Patent- och Registreringsverket (PRV) vill så snart som möjligt komma igång med kontrollen av att alla aktiebolag har minst en auktoriserad eller godkänd revisor.

För att kontrollera att registrerade revisorer är auktoriserade eller godkända behöver PRVs och Kommerskollegiums register samköras. För det krävs tillstånd av Datainspektionen. Väntan på det tillståndet har gjort att kontrollen inte kommit igång, men den 11 april kom det efterlängtade beslutet.

Samtidigt med den här kontrollen ska PRV skicka brev till alla de bolag som över huvud taget inte registrerat sina revisorer. PRV har i det sammanhanget möjlighet att rikta ett vitesföreläggande mot styrelseledamot eller verkställande direktör.

Vid den senaste räkningen, i december, fanns det cirka 12.000 bolag utan registrerad revisor. En del av dem kan i och för sig ha auktoriserad eller godkänd revisor men kan ha ”glömt” registreringen.

– Det är ett önskemål från vår sida att få igång de här åtgärderna före utgången av maj månad, säger Per Nordström på PRVs bolagsavdelning. Men det beror på tillståndet från Datainspektionen och i viss mån på hur vi internt kan planera det hela.

Nästa steg, som planeras under diskussioner med Länsstyrelsernas organisationsnämnd (LON), är att till länsstyrelsen anmäla de bolag som visar sig sakna auktoriserad eller godkänd revisor.

Resultatet kan bli att länsstyrelserna tvångsvis utser sådan revisor. Detta är en mycket ovanlig åtgärd, som inte heller är bekymmersfri. Revisorerna kan vara motvilliga. Ledningen i ett och annat av de aktuella bolagen torde, kan man misstänka, vara negativ till revisorers arbete. Samarbetssvårigheter kan uppstå.

FARs inställning är dock att auktoriserade revisorer ska ställa upp på de här uppdragen.

– Men vårt huvudbudskap är, säger FARs generalsekreterare Björn Markland, att det är svåra revisionsuppdrag som kräver särskilt erfarna revisorer.

PRV räknar med att anmälningarna till länsstyrelserna och de tvångsvisa revisorsvalen kan ske någon gång i höst.

– Det bästa är förstås att bolagen själva utser och registrerar auktoriserade eller godkända revisorer, säger Per Nordström på PRV.

Inge Wennberg