Auktor revisor Ulla-Britt Nordin, Price Waterhouse, Stockholm, har aldrig känt sig missgynnad som kvinna i revisorsyrket: – Jag fått minst lika stora chanser som männen.

Auktoriserade revisorn Ulla-Britt Nordin, 39, har arbetat på Price Waterhouse sedan hon gick ut Handelshögskolan.

– För mig har det varit ytterligt positivt att arbeta i revisorsyrket, säger hon. Jag tycker att jag har fått minst lika stora chanser som männen. Jag kan verkligen inte klaga. Från mina chefer har jag genom åren fått allt stöd som jag rimligen kan tänka mig. Jag kan inte säga att det skulle ha varit ännu bättre om jag hade varit man i det här yrket – för det tror jag inte. Fast det är klart att jag inser att det i vissa lägen finns skillnader.

Datarevision och utlandsjobb

Hon måste erkänna att hon inte visste särskilt mycket om yrket när hon 1972 sökte och fick jobb på Price Waterhouse.

Då tänkte hon att det var något som hon kanske skulle prova på några år. Sedan fick hon se vad hon tyckte.

– Det visade sig att revision var mycket lärorikt. Jag fick pröva på många olika saker. På ett relativt tidigt stadium fick jag under ett halvår jobba speciellt med datarevision. Jag fick också möjlighet att arbeta i London ett halvår 1976–77.

Dataträningen och utlandsjobbet gjorde att Ulla-Britt Nordin egentligen inte hann fundera så mycket på att söka sig till något annat.

Alltid mycket att lära

– Jag kände att det fanns mycket att lära och upplevde att jag ingalunda höll på att köra i gamla hjulspår, säger Ulla-Britt Nordin. Det tycker jag för övrigt fortfarande. Varje dag upptäcker man nya problemställningar och intressanta områden.

Hon blev auktoriserad tidigt på våren 1978 och födde en pojke senare samma vår.

– Då kände jag att det kom som ett väldigt lämpligt avbrott i karriären. Jag var hemma i cirka tio månader och fick tid att stanna upp och fundera lite över hur livet skulle gestalta sig. När de där månaderna hade gått var jag mycket sugen på att komma tillbaka till jobbet.

Det blev en pojke till 1981.

Redan när Ulla-Britt Nordin kommit tillbaka 1979 hade hon börjat arbeta deltid fyra dagar i veckan.

Självdisciplin och planering

Fungerade det?

– Ja, alldeles utmärkt. Med noggrann planering och självdisciplin så att jag verkligen kunde vara hemma den där extra dagen så tyckte jag att det fungerade utmärkt.

Viss telefonjour i hemmet fick hon dock ha. Men det var sällan hon tvingades åka in till jobbet på sin lediga dag.

Ulla-Britt Nordin fortsatte med deltid fram till 1985.

– Nu vill jag inte säga att det är hur lätt som helst att få hem, familj och arbete att fungera. Men det fungerar bättre än jag hade väntat mig.

Arbetar din man i ett karriäryrke?

– Jag har en man som ställde upp väldigt mycket hemma när barnen var små och gör det fortfarande. Jag inser att detta har varit en viktig förutsättning för att allt skulle fungera för oss som familj. Med relativt gott samvete har vi klarat både pojkarna och våra arbeten.

Familjen har haft dagmamma sedan barnen var små och har det fortfarande.

Deltid för män?

– Det här med att arbeta deltid tror jag faktiskt hade varit mycket svårare om jag hade varit man. Men jag vet inte, det har inte testats här.

Ulla-Britt Nordins make har i många år arbetat deltid fyra dagar i veckan i sitt yrke som utredare.

– Det har bidragit till att vi har haft någorlunda hyggligt med tid att se om familjen också. Det är ganska ovanligt och jag inser att jag har varit privilegierad i det avseendet.

Ulla-Britt Nordin tycker inte att hon blivit annorlunda behandlad som revisor därför att hon är kvinna.

– Nej, det är en av de saker som jag under alla år på Price Waterhouse upplevt som mycket positivt. I någon situation har det till och med varit en fördel att vara kvinna. I varje fall har det aldrig varit någon nackdel.

– Det faktum att jag i vissa sammanhang är enda kvinnan eller ute i Price i Europa varit en av två, tre kvinnor bland något hundratal män har kanske gett vissa privilegier. Man syns ju på ett annat sätt då.

Har inte hållits tillbaka

Ulla-Britt Nordin fick vänta till 1986 innan hon blev delägare i Price Waterhouse.

– Jag tycker inte att det dröjde för länge. Jag har inte hållits tillbaka i det avseendet. Jag var ju hemma under i stort sett två säsonger och arbetade deltid under ganska många år.

Det låter som om...

– ... jag är väldigt nöjd. Ja, jag har kanske haft turen att finnas till hands vid rätt tidpunkter.

Ulla-Britt Nordin konstaterar att det fortfarande är en stor andel av FARs ledamöter som är män.

– Jag tycker att det verkar gå väldigt långsamt när det gäller att få fram kvinnor bland de auktoriserade revisorerna.

Ulla-Britt Nordin arbetar själv aktivt i FAR och är sedan fyra år ledamot av föreningens revisionskommitté.

Inge Wennberg