Från en grundmall tas branschspecifika åtgärdsbanker fram. Och med dessa som utgångspunkt görs klientunika granskningsprogram. Ungefär så tänker sig auktor revisorerna Ulf Nankler och Karl-Axel Sjögren att arbeta med det nya PC-baserade revisionshjälpmedlet Revision III.

Auktor revisorerna Ulf Nankler på Levanders Revisionsbyrå och Karl-Axel Sjögren på Revisorsringen, båda i Göteborg, har såväl ingått i projektgruppen som provat Revision III på sina respektive företag.

I en rapport betonar de att Revision III inte är någon generell programvara. Den är i stället snävt inriktad på att skriva granskningsprogram för revision.

En stor fördel är att det bara behövs ett fåtal instruktioner för att skapa skräddarsydda granskningsprogram för den enskilde klienten.

Med Revision III kan man skriva granskningsprogram i fulltext som utkast för fortsatt arbete.

Det går lätt att lägga till, stryka eller ändra granskningsåtgärder i befintliga program. De olika åtgärderna numreras om automatiskt.

Man kan bygga upp ett bibliotek av granskningsprogram på disketter eller hårddisk. Programmen kan sedan bearbetas och skräddarsys för klienters speciella behov. Biblioteket kan alltså användas som utgångspunkt för att skriva program för helt nya klienter.

Granskningsprogrammen kan skrivas ut uppställda på ett sätt som stämmer med reglerna inom den egna byrån.

Revision I och II är grunden

De båda revisorerna betonar att kunskap om revisionsprocessen och hur revisionsarbetet ska bedrivas finns att hämta i de båda böckerna Revision I och II. Kännedom om innehållet i dessa är ett måste för att kunna använda Revision III på rätt sätt.

Revision III innehåller bl.a. hela kapitel 4 i Revision II, d.v.s. åtgärdsbanken. Det medför att flera granskningsmoment återkommer på flera ställen – med viss risk för att granskningsprogrammen kanske blir lite onödigt omfattande.

Ulf Nankler och Karl-Axel Sjögren har därför inom sina egna byråer för avsikt att omarbeta, redigera och nyproducera granskningsprogram. De börjar med att utarbeta en komplett åtgärdsbank (en grundmall) som sedan får ligga till grund för utarbetande av åtgärdsbanker för olika branscher (branschmallar).

Branschmallarna blir sedan utgångspunkt för klientunika granskningsprogram.

Dessa program kommer att lagras på disketter i grundakten tillsammans med andra klientunika datafiler som t.ex. deklarationer, årsredovisningar, protokoll och analyser.

Beslut i varje byrå

– Varje revisionsbyråledning måste ta reda på hur man kan arbeta med Revision III för att sedan bestämma sig för hur den ska användas, säger Ulf Nankler och Karl-Axel Sjögren.

I Revision III finns hela åtgärdsbankens text inlagd på två olika sätt: dels som totalt granskningsprogram i löpande följd, dels som granskningsprogram område för område. Det är i och för sig en fördel eftersom rutiner för redigering och utskrift kan vara lite olika i olika sammanhang. Men den här uppläggningen beror också på att programmet i nuvarande version har vissa begränsningar.

Utskriftsfilerna kan via ASCII-filer utan problem överföras till det ordbehandlingsprogram som revisorn är van vid.

En begränsning i Revision III är att programmet inte kan användas i dokumentationsarbetet. Referenskopplingar kan inte göras – t.ex. att hålla reda på granskningsmoment som förekommer i flera granskningsprogram.

Layouten på granskningsprogrammen kan inte göras byråunik fullt ut.

Kan göra mycket stora program

– Revision III är ett bra hjälpmedel för att utarbeta granskningsprogram, sammanfattar Ulf Nankler och Karl Axel Sjögren. Genom att hela åtgärdsbanken i Revision II är med ges möjlighet att skapa även mycket stora granskningsprogram, som med manuella rutiner varit nästintill omöjliga att göra.

Inge Wennberg