Koncernredovisning skall lämnas i enlighet med reglerna i sjunde direktivet och lagtexten finns i Código de Comercio, art. 42–49. Koncernredovisningen består av balans- och resultaträkning samt noter och förvaltningsberättelse för koncernen.

Omnämnda metoder är full konsolidering, som vi brukar göra i Sverige, proportionell metod för konsortier och kapitalandelsmetoden för intresseföretag.

Koncernbegreppet grundas på kontroll snarare än på ägande. Det kan förefalla vagare än ett begrepp som bygger på ett skenbart lättare verifierbart ägande. Erfarenheten från Storbritannien har emellertid visat att en definition kopplad till ägande gav upphov till uppkomsten av ”kontrollerade ickedöttrar” när man önskat utesluta företag ur koncernredovisningen.

Ett koncernförhållande föreligger om ett företag:

a) har röstmajoritet,

b) har rätt att till- och avsätta majoriteten av styrelsen,

c) har röstmajoritet genom överenskommelse med andra aktieägare,

d) faktiskt genom sina röster har tillsatt majoriteten av styrelsen under de senaste två åren. Denna punkt äger alltså tillämpning om ett företag haft praktisk majoritet, säg 40 procent, och ingen annan part t.ex. mera än 20. Minoriteten kan då slå sig samman och kontrollera företaget. Detta senare faktum har medfört att en översyn nu är aktuell. ICAC har fått framställningar om saken.

Möjligheten till kontroll genom kontrakt finns inte med. (Codigo de Comercio, artikel 42.)

Små får uteslutas

Underkoncerner, förutsatt att de inte är börsbolag, behöver inte upprätta koncernredovisning om moderföretaget är ett EG-företag och detta företag upprättar en sådan.

Ur koncernredovisningen får uteslutas små företag, företag som är svåra att administrera på grund av olika restriktioner i omvärlden eller som skulle medföra förseningar eller orimliga kostnader att konsolidera. Om det är fråga om ett tillfälligt aktieinnehav kan de också utelämnas. Det är inte heller nödvändigt att konsolidera företag med så annorlunda verksamhet att syftet med koncernredovisningen, att ge en rättvisande bild, skulle förvanskas.

Samma värderingar

I koncernredovisningen skall användas samma värderingsregler som för moderföretaget. Om ett dotterföretag använt andra värderingsmetoder skall en omvärdering ske, om det inte är av ringa betydelse (materialitetsprincipen).

I undantagsfall kan dock avsteg göras från denna princip. (CC art 45). Här har alltså Spanien gått en annan väg än Frankrike, där värderingsmetoderna inte behöver stämma överens för att underlätta för sina multinationella företag.

Beträffande koncerngoodwill hänvisar Código de Comercio art. 45 till aktiebolagslagen art 106 a. Artikeln stadgar avskrivning av förvärvad goodwill inom högst tio år.

Negativ goodwill kan föras till resultatet under vissa förutsättningar. AECA anser reglerna vara svårförståeliga varför jag har avstått från försök till redogörelse (AECA Boletin 18/1989).

Bolagsstämman i moderföretaget väljer revisor som skall kontrollera årsredovisningen och förvaltningsberättelsen för koncernen. Samma publicitetsregler gäller som för den individuella årsredovisningen.

Två spanska ”FAR”

Någon akademisk titel eller skyddad yrkesbenämning ”redovisningsman” eller ”bokförare” finns inte i Spanien.

I princip kan därför vem som helst erbjuda sina tjänster som redovisare. I praktiken kommer dock de flesta yrkesutövande personerna från handelsskolor eller ekonomiska fakulteter.

För dessa personer finns två olika yrkessammanslutningar, Colegios de Titulares Mercantiles med 15.000 medlemmar och Colegios de Economistas, 22.000 medlemmar. Tankarna på en revisorsorganisation framfördes redan år 1891. I andra länder bildades sammanslutningar vid denna tid men inget hände i Spanien.

Inspirerade av det engelska Institute of Chartered Accountants, grundat år 1880, bildade dock revisorer i Bilbao en revisorsorganisation år 1927. Flera andra lokala organisationer följde efter. Ur dessa lokala organisationer växte den nationella fram, Instituto de Censores Jurados de Cuentas de Espana, ICJCE, godkänd av myndigheterna år 1942.

De revisorsorganisationer som så småningom blev ICJCE hade växt fram ur Colegios de Titulares Mercantiles. ICJCE är dock numera helt autonomt. Ytterligare en revisorsorganisation bildades år 1982, Registro de Economista Auditores, REA. Denna organisation har utvecklats ur Colegios de Economistas och tar som medlemmar endast emot ekonomer, licenciados en ciencias economicas y empresariales.