Revisorn kommer allt oftare att rådfråga sin dator när han fattar svåra beslut.

Expertsystemen blir ett vanligt redskap på framtidens revisionsbyråer. De hjälper revisorn att snabbt hitta den bästa och billigaste lösningen i en djungel av alternativ.

Det framgår av en lägesrapport om expertsystem som Databehandlingskommittén lämnat till FARs styrelse.

Den stora fördelen med expertsystem är att en organisation kan utvecklas, bevara, mångfaldiga och distribuera expertkunskaper som annars är en knapp och dyr resurs inom ett företag.

Ett genomarbetat expertsystem använt på rätt sätt kan höja såväl kvalité som effektivitet på komplexa och återkommande arbetsuppgifter.

Revision är ett yrke som i stor utsträckning går ut på att tolka komplex numerisk information och därefter fatta beslut om hur revisionen ska utföras. Ofta är det svåra beslut som styrs av en mängd olika faktorer. Och det är just där expertsystemen har sin tillämpning.

Många tillämpningar

Revisorer är dessutom vana att arbeta systematiskt efter strukturerade modeller, något som underlättar införandet av expertsystem. De möjliga tillämpningarna inom revisionen är många:

* Analytisk granskning, riskanalyser och upprättande av revisionsplaner.

* Rutinkartläggningar, internkontrollbedömningar, ADB-revisioner, registeranalyser, kreditbedömningar.

* Intelligenta uppslagsverk för revisions- och redovisningsstandarder och hjälpmedel för sökning i databaser.

* Utbildning av revisorer. Med interaktivt datorstöd kan revisorer få individuell utbildning inom t.ex. revision, skatter, ADB.

* Klientrådgivning inom skatte- och ADB-området.

Ännu inte slagit igenom

Trots möjligheterna har expertsystemen ännu inte slagit igenom på bred front inom revisionen.

Bara ett tiotal olika tillämpningar finns utvecklade. De stora systemen för analytisk granskning och riskbedömningar är snarast att hänföra till kategorin avancerade datatillämpningar medan de klassiska expertsystemen mest funnit sin användning inom begränsade tillämpningar.

Problemet med expertsystem inom revisionen är inte att hitta datatekniska lösningar utan oviljan att satsa resurser på utveckling.

Att strukturera en revisors expertkunskap är svårt, tidskrävande och dyrt. För att investeringen ska löna sig krävs uppenbara fördelar med en tillämpning i stor skala. Expertsystem för komplexa sökningar i databasen är ett exempel där utvecklingskostnaden kan spridas på ett stort antal användare.

Stora byråer utvecklar

Helt naturligt är det de större internationella byråerna som går i bräschen när det gäller att utveckla expertsystem.

Internationaliseringen av revisionsmetoderna jämnar vägen för storskaliga engelskspråkiga system inom revisionen.

Stordriftsfördelarna är mycket tydligare här än t.ex. inom skatteområdet.

En följd av internationalisering kan bli att mindre revisionsbyråer samarbetar för att kunna bära utvecklingskostnaderna för expertsystemen.

De klassiska expertsystemen kännetecknas av att de kan dra självständiga slutsatser utifrån vissa givna regler, till skillnad från konventionella dataprogram som egentligen bara utför en kalkyl med data som råmaterial.

Två typer av system

Man brukar skilja på två typer av expertsystem:

* Regelbaserade system. Den vanligaste typen. Systemet bygger på en samling regler som samlats i en databas. När datorn får en fråga kopplas reglerna samman till ett svar med hjälp av ett program för regeltolkning.

* Expertbaserade system. Experten behöver inte definiera alla regler på förhand. Kunskapen uttrycks i stället i form av exempel. Systemet letar sedan själv efter samband mellan exemplen.

Köpa färdigt skal

Ett företag som självt vill utveckla ett expertsystem kan köpa ett färdigt skal på marknaden. Skalet måste sedan fyllas på med regler och här ligger svårigheten. Reglerna måste nämligen uttrycka expertens yrkeskunskap, formaliserad till ett logiskt mönster. Vanligtvis brukar en extern konsult – en kunskapsingenjör – kopplas in för att göra det arbetet.

För att expertsystemet ska vara användbart krävs också ett program som gör det möjligt för användaren att på ett enkelt sätt ta del av den lagrade expertkunskapen.

Här är några exempel på tillämpningar av expertsystem inom revisionsområdet:

Namn

Tillämpningsområde

Answers

Analytisk granskning

Auditor

Bedömning av kundfordringar

Auditplanner

Väsentlighetsbedömningar

AY/ASQ

Riskanalys och rev. plan

EDP Auditor

ADB revision

CCR Advisor

ADB revision

SAFER

ADB revision

TICOM

Internkontrollbedömningar

Loan Probe

Kreditförlustrisker

Authorizer Ass.

Kreditförlustrisker

Exper Tax

Skatteplanering

VATIO

Mervärdesskatt