FAR har skapat en särskild kommitté för offentlig verksamhet. Den väntas få en hel del att göra. Decentralisering pågår i det offentliga. Och det kräver mer precis kontroll. Då kommer revision att spela en stor roll.

En ny permanent kommitté under FARs styrelse har inrättats. Det är kommittén för offentlig verksamhet. Att förbereda FARs remissvar på utredningen om stabsmyndigheternas verksamhet (USV) blev kommitténs första viktiga ärende.

Revision effektiviserar

– Från FARs sida behöver vi samordna våra aktiviteter när det gäller den offentliga sektorn, säger auktor revisor Reidar Peters, Peters & Co, som är ordförande i den nya kommittén. Utvecklingen går mot att det offentliga organiserar sig på ett sätt som mer och mer påminner om näringslivets. Då kommer revision också in som ett led i effektiviseringen.

Reidar Peters påpekar vidare att en ny kommunallag är antagen. Där står det äntligen – det var inte med från början – att kommunerna ska revideras enligt god revisionssed. Det är ett stort steg framåt.

– Förändringarna inom den offentliga sektorn går sammanfattningsvis ut på ett decentraliserat beslutsfattande, säger Reidar Peters. Besluten ska ner på den nivå där de hör hemma. Och ju mer decentraliserat besluten fattas, desto mer precis måste kontrollorganisationen se ut. Då kommer revisionen att spela en stor roll. Man tror gärna att decentralisering betyder avsaknad av kontroll. Det är snarare tvärtom.

Följer lagar och regler

Kommitténs uppdrag är bl.a. att bevaka att problem och behov vid revisorsuppdrag i offentlig verksamhet beaktas i yrkesutvecklingsarbetet inom FAR. Övriga medlemmar i kommittén är Olof Bröte, Margareta Damberg, Thomas Jansson och Lars Rydberg. Man ska också följa lagstiftning och regler som styr statens och kommunernas verksamheter. Den internationella utvecklingen på området ska bevakas. Givetvis är kommittén remissorgan åt styrelsen i frågor som gäller offentlig verksamhet.

Inge Wennberg