Hösten 1989 startade FAR sin provverksamhet med examination inom basutbildningen fram till auktorisation. Uppslutningen från FAR-byråerna blev stor, och många positiva kommentarer har getts i samband med de genomförda proven.

I vår internationella värld, där Sverige har en framträdande position, sker en ständig harmonisering på många områden inom näringsliv och offentlig verksamhet. Detta gäller även inom områdena redovisning och revision, där Sverige deltar såväl i det internationella arbetet inom olika organ som i det europeiska samarbetet med EG som samlande idé.

EGs åttonde direktiv

EGs åttonde direktiv handlar bl.a. om utbildnings- och praktikkrav för de revisorer som skall arbeta på den europeiska marknaden. I tidigare artiklar i Balans, se t.ex. Björn Marklands artikel i Balans 6–7/89 Revisorsutbildningen harmoniseras, har redogjorts för de utbildningskrav som ställs på en revisor som skall arbeta inom EG.

Det är en självklarhet för FAR att svenska revisorer skall leva upp till EG-standard. En analys av svensk ekonomutbildning visar att Kommerskollegiums 140-poängskrav för auktorisation håller EG-mått på de flesta områden. Sverige har dock ingen revisorsexamen, ett måste inom EG-sfären.

Obligatorisk basutbildning

FAR har de senaste två åren högprioriterat frågan om en svensk revisorsexamen som lever upp till EG-kraven. Den utbildning under praktiktiden som FAR under de senaste tio åren har rekommenderat som ett minimum är väl avvägt för att motsvara den EG-standard som finns idag. FAR har således varit mycket förutseende när det gäller att sörja för att svenska auktoriserade revisorer skall accepteras även utanför den svenska marknaden.

När tanken om obligatorisk basutbildning växte fram fanns redan mycket av förarbetet i det löpande utvecklingsarbete som gjorts av FARs utbildningskommitté.

FARs utbildningskommitté representerar med sina nio medlemmar alla kategorier av revisionsbyråer inom FAR-sfären. Det finns därför goda skäl att tro att den basutbildning som erbjuds av FAR genom IREV och den byråinterna utbildning som bedrivs inom större byråer och byråkedjor i stort sett leder till samma kunskaper.

Höstens examinationsomgång har bekräftat detta antagande.

FARs styrelse har beslutat att göra den rekommenderade basutbildningen obligatorisk för inval i FAR. Med basutbildning avses utbildningen från ekonomexamen fram till auktorisation.

Styrelsens beslut innebär att

* krav kommer att ställas på viss definierad basutbildning för att en sökande skall väljas in i FAR

* möjlighet skapas att avlägga en svensk revisorsexamen. Basutbildningen kan fullgöras byråinternt eller i IREVs regi.

Med obligatorisk basutbildning och frivillig revisorsexamen vill FAR visa att de auktoriserade revisorerna tar kvalitetsfrågorna på allvar.

Försöksverksamhet pågår under verksamhetsåret 1989/90.

Examensråd

Examensrådet är en fristående instans direkt underställt FARs styrelse. Examensrådet skall ansvara för provens kvalitet och likformighet över tiden.

Examensrådet utser censorer vid muntlig examination till revisorsexamen.

I Examensrådet ingår följande auktoriserade revisorer:

Gunnar Widhagen, Hagström & Olsson, ordförande

Siv Berlin, Bohlins

Einar Björkander, Öhrlings Reveko

Willard Möller, SET – Svensson, Erikson & Tjus

Den löpande administrationen av examination m.m. leds av en projektgrupp som består av aukt revisor Ingemar Rindstig från FARs utbildningskommitté samt Christina Sahlin, IREV.

Kostnader

Tentamina och revisorsexamen skall finansieras med avgifter. De avgifter som gäller under försöksverksamheten kan komma att justeras när faktiska kostnader för verksamheten är kända.

Standardprov

Kunskapstester är en naturlig konsekvens av ett obligatoriekrav. Tre obligatoriska standardprov kommer att krävas under tiden fram till auktorisation:

* Prov I efter ca 1 år som revisorsassistent

* Prov II efter ca 3 års erfarenhet

* Prov III i omedelbar anslutning till auktorisationstidpunkten.

De första två proven kan avläggas antingen centralt hos FAR eller byråinternt. Det tredje provet skall i likhet med internationell praxis göras centralt.

Figur 1. Auktoriserad revisor

Teoretisk utbildning under praktiktiden

PRAKTIKÅR

1

2

3

4

5

Kursprog. sida

REVISION

Introduktionskurs i revision

29

X

Grundkurs i revision

30

X

Påbyggnadskurs I i revision

31

X

Påbyggnadskurs II i revision

32

X........

X

Revision av tillverkande företag

38

X

Revision i minidatormiljö

42

X

Datorn som revisorns arbetsverktyg

43

X

Revision vid kombinerade uppdrag*

39

X*

Revision av försäkringar*

40

X*

REDOVISNING

Bokslutskurs (högskole- kompetens)

62

X

Koncernredovisning II

65

X

Värdering av varulager/ pågående arb.

67

X

Redovisning av materiella anläggningstillgångar inkl. aktier och andelar

68

X

EKONOMISK STYRNING OCH ANALYS

”Se om ditt företag”

75

X

Budgetering och finansiell planering

76

X

SKATTER

Skattekurs I

85

X

KOMMUNIKATION OCH LEDNING

Utredning och rapportering

91

X

Antal dagar/år

8

11

11

13

9(+4)

Detta kursschema anger en lämplig ordningsföljd vid val av kurser för den teoretiska utbildningen under praktiktiden. Observera att kurserna bygger på varandra. Läs därför kursbeskrivning och förkunskapskrav noga, speciellt om du tidigare t ex har läst byråinterna kurser.

Asterisk (*) betyder att kursen inte ingår i den allmänna basutbildningen. Du kan i alla fall behöva gå den, t ex om du skall arbeta med revision vid kombinerade uppdrag.

I tillägg till de kurser som ingår i AR-matrisen kan du även behöva komplettera med kurser ur matrisen för Fortsatt utbildning. Dina egna arbetsuppgifter måste bli avgörande vid valet.

Endast miniräknare tillåts på prov I. Vid prov II och III tillåts dessutom FARs samlingsvolym, samt vid behov även andra uppslagsverk. Detta meddelas varje tentand efter anmälan.

Sedvanliga akademiska normer gäller för rättning och godkänt resultat. Vid prov III tillåts tre tentamensförsök.

Vid poängsättningen av svaren tas särskild hänsyn till vad svaren visar om tentandens förståelse av problem och problemlösning.

För godkänt resultat krävs minst 50 % av maximal poäng.

Godkänt resultat förs in i en tentamensbok som är tentandens egendom.

Förkunskaper

Kunskapskrav har formulerats inom områdena revision, redovisning/ekonomisk styrning och skatter. Utgångspunkt är de nu gällande examenskraven för auktorisation, ställda i Kommerskollegiums revisorsföreskrifter:

140 poängs högskoleutbildning, varav

60 poäng företagsekonomi med specialisering mot redovisning/finansiering

30 poäng handelsrätt

10 poäng beskattningsrätt

10 poäng ADB/informationsbehandling

För att få delta i proven krävs för prov I att minst 100 poäng, för prov II minst 120 poäng har klarats av.

För att få delta i det centralt anordnade prov III krävs teoretisk kompetens för auktorisation.

Matrisen ”Utbildning till auktoriserad revisor” i IREVs utbildningsprogram (figur 1) ger exempel på utbildning som täcker kunskapskraven under den femåriga praktiktiden, utöver genomgången högskoleutbildning.

För att tentera på en provnivå krävs godkänt prov på föregående nivå. Under provperioden kan dock tentanden gå in direkt på den provnivå som motsvarar hans/hennes erfarenhet.

Examen

Revisorsexamen består i en komplettering av prov III med en muntlig del. Censorer är auktoriserade revisorer, utsedda av Examensrådet.

Skriftligt och muntligt prov skall genomföras under samma provperiod. Endast tentander med godkänt skriftligt prov kan genomgå det muntliga provet. Underkänt muntligt prov kan upprepas inom 14 dagar med ny censor.

Ett samlat betyg ges för den skriftliga och muntliga presentationen som tillsammans utgör revisorsexamen.

Diplom utfärdas efter fullgjord revisorsexamen.

Figur 2.

Deltagare

Godkänd

Medelpoäng

Maxpoäng

Prov I

Byråinternt (5 byråer)

136

71 %

130,5

204

FAR

86

76 %

135

184,5

Prov II

Byråinternt (4 byråer)

98

74 %

149,5

232

FAR

10

100 %

157,3

182

Prov III

FAR

23

74 %

136,3

185

Examinationen 1989

Prov I och II genomfördes dels i FARs regi i Stockholm, Göteborg och Malmö, dels hos fem större revisionsbyråer. Prov III genomförs endast i FAR-regi. Maximala poäng är 240. (Se figur 2.)

Sveriges första revisorsexamen

Av de 17 som fick godkänt på prov III har 14 även genomgått muntlig examination, alla med godkänt resultat. Dessa 14 har således fått ett diplom som visar att de har avlagt FARs revisorsexamen!

Examen på 90-talet

Kommerskollegium, som är tillsynsmyndighet för auktoriserade och godkända revisorer, har hos regeringen begärt en översyn av nuvarande regler inom revisionsbranschen. Även revisorsutbildningen blir aktuell i en sådan utredning.

FARs revisorsexamen är än så länge en frivillig examen. På sikt kan den bli obligatorisk, i organisationsregi eller kanske i kommerskollegiets regi. Varför inte en engelsk variant: FAR godkänns som offentlig examinator.

Liv Jarness är sekreterare i FARs utbildningskommitté och VD i IREV.