Numera ska alla aktiebolag ha auktoriserad eller godkänd revisor. Men många har det inte ändå. Därför har länsstyrelserna börjat tvångsförordna revisorer.

En av dem är auktor revisor Kjell Hansson hos Hagström & Olsson i Linköping.

För snart tre år sedan, den första januari 1988, trädde lagregeln i kraft att alla aktiebolag ska ha auktoriserad eller godkänd revisor.

Ännu är det många som inte har det.

I slutet av 1988 fanns det 12.000 bolag som inte hade registrerat någon auktoriserad eller godkänd revisor. Sommaren 1989 var antalet fortfarande 12.000.

Det var för mycket för PRV (Patent- och registreringsverket). Verket började med att bearbeta 4.000 av bolagen. De fick först ett vänligt brev med anmodan om att registrera en kvalificerad revisor. Nära 1.700 bolag struntade i den maningen. Bolagsföreträdarna fick då ett vitesföreläggande. På det reagerade cirka 1.000 företag. Men nära 700 återstod till det sista steget – att länsstyrelserna tvångsförordnar revisorer.

Men hittills har PRV bara haft resurser att ta hand om en tredjedel av de försumliga företagen. Färsk statistik finns inte tillgänglig. Men det är inte alldeles uteslutet att bortåt 8.000 aktiebolag ligger kvar ”i sumpen”.

Men nu har länsstyrelserna tvångsförordnat revisorer i en del av de försumliga bolagen. Auktoriserade revisorer har börjat arbeta med de här uppdragen.

FAR reagerade ganska snabbt när det stod klart att revisorer skulle kunna förordnas tvångsvis i större skala. Det var ju en annorlunda åtgärd, inte helt bekymmersfri. Dels kunde revisorerna tänkas vara ovilliga att ta uppdragen, dels kunde en del av de aktuella bolagens företrädare vara negativt inställda till revisorer.

Lista över revisorer

FARs inställning var att ledamöterna skulle acceptera sådana här uppdrag.

Men svåra revisionsuppdrag kräver skärpta och erfarna revisorer. Genom en förfrågan till byråerna skapades en lista på cirka 200 revisorer som var villiga och lämpliga för uppdragen.

Jag talade med auktor revisor Kjell Hansson hos Hagström & Olsson i Linköping. Han är en av de revisorer som fått sådana här uppdrag av sin länsstyrelse.

Inför lagändringen tänkte han inte speciellt på det här problemet. Då gällde diskussionen framför allt om de kvalificerade revisorerna skulle räcka till. Samtidigt såg revisionsbyråerna naturligtvis också en möjlighet till expansion.

Har bra relation

Sedan har det alltså visat sig att en mängd bolag inte registrerat några kvalificerade revisorer.

Kjell Hansson ser främst två skäl till det:

– Dels finns det företag som inte brytt sig om att byta revisor därför att de tyckt att de haft en fungerande relation med någon annan, dels finns det företag som helt enkelt missköter sig. För de sistnämnda spelar det inte så stor roll vilka regler som ställs upp. De struntar i dem ändå.

Kan det vara ett problem att en kvalificerad revisor är dyrare att anlita?

– Jag kan tänka mig företagare som uppfattar detta att skaffa sig en kvalificerad revisor som enbart en kostnad, en belastning. Det gäller ju att granska historiskt material. Det är inte alltid så lätt för revisorn att sälja in sina tjänster.

Borde vara beredd

Vad var din omedelbara reaktion när detta att revisorer skulle tvångsförordnas blev aktuellt?

– Jag hade väl ingen särskild reaktion inför det då. Här i vår byrå sa vi att vi i alla fall på varje större kontor borde ha någon som var beredd att ta på sig dessa uppdrag. Jag såg bara på mig själv som en resurs och menade att jag hade något att tillföra.

Samtidigt är Kjell Hansson medveten om att det kan bli besvär med den kategori företag som verkligen missköter sig:

– Det kan bli problem i en relation med sådana företag. Men jag backar inte för det. Det gäller att klara ut uppgiften.

Hans egna ”tvångsklienter” är ett par mindre företag, ganska okända även lokalt. Kjell Hansson bedömer att de tillhör kategorin som inte riktigt förstått varför de ska granskas av kvalificerad revisor.

Inte rädd för brottslighet

– Men även om jag fick ett sånt här uppdrag i ett företag som verkade nästan kriminellt skulle jag inte vara rädd för att åta mig jobbet, säger Kjell Hansson. Det förekommer trots allt brottslig verksamhet i företagandet. Man måste ändå ta sådana uppdrag. Hur skulle det se ut om ingen ville göra det? Det skulle förmodligen innebära en ännu större fara för intressenterna.

Kjell Hansson betonar att revisorns roll i sådana sammanhang dock inte ska överdrivas. Revisorns möjlighet att förhindra brott är relativt liten. Det hör inte ens till hans primära uppgifter att göra det.

Men en tvångsförordnad revisor kan väl mötas av praktiska svårigheter såsom t.ex. företagare som inte vill plocka fram handlingar?

– Ja, så blir det nog ibland. Det får vi tyvärr leva med. Det finns alltid företagare som försöker slippa insyn. Och då finns det inte så mycket tvångsmedel att ta till.

Revisorn kan avgå och gå hem med reflektionen att det vore lyckligast om den här företagaren så att säga togs av banan. Kanske kan någon annan instans då vilja syna företaget i sömmarna.

– I tvångsfallen finns alltid en risk att revisorn inte blir insläppt, säger Kjell Hansson. Men min utgångspunkt i kontakten med företaget är att presentera revisorns tjänster som en resurs för företaget. Det är viktigt. Det är inte säkert att man har det klart för sig.

Osäker hur hantera

Men samtidigt tror jag inte att jag i varje särskilt fall har riktigt klart för mig hur jag ska hantera situationen om jag blir ”portad”. Det får jag se då.

Tror du att man någonsin kommer till rätta med problemet att en mängd bolag inte har kvalificerade revisorer?

– Man kan fundera på om inte berörda myndigheter kan göra mera för att det ska bli känt vad som gäller. Man kan tycka att i normalfallet borde det räcka att myndigheten meddelar vad som ska göras. Men i många fall har företagen inte reagerat på uppmaningen att skaffa kvalificerad revisor.

Borde inte startats

– Man kan tycka att det är förvånande, säger Kjell Hansson. Men det kommer alltid att finnas företag som aldrig borde ha startats. Det är företag där affärsidén brister och ledarkapaciteten saknas. Där finns det inte så mycket intresse för revision heller.

Är det enligt din mening viktigt att de här slarviga företagen revideras av erfarna revisorer?

– Visst, i en del fall – man vet inte på förhand vilka – kan problem uppstå i umgänget med företaget. En rutinerad revisor kan lättare hantera besvärliga situationer. Det krävs några års erfarenhet.

Som ett slags beredskap i de svåra fallen?

– Ja, jag tror det. Risken att man blir körd på porten minskar om man har mer erfarenhet. Yrkeslivet ger inte bara professionell utveckling. Revisorn utvecklas också när det gäller sättet att umgås med uppdragsgivare.

Kollisionskurs är normalt

Det händer även i normala fall att uppdragsgivarens syn på vissa saker hamnar på kollisionskurs med revisorns.

– Ja, det uppstår förväntningsgap, säger Kjell Hansson. Därför är det viktigt att revisorn i varje uppdrag etablerar en bra relation med uppdragsgivaren. Man ska försöka vara överens om vilka åtaganden revisorn har, vilka uppgifter som kommer att utföras och vad revisorn kan tillföra företaget.

Kjell Hansson betonar att tvångsuppdragen knappast kommer att tillhöra revisorns vardag i framtiden.

Inge Wennberg