Den uteblivna granskningen av många delårsrapporter är en besvikelse för börsledningen. Vice börschefen Lars Bredin säger att man hamnat i en situation där intentionerna med en viktig regel håller på att omintetgöras. Och även om börsbolagen formellt har friheten att skriva att en delårsrapport inte varit föremål för översiktlig granskning – så var det aldrig meningen att de skulle göra det.

Vice börschefen Lars Bredin är självklart besviken på de börsbolag som inte låter göra någon översiktlig granskning av sina delårsrapporter.

Bakom de nya reglerna i börsens inregistreringskontrakt fanns ju en referensgrupp – med en bred förankring i näringslivet och med god revisors-, jurist- och börskompetens.

Det var i den gruppen som kravet på översiktlig granskning växte fram. Det var den gruppens förslag som lades fram för börsstyrelsen.

– Den översiktliga granskningen av delårsrapporterna var en viktig nyhet, säger Lars Bredin. Delårsrapporterna, som utgör väsentlig information för aktiemarknaden, skulle kvalitativt förbättras.

Och det skulle ske genom att man skulle dra nytta av det kunnande som fanns hos bolagens revisorer. Det var utgångspunkten.

Sedan förekom en del olika resonemang om hur det hela skulle formuleras.

Ett förslag fanns i den då arbetande Fermenta-utredningen. Där ville man att revisorerna skulle avge en deklaration till börschefen. I deklarationen skulle konstateras att såvitt revisorerna kunde se var det som sades i delårsrapporten rimligt.

Det var i och för sig gott och väl.

Information till marknaden

Men referensgruppen ville inte ha information enbart till börschefen. Informationen skulle gå till marknaden.

– Det var väsentligt för oss, säger Lars Bredin.

Men det var fortfarande inte mer än en rimlighetsbedömning som önskades?

– Ja, det gällde att utnyttja erfarenheter och kunskaper som redan fanns hos revisorerna. Och efter en del diskussioner stannade man för uttrycket översiktlig granskning.

Den närmare innebörden av denna granskning skulle preciseras av FAR, vilket också skedde i ett utkast till rekommendation.

Men så har det alltså visat sig att många börsbolag fann den här översiktliga granskningen alltför omfattande och kostnadskrävande. Bolagen stannade för att skriva att delårsrapporten inte var översiktligt granskad.

Intentionerna omintetgörs

– Det är en rättighet som bolagen har enligt inregistreringskontraktet, säger Lars Bredin. Men det var ju alls icke meningen att det skulle bli så här.

Nu hotar inregistreringskontraktets bestämmelse om översiktlig granskning av delårsrapporter att bli ett slag i luften.

– Vi har hamnat i en situation där intentionerna med bestämmelsen håller på att omintetgöras, säger Lars Bredin.

Han menar att det kan bero på att kraven på översiktlig granskning i praktiken ställts alltför högt i vissa fall.

– Besked har lämnats om insatser och kostnader för granskningen som inte alls står i proportion till det som jag föreställde mig skulle vara nödvändigt, säger Lars Bredin.

Vill ha ett samlat grepp

Har de som gjort FARs utkast till rekommendation gått för långt i sina krav? Eller har revisorerna missuppfattat det som står där?

– Det är en fråga som vi ska gå igenom med FAR, säger Lars Bredin. Eventuella missförstånd är vi angelägna om att klara upp så att framtida riktlinjer kan göras tydliga. Vi känner ett starkt behov att gå tillsammans med revisorerna och industrin i det fortsatta arbetet med det här problemet. Vi hoppas få respons för ett samlat grepp på problematiken – precis som när vi grep oss an den här uppgiften första gången.

En första avstämning med FAR har troligen ägt rum när detta läses.

Lars Bredin vill så snabbt som möjligt ha klart om det går att ha kvar de nuvarande texterna i inregistreringskontraktet och FARs rekommendation.

– Om något måste ändras är det viktigt att vi ser på hur man har det på andra håll i världen, säger Lars Bredin. Detta är särskilt viktigt i en tid när förbindelserna över gränserna bara ökar.

Lars Bredin förstår att ansvarsfrågorna är viktiga för revisorerna.

Bekymrad

Men han är bekymrad över att en del bolag inte vill ha någon granskning under hänvisning enbart till att de är välskötta och menar att någon uppdelning i förväg av företagen efter hur de sköts naturligtvis inte går att göra.

Men företagen säger att granskningen kostar för mycket tid och pengar?

– Visst, men jag har förstått av uttalanden från företrädare för tunga börsbolag och revisionsbyråer att det som vi egentligen är ute efter är både sakligt befogat och rimligt att kräva.

Inge Wennberg