När Bertil E Olsson öppnade revisionsbyrå var det i mycket liten skala. Men från ett andrahandsrum lyckades han expandera till storbyrå utan att byta gatuadress på nära 40 år. Han skaffade nya storklienter genom att presentera sig för direktörerna och tala om vad de skulle göra. Han blev representant för en av The Big Eight genom att inte fråga, innan han i Sverige bildade ett bolag som bar den internationella kedjans namn. Många av hans okonventionella idéer föddes under uppfriskande simturer i Stockholms badbassänger.

Bertil E Olsson, ena halvan i namnet på byrån Hagström & Olsson med i dag cirka 1.300 anställda, öppnade sin egen revisionsbyrå redan 1949. Då hade han knappt uppdrag så att det räckte till halvtid åt honom själv.

Men han bestämde sig från början att driva byrån som ”running operation”. Hustru Barbro kunde vara sekreterare. En inhyrd Handels-student satt på kontoret och läste. Studenten fick en krona i timmen för att svara i telefonen om det råkade ringa någon gång under dagen.

1950 flyttade byrån till niovåningshuset på Kungsgatan 37 och hyrde ett enda rum – i andra hand.

Sedan dess har kontoret egentligen inte behövt ändra adress eller brevpapper en enda gång. Inte förrän Bertil Olssons Revisionsbyrå i december 1988 gick ihop med Hagström & Sillén. Expansionen på Kungsgatan 37 kunde under nära 40 år ske genom att köpa till en bit i sänder.

Nu är Bertil Olsson 67 år och börjar trappa ner mot halvtid efter att tidigare ha haft som mest ett 20-tal börsbolag, vilket torde vara svenskt rekord.

Anställd på fyra byråer

Det var mest en tillfällighet att han blev revisor. Han hade anmält sig som Finlandsfrivillig 1940. Han var utrustad med packning och alltihop när det hela blev inställt.

Hemma i Västervik tyckte någon då att han skulle gå Handelshögskolan i Stockholm. Så fick det bli.

Under det sista sommarlovet skrev han till fyra revisionsbyråer och sökte anställning.

Efter två dagar var han i princip anställd vid alla fyra och var tvungen att välja. Det blev Bohlins som med cirka 100 anställda var dåtidens största byrå.

Sista året på Handels jobbade Bertil Olsson på Bohlins parallellt med studierna.

Han stannade där till 1946 då han följde med auktoriserade revisorn Rolf Leander när denne öppnade eget.

Auktoriserad 1948

Bertil E Olsson blev auktoriserad 1948. Han hade då hunnit med nästan ett års utlandspraktik. Tack vare ett stipendium på 10.000 schweizerfrancs kunde han arbeta på en byrå i Schweiz.

– Där hade man redan övergivit den gamla sifferprickningen och ägnade sig åt mer övergripande analyser i amerikansk stil, berättar Bertil E Olsson.

Att överföra de idéerna till 40-talets Sverige var dock ingen uppgift för unge herr Olsson. Han var ingen auktoritet då. Han fick göra som han blev tillsagd och återgå till det gamla vanliga prickandet ett tag till.

Anledningen till att Bertil E Olsson öppnat eget 1949 var närmast att Rolf Leander hade tagit in sin bror Ingemar i byrån. Bertil E Olsson såg möjligheterna krympa att göra karriär i den byrån.

Vän med Wallenbergs

Den egna byrån växte sakta men säkert. Stor betydelse hade det faktum att Bertil E Olsson blev ganska god vän med Marcus Wallenberg redan i mitten på 50-talet.

– Jag träffade till att börja med hans son Marc. Det var i de på den tiden börsnoterade Svenska Järnvägsverkstäderna. I styrelsen satt både Marc och Marcus Wallenberg. Jag minns hur jag var tvungen att ge styrelsen en tillsägelse – och Järnvägsverkstäderna var det enda börsbolaget jag hade då. Jag var tvungen att säga att om de inte ändrade bokslutet så skulle jag inte tillstyrka ansvarsfrihet.

Det gick bra. Bokslutet ändrades.

– Man måste hålla på sitt oberoende, säger Bertil Olsson. Man måste kunna säga ifrån. Folk som bara håller med är det värsta jag vet.

Det blev många Wallenbergföretag till byrån genom åren. S-E-Banken, Atlas Copco och Wallenbergska Stiftelsen för att nämna några.

Bertil E Olsson tillförde också S-E-Banken en och annan storkund.

Små blir stora

En sådan blev Hennes & Mauritz.

Företaget ägdes av Erling Persson som Bertil E Olsson mötte en dag på Centralbadet. (Bertil E Olsson simmar nästan varje dag.)

Det var innan Persson hade öppnat sin första Hennes-butik.

– Jag har så mycket växlar, klagade Persson. Vad ska jag göra åt det?

– Låna i bank, sa Olsson och tog ett par simtag till.

– Jovisst, men banken vill inte låna ut mer. Fixar du en bra bank åt mig så blir du revisor i mitt bolag.

Det fixade Bertil E Olsson. Banken ångrar inte att de ställde upp. H & M är numera mycket stora insättare i S-E-Banken.

– Det var roligt att jobba med sådana här företag redan från början, säger Bertil E Olsson.

Han var med också långt innan andra butikskedjor som t.ex. Guldfynd och Metro öppnade sina första butiker.

– Det har varit trevligt att se dem växa upp och bli stora. Man ska aldrig förakta små klienter. Också de kan bli jättar.

Revisorer i styrelser

Bertil E Olsson tillhör dem som menar att auktoriserade revisorer borde tillåtas sitta med i bolagsstyrelser som affärsmässiga experter.

Han anser t.ex. att den bästa marknadsföringen en revisor kan syssla med är att hitta idéer och principer som företagen kan ha nytta av men som de inte kommer underfund med själva.

Han minns när han läste i tidningen att Swedish Match skulle lägga ner en fabrik. Samtidigt skulle också ASSI stänga en anläggning.

Det slog Bertil E Olsson all om de här företagen bytte industrier skulle båda tjäna på det utan att behöva lägga ner.

Sagt och gjort. Bertil E Olsson gick till Swedish Matchs dåvarande VD Gunnar Dahlsten med sin idé:

– Han blev alldeles tyst. Jag tänkte: Nu åker jag ut. Så öppnade han munnen och sa: Jösses, det här problemet har vi jobbat med i veckor utan att tänka på den möjligheten. Nu ska du bli revisor här.

Hos styrelsen varje år

Ungefär på samma sätt gick det till när Bertil Olssons Revisionsbyrå fick dåvarandePhilipson som klient i början på 80-talet.

Bertil E Olsson tyckte inte att företaget gjorde tillräckligt för att förränta sitt kapital. Han gick till styrelsens ordförande och sa att de åtminstone borde börsnotera sitt fastighetsbolag.

– Jaha, det har vi inte tänkt på, sa han. Vi återkommer.

Efter ett möte med Märta Philipson beslöts om börsnotering.

Och byrån fick en ny klient.

– Jag tror att revisorerna kan bistå med mycket om de är med i styrelsearbetet, säger Bertil E Olsson. Här har vi gjort så att vi träffar styrelserna åtminstone en gång om året. Då lär vi känna folk och får veta vad de går för. Och vi kan framföra våra synpunkter direkt till styrelsen.

Vald i 270 bolag

Nu har du börjat trappa ner?

– Ja, jag är för all del på byrån varje dag. Jag trodde faktiskt att jag hade placerat ut de flesta uppdragen hos andra medarbetare. Men enligt en lista från Patentverket häromdagen var jag fortfarande vald revisor i 270 bolag. Så det finns jobb för mig ett tag till – även om många av de här bolagen är formella och stillastående. I verkligheten har jag väl 50–75 klienter. Det innebär att jag är nere ungefär på halvtid.

I den fusionerade revisionsbyrån Hagström & Olsson sitter han med i styrelsen.

Sammanslagningen medför att gamla Bertil Olssons Revisionsbyrå nu kommer att flytta ifrån huset på Kungsgatan. Alldeles intill Bonnier-huset på Sveavägen, där Hagströms-delen sitter, blir RKA-huset ledigt. Det tar man över och tack vare en förbindelsegång mellan byggnaderna får Hagström & Olsson ett enda sammanhängande kontor.

Nöjd med fusionen

Bertil E Olsson är mycket nöjd med fusionen.

– Vår gamla byrå med 400 anställda var ganska stor. Men inte tillräckligt. När stora företag i USA infordrar offerter i Sverige, då väljer man de största. Det blir då Öhrlings Reveko, Hagström & Olsson och Bohlins – några fler frågar de knappast.

– Dessutom trivs personalen bättre i ett stort företag än i ett halvstort, tror Bertil Olsson. Det kan tyckas konstigt. Men det beror kanske på att karriärmöjligheterna är större i större företag. Folk vill jobba i stora företag eller i mycket små. Däremellan finns inte så mycket intresse. Det är en trend.

Men Olsson-delen av firman är ju ditt livsverk? Hade du innerst inne ändå inte önskat att den kunde fortsätta?

– Nej, det var bra som det blev. Men det var mycket nära att det inte blev något av det.

Det hade börjat med att Bertil Olssons Revisionsbyrå hade planer på att köpa dåvarande Sparev.

– Någon ifrågasatte detta. Och vi sa till varandra: Vad ska vi ha alla deras problem till?

Hagström & Sillén låg då närmare till hands.

Kontakt togs, lunch åts och intresset visade sig stort även där.

Det hängde på en person

Bertil E Olsson var inte med om slutdiskussionerna. Han for till Spanien men lämnade efter sig ett krav på att minst 75 procent av delägarna i firman skulle vara positiva till fusionen.

Efteråt fick han veta att det hade blivit 76 procent. Det hängde i själva verket på en enda person.

Han tycker i och för sig att det var tråkigt att namnet Sillén inte fick vara med i den nya byrån. Professor Oskar Sillén var ju svensk revisions grand old man.

Bertil E Olsson hade givetvis inget emot att hans eget namn kom med i det nya firmanamnet. Det var för övrigt ett krav från hans medarbetare. Fusionen var ett rent samgående. Det fanns inga pengar med i spelet.

Påverkade storfusion

Bertil E Olsson menar också att det var händelserna i Sverige som gjorde att de internationella byråerna Ernst & Whinney (i Sverige representerad av Bertil Olssons Revisionsbyrå) och Arthur Young International (representerad av Hagström & Sillén) slogs samman till världens största byrå under namnet Ernst & Young.

Efter den svenska fusionen hade Hagström & Olsson valt Arthur Young som internationell samarbetspartner.

– När vi sa tack och farväl till Ernst & Whinney uppmanade vi dem att fusionera med Arthur Young.

Aldrig i livet, blev svaret.

– Men tanken slog rot och de började förhandla.

Några månader senare kom beskedet om den stora sammanslagningen.

Bildade bolag

Att Bertil Olssons Revisionsbyrå en gång i tiden fick Ernst & Whinney som internationell partner är för övrigt en ganska intressant historia.

Det är över 20 år sedan. Sju av The Big Eight var företrädda i Sverige, men inte Ernst & Whinney (som då inte hette riktigt så).

– Jag åkte på en kongress i Paris och sa till dem att vi kunde företräda dem i Sverige, berättar Bertil E Olsson.

Mycket bra, sa de.

Men sedan hände ingenting från deras sida.

Då bildade Bertil E Olsson ett bolag med deras namn.

– Jag ringde upp dem och sa: Nu finns ni i Sverige. Jag har ett bolag här med ert namn. Jag tänker inte stjäla namnet. Men ni kan få köpa det när som helst för vad det har kostat. Vi kan också börja samarbeta som vi har sagt.

Då blev det bråttom också i andra änden av telefonlinjen.

– Det är bra att vara steget före, säger Bertil E Olsson.

Kolsvarta upplevelser

Han har aldrig ångrat att han blev revisor även om det var lite segt under den första tiden på 40-talet.

– Jag minns ett jobb jag hade på Bohlins. Jag blev satt att pricka av cirka 100.000 likadana poster på L M Ericssons intressekontor. Jag minns också en kolfirma där jag prickade följesedlar. De var lika svarta som jag blev i händer och ansikte.

– Förr i tiden klagade medarbetare ofta på att jobbet var enformigt och tråkigt. Nu för tiden klagar de på motsatsen. Man skickar ganska tidigt ut folk på stan för att t.ex. intervjua ekonomichefer. Men då kan det heta att det är för intellektuellt ansträngande. Somliga vill sitta hemma vid skrivbordet. Men det är ute på fältet som det går att verkligen göra en insats och utföra ett kreativt och intressant arbete.

Aktiv föreningsmänniska

Vad ska du göra när du slutar jobba?

– Jag har funderat på att flytta utomlands. Men det går inte.

Då kan han inte vara med i Rotary, inte i Humlegårdens Idrottsförening med gymnastik två gånger i veckan och inte heller i Hålligång i Trygg-Hansa, i det egenhändigt grundade Simsällskapet H2O och i Morgonbadarklubben, tre föreningar där det simmas någon dag varje vecka. Bertil E Olsson är också en inbiten golfspelare.

– Motion varje dag behövs när man håller på mycket med sittande och ätande, säger han.

Bertil E Olsson är en aktiv föreningsmänniska inte bara inom idrotten. Han har i ett antal år suttit i Aktiespararnas styrelse. Och han är revisor i Aktiefrämjandet, som nyligen startade TV-sändningar tillsammans med Dagens Industri. Han finns i styrelsen för stiftelsen Ruter Dam, som arbetar med chefsutvecklingsprogram för kvinnor.

Han har arbetat mycket i FAR och var föreningens ordförande 1966–68.

Han bor i lägenhet i Stockholm men har sommarstuga vid havet nära golfbanan i hemstaden Västervik.

Sedan 43 år är han gift med Barbro. Som vi tidigare berättat i Balans är två av hans döttrar också auktoriserade revisorer. En tredje dotter är också civilekonom men arbetar som källarmästare. En son arbetar med finansieringsfrågor.

Inge Wennberg