntningar. Vi går inte ut och marknadsför oss förrän vi är väldigt klara med vad vi vill göra. Detta ska inte bygga på förutfattade meningar.

Konsulten har också ställt frågor till utomstående företag.

När detta skrives ska projektet snart avrapporteras.

Leif Lundfors tror att man kanske kommer att satsa ungefär som SAS – på säkerhet, service och punktlighet.

– Säkerhet är att man ska kunna lita på oss, säger Leif Lundfors. Här ska inte bli några Gusum- och Fermentafall i första taget.

Hur vågar ni säga att ni inte blir inblandade i sådant?

– Det kan vi aldrig säga definitivt. Men vi kan prioritera att till varje pris organisatoriskt och på andra sätt förebygga att det inträffar. Hur det går till kan man inte redogöra för i detalj. SAS betonar inte för passagerarna att planen inte får lyfta om det är fel på en kontrollampa. Men att den regeln gäller för piloterna är en del av säkerheten.

I varje klientföretag där TRG-revisorer ser problem att ta ställning till får ingen avge revisionsberättelse utan att först prata med en annan partner.

Man ska också ha en långsiktig kontroll av kvaliteten i organisationen. Erfarna partners ska resa runt till utvalda TRG-kontor för att utföra kvalitetskontroller och sedan rapportera till TRGs ledning.

Revision av revisionen alltså?

– Primärt läggs detta upp som konstruktiv kritik. Det är inget negativt i detta. Folk vill faktiskt gärna veta hur de fungerar – på vilken nivå de ligger i förhållande till andra.

Inge Wennberg