Riksrevisionsverket har inte mycket till övers för förslaget från utredningen om stabsmyndigheternas verksamhet.

Riksrevisionsverket (RRV) som arbetar med såväl revision som redovisning och annan ekonomisk administration vill inte låta sig splittras på tre nya myndigheter revisions-, service- resp. stabsmyndigheten.

Underkänt

Utredningen om stabsmyndigheternas verksamhet (USV) underkänns nästan helt. RRV saknar i utredningen redovisning av både problemanalys, erfarenheter av myndigheternas nuvarande verksamhet och resultaten av de förändringar som föreslås.

RRV har ett motförslag. Det går ut på att stärka den statliga revisionen genom att den baseras på en lag.

Att upphandla revision både från privata revisionsbyråer och en redovisningsmyndighet skulle enligt RRV göra det omöjligt för regeringen att mera samlat bedöma statens ekonomiadministrativa läge. De privata byråerna skulle bara rapportera till sina uppdragsgivare, nämligen i praktiken olika departement. För att klara en samlad bedömning skulle särskild kompetens behöva byggas upp inom regeringskansliet.

RRV menar att kunskap redan i dag överförs mellan statlig och privat revision. Det sker genom att RRV anställer auktoriserade revisorer och köper revision av bl.a. affärsverken.

Konkurrens på lika villkor

Verket påpekar att priskonkurrens mellan revisionsmyndigheten och privata byråer förutsätter konkurrens på lika villkor. De statliga revisorerna ska i så fall också kunna sälja sina tjänster på den privata marknaden.

RRV tycker inte att statlig revision måste skötas av en separat myndighet. Verket menar bl.a. att kvaliteten på redovisning och revision blir bättre om de båda verksamheterna finns i samma organisation. Att RRV ställer upp normer för redovisning och samtidigt utövar tillsyn anses inte heller fel. Tvärtom ses det som ett bra sätt att snabbt komma fram till förbättringar.

RRV betonar att redovisning och revision på verket är uppdelade på olika avdelningar med chefer som har tydligt eget beslutsansvar. Revisorernas yrkesmässiga integritet betecknas som stor. Risken att de skulle känna sig hindrade att kritisera föreskrifter och ekonomisystem som RRVs ekonomiska avdelning svarar för, betecknas som mycket liten.

RRV vill ha ett utredningsförslag som bygger på ett ”allsidigt och förutsättningslöst underlag”, om någonting ska förändras.

Inge Wennberg