För att visa skillnaden mellan den i Sverige vanliga fakturabelåningen och fakturaköp, visas nedan hur de båda varianterna av factoring skall behandlas i årsredovisningen.

Det som skiljer dessa två former är i princip risken för kundförluster pga kundens insolvens (dvs ej tvistiga kundfordringar).

Exempel 1, fakturabelåning:

Så här står det i FARs redovisningsrekommendation nr sex.

Belånade kundfordringar skall i balansräkningen redovisas som kundfordringar. Bland ställda panter m.m. anges för sig det i balansräkningen upptagna värdet av motsvarande fordringar. Den omständigheten att factoring anlitats bör anges i form av not till balansräkningen eller på lämpligt sätt i förvaltningsberättelsen.

Antag att ett företag, som belånat sina kundfordringar hos ett finansbolag, vid bokslutet hade utestående kundfordringar på en miljon kronor.

Företaget hade lånat 700.000 hos finansbolaget med kundfordringarna som säkerhet. Företaget bedömde att förlustrisken var mycket stor avseende kundfordringar på 50.000 kronor. Vidare var kundfordringarna på 80.000 kronor tvistiga. En kommande förlikning förväntades innebära att 40.000 av de tvistiga kundfordringarna skulle flyta in.

Företagets årsredovisning påverkas i följande avseenden:

Not 1

Kundfordringar: 910.000 kr

Nominell fordran på 1.000.000 minus förväntade förluster på 50.000 plus 40.000.

Ställda panter: 910.000 kr

Belånade kundfordringar. Gentemot finansbolaget är visserligen hela kundfordringsbeloppet på 1.000.000 pantsatt men p g a att reservering för kundförluster har gjorts med 90.000 redovisas endast 910.000 som ställda panter i årsredovisningen.

Not 2

Företaget anlitar finansbolaget för factoringtjänster, fakturabelåning samt administration av fakturorna (exempelvis som not till kundfordringar kan upplysas om att företaget anlitar factoring).

Exempel 2 fakturaköp:

Citat ur FARs redovisningsrekommendation nr sex:

Försålda kundfordringar skall ej redovisas i balansräkningen.

Mot kreditinstitutet eventuellt föreliggande fordran skall ej rubriceras som kundfordran. Om företaget gentemot kreditinstitutet åtagit sig att svara för uppkommande kundförluster eller återta fordringar, skall summan av fordringsbeståndet anges bland ansvarsförbindelserna i den omfattning reserv för ändamålet ej finns avsatt bland skulderna.

Antag att samma företag som i det första exemplet i stället hade sålt sina fakturor till finansbolaget.

Utestående kundfordringar är även här 1.000.000 kronor samt en kundförlustrisk på 50.000 kronor p g a kundens insolvens och 40.000 kronor antas gå förlorade p g a tvistiga fordringar.

Antag vidare att företaget sålt samtliga kundfordringar till finansbolaget. Finansbolaget har erhållit 20.000 kronor i provision för att överta risken för kundfordringarna. Vid bokslutstillfället hade företaget erhållit likvid med 600.000 kronor resterande 380.000 kr förfaller till betalning några dagar efter bokslutstidpunkten.

Företagets årsredovisning påverkas i följande avseenden:

Kundfordringar 0 kr

Äganderätten till kundfordringarna har sålts till finansbolaget därför redovisas

Bank 600.000 kr

Den likvid som erhållits från finansbolaget har omvandlats till likvida medel. Dessa medel är ju inte öronmärkta, d v s de kan ju lika gärna bestå av ett lägre belopp på leverantörsskulder eller dylikt.

Övriga fordringar 380.000 kr.

Posten avser resterande fordran mot finansbolaget. Skillnaden 20.000 kr mellan de nominella fordringarna 1.000.000 kronor och de 980.000 kr som erhålls från finansbolaget är en provisionskostnad som hamnar på resultaträkningen som en kostnad.

Upplupna kostnader 40 000 kr

Beloppet avser en reservering för förväntade förluster p g a tvistiga fordringar. I detta exempel har avtalats med finansbolaget att företaget ansvarar för förluster p g a tvistiga fordringar. Förlustrisken för de 50 000 kr som befaras i kundförluster p g a kundens betalningsoförmåga behöver företaget dock inte reservera något för. Denna risk har ju sålts till finansbolaget

Ställda panter m m 0 kr

Då kundfordringarna är sålda och ej pantsatta skall inte något belopp redovisas här

Ansvarsförbindelser 0 kr

Om företaget i avtalet med finansbolaget har förbundit sig att stå för förlustrisker eller återta kundfordringar som ej betalats inom en viss tid så skall hela fordringsbeståndet redovisas som en ansvarsförbindelse i den mån reserv för ändamålet ej finns avsatt bland skulderna. I detta exempel antar vi dock att finansbolaget övertagit hela risken för kundernas betalningsoförmåga, därför erfordras inte att företaget redovisar några ansvarsförbindelser.

Även i detta exempel bör förekomsten av anlitade factoringtjänster i form av fakturaköp anges i not eller i förvaltningsberättelsen.

Som framgår av ovanstående exempel är det mycket viktigt att läsa och förstå det avtal som ingåtts med finansbolaget för att rätt kunna tolka hur factoring skall redovisas i företagets årsredovisning.

Utvecklingen i Sverige

1963 bildades de första factoringföretagen i Sverige.

Factoring ökade kraftigt till mitten av 70-talet. Factoringprodukten ökade i volym ända fram till år 1985 då omsättningen var som störst, ca 34 miljarder kronor.

1985 upphävde Riksbanken utlåningstaket för alla kreditinstitut. Factoring har påverkats negativt av de frisläppta kreditvolymerna i banksystemet. Omsättningen sjönk till en nivå av ca 23 miljarder kronor

1987. Därefter har factoring åter ökat i volym.

Factoring utgör i dag ca 3 procent av samtliga finansieringsformer på marknaden.

Ole Deurell