En revisionsbyrå behöver inte vara stor för att det ska vara nödvändigt att den följer med i det som händer på EG-området. Balans har talat med auktor revisor Erik Rydström på Enskilda Revisionsbyrån.

Att satsa på EG är inte bara ett behov för de stora drakarna bland revisionsbyråer.

Auktor revisor Erik Rydström på Enskilda Revisionsbyrån i Stockholm är ordförande i SVEREV, samarbetsorganisation för ett 15-tal mindre byråer. Han säger:

– Också när det gäller EG gäller det att arbeta för att klara sig i konkurrensen med de stora jättarna. Vi jobbar hårt med utveckling och idéer med tanke på EG. Vi måste vara beredda på hur EG kan komma att påverka oss och våra klienter.

Bl.a. har hela SVEREVs styrelse varit i Bryssel, besökt den svenska EG-delegationen och träffat sin internationella kontakt där nere för att samla på sig tips och idéer.

I SVEREVs internationella grupp, DFK International, finns naturligtvis många revisionsbyråer som redan ryms inom EG. Allra närmast ligger danskarna. Därför har SVEREV också varit på seminarium i Danmark tillsammans med övriga kolleger inom DFK Norden för att utbyta erfarenheter i EG-frågan.

Påverkan och anpassning

Erik Rydström berättar att han bland sina klienter har många organisationer. Han är revisor i både arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer:

– De är bra exempel på kunder som i högsta grad har intresse av att veta vad som händer utanför Sverige. Visst har de egna specialister men de behöver också den typ av styrning och hjälp som vi kan förse dem med.

Vilken typ av hjälp?

– Vi måste kunna tala om för klienterna vad som kanske påverkar dem i högsta grad – eller kanske inte påverkar dem alls. Vi måste veta hur olika branscher i Sverige kan tvingas anpassa sig till EG o.s.v.

Att etablera sig för att göra revision i EG är däremot knappast aktuellt.

– Det tror jag inte att någon svensk revisionsbyrå tänker på i dag, säger Erik Rydström. Vi har ju våra internationella kontakter som vi samarbetar med. Att det samarbetet kommer att intensifieras i högsta grad är helt klart.

Men Erik Rydström är inte främmande för tanken på någon sorts egen etablering utomlands:

– När jag träffat våra danska vänner har jag faktiskt funderat på om man skulle göra något mer konkret samarbete med dem så att vi hamnar innanför EG.

– Men just nu är det allra viktigast att komma underfund med vad som sker och hålla sig mycket väl informerad. Intresset för EG och EG-problematiken är oerhört stort.

Egen EG-samordnare

För att bygga upp skräddarsydd EG-information för sina egna och SVEREVs klienter har Enskilda Revisionsbyrån skaffat sig en egen EG-samordnare. Hon heter Jenny Svedin.

I slutet av augusti håller SVEREV en höstkonferens i Jönköping. En viktig programpunkt där blir ”Familjeföretagen och Europa”.

Småföretagen är en viktig målgrupp för EG-informationen. Jenny Svedin menar att effekterna på svensk industri kan bli påtagliga när EG 1993 genomfört sin inre marknad. Men de stora företagen är redan så internationaliserade att de bara berörs delvis. De negativa effekterna kommer enligt Jenny Svedin sannolikt att mer drabba de små och medelstora företagen.

Inge Wennberg