Auktor revisor Bertil E Olsson på Hagström & Olsson har två döttrar som är auktoriserade revisorer. Det är han mycket glad för. Och han arbetar aktivt för att få fram fler kvinnor på höga poster i näringslivet.

En av de kvinnor som intervjuas i det här reportageblocket fick rådet att söka jobb på Bertil Olssons Revisionsbyrå. Det skulle vara en av de byråer som hade minst fördomar mot kvinnor.

Och Bertil E Olsson, 67, som numera utgör ena halvan av byrånamnet Hagström & Olsson, är verkligen klart positiv till kvinnor i revisorsyrket och på kvalificerade poster också i näringslivet i övrigt.

Han har två döttrar som är auktoriserade revisorer. Den ena, Birgit Flening, arbetar på hans egen byrå. Den andra, Ewa Wahlberg, är konkurrent och driver en liten byrå på Lidingö tillsammans med sin man.

Taktik som gick hem

Har du uppmuntrat dina döttrar att bli revisorer?

– Nej, det har jag inte alls försökt göra. Försöker man påverka så gör barnen ofta tvärtom. Det var bättre att inte säga något om vilket yrke de skulle välja. Det var en taktik som gick hem, skrattar Bertil E Olsson.

Taktik?

– Ja, jag tycker att det är mycket roligt att de arbetar med det som jag själv gör.

– Jag anser över huvud taget att det är bra med många kvinnor i revisorsyrket. De utgör en resurs som inte används tillräckligt mycket. Tyvärr försvinner många av de kvinnor som börjar i yrket till andra jobb. Men jag har viss förståelse för att det kan vara lättare att ta andra arbeten ute i näringslivet. I revisionen mister kvinnorna sina gamla klienter om de får barn och är borta en längre tid. Sedan måste de nästan börja om från början.

Ruter Dam

Bertil E Olsson sitter också med i styrelsen för stiftelsen Ruter Dam tillsammans med kända namn som t.ex. Trygg-Hansas fullmäktigeordförande Curt-Steffan Giesecke och Bilindustriföreningens styrelseordförande Carl-Olof Ternryd.

Ruter Dam är en stiftelse med målet att få fler kvinnliga chefer på högre nivåer i stora företag och organisationer.

Arbetet bygger bl.a. på organiserat mentorskap, seminarier, kurser och regelbundna möten.

Mentorerna – ett trettiotal, varav de flesta är män – är i regel personer som suttit eller sitter på mycket höga poster i näringslivet. Under 1989 sände ett 30-tal storföretag deltagare till Ruter Dam-programmet.

Inge Wennberg