I och med detta nummer av Balans lämnar vi redaktionsledningen. Balans har funnits i femton år. De senaste fyra åren, från september 1986 och till nu, juni 1990, har vi haft ansvaret för att det kommit ut tio nummer om året.

Vi har tagit initiativ till, läst och redigerat mängder av artiklar från revisorskolleger, jurister, företagare och andra som kunnat bidra till att belysa Balans intresseområde.

Mycket av produktionen har vi lagt ut på yrkesfolk: på frilansjournalisten Inge Wennberg i Lund, som vi haft ett nästan osannolikt gott samarbete med, och på fotografer, grafiker, tryckare och annonsförmedlare.

Enligt sin programförklaring är Balans ett forum för fri och obunden debatt som ska ge en allsidig, saklig och opartisk belysning av intresseområdet inom ramen för god publicistisk sed.

Vi har envisats med principen att alla bidrag ska leva upp till den programförklaringen. Vår refuseringspolitik har varit ganska hård.

Det finns emellertid ännu en princip, som är mycket svårare att tillämpa men som vi varit lika envisa med. Det är att publicera allt värdefullt material som lever upp till programförklaringen, även om det är kontroversiellt eller obekvämt för en eller annan inom FAR-kåren. Balans-arbetet har inte varit utan intressekonflikter.

I vår har vi haft anledning att föreslå FARs styrelse att ge Balans en organisation som undanröjer varje risk för sådana intressekonflikter. Vi har samtidigt anmält att vi lämnar redaktionsledningen.

Vårt sista balansnummer (förlåt, Balansnummer) är därför 6–7/90. Det överlämnas härmed till läsarna med en stark önskan att Balans ska få fortsätta att vara ett forum för fri och obunden debatt, där även uppkäftiga inlägg publiceras och obekväma ämnen behandlas. Vi för vår del tror att FAR-kåren har allt att vinna på den sortens belysning även i framtiden.

Margareta Damberg

Björn Markland