Auktor revisor Bengt Allan Mettinger arbetar på RRV. Han förespråkar personligen en renodlad revisionsmyndighet. Men då ska den ha ett samlat ansvar för den statliga revisionen. Hans åsikt kan sägas ligga mittemellan RRVs och FARs.

Bengt-Allan Mettinger är auktoriserad revisor och ledamot av FAR. Hans arbetsplats är Riksrevisionsverket (RRV). Det finns fem auktoriserade revisorer på RRV. Alla utför erforderligt antal timmar revision, varav minst 200 timmar per år i aktiebolag.

Bengt-Allan Mettinger leder arbetet på affärsverksenheten, som sedan länge köper omfattande revisorstjänster från privata revisionsbyråer. Det gäller då revision av statens affärsverk samt två vanliga myndigheter.

Affärsverksmodellen

Man använder den s.k. affärsverksmodellen: RRV är revisionsorgan men anlitar en revisionsbyrå för en stor del av arbetet.

I FARs remissvar på utredningen om stabsmyndigheternas verksamhet (USV) nämns inte affärsverksmodellen som ett sätt att ordna den revisionen av statliga myndigheter.

Men Bengt-Allan Mettinger drar gärna en lans för modellen och anser att den bör användas av en revisionsmyndighet som ansvarar för statens revision:

– USV vill ha en särskild revisionsmyndighet som blir en fri aktör på marknaden och som ska arbeta i konkurrens med vanliga revisionsbyråer med regeringen som uppdragsgivare. Jag menar att vi istället ska ha en revisionsmyndighet med ett samlat ansvar för revision av statliga myndigheter. Revisionsmyndigheten kan då både använda affärsverksmodellen och bedriva egen aktiv revision. Revisionsbyråer kan anlitas enligt affärsverksmodellen men också för expertmedverkan vid revision av exempelvis avancerade ADB-system.

Professionellt

– En sådan revisionsmyndighet blir dessutom ett professionellt upphandlingsorgan av revision. Myndigheten och byråerna kan samarbeta och komplettera varandra. Det främjar utvecklingen. Det går inte lika bra mellan konkurrenter. Revisionsmyndigheten kan få den beställarfunktion som USV lägger på departementen. Konkurrensinstrumentet används när revisionsmyndigheten upphandlar tjänster från de privata byråerna. Sedan får de privata byråerna konkurrera med varandra.

Men hela USVs resonemang bygger på konkurrens mellan revisionsmyndighet och byråer, eller hur?

– Konkurrensen bör inte vara ett självändamål, säger Bengt-Allan Mettinger. Man måste välja mellan de olika för- och nackdelar som olika organisationsmodeller skapar. Revisionen av statliga myndigheter är ingen tung sektor i samhällsekonomin. Vi talar om i dagsläget 140 personer. Där kan man inte göra stora effektivitetsvinster. Det är viktigare att revisionen utformas så att den får god kvalitet.

Ser du inga svagheter i affärsverksmodellen? Det är ju RRV som ställer upp reglerna. Viss hänsyn tas till FARs regler. Men FAR tillfrågas aldrig direkt om modellens utformning?

– När modellen utformades 1978–79 deltog tunga företrädare för några av de stora byråerna. Men modellen kan förmodligen utvecklas ytterligare när det gäller t.ex. avtalskonstruktion. Förbättringsförslag är välkomna.

Aktiebolag?

– Om en revisionsmyndighet inte ska vara så mycket mer än ett statligt inslag i revisionsmarknaden bör bolagsformen övervägas, säger Bengt-Allan Mettinger. Först då uppnås konkurrensneutralitet.

FAR säger i sitt remissvar att det krävs en översyn av revisionsmyndighetens villkor när det gäller bl.a. kompetens och kvalitetsövervakning. Hur upplever du det?

– Jag uppfattar det inte som om RRVs kompetens sätts ifråga. Kraven är rimliga och självklara. De är ett uttryck för revisorskårens traditionella inställning till professionalitet. Kåren har i många år satsat på utbildning och ökad kompetens. Det är en inställning som gör yrket attraktivt.

Bengt-Allan Mettinger tycker personligen inte, som RRV i sitt remissvar på USV, att RRV ska bevaras ungefär som det är i dag med flera olika uppgifter utöver revision.

– Goda skäl talar för att ha en ren revisionsmyndighet. Då renodlas revisorsrollen.

Inge Wennberg