Norge kommer av allt att döma före både Sverige och Danmark med föreningsstyrd kvalitetskontroll.

NSRF (Norges Statsautoriserte Revisorers Förening gör vid generalförsamlingen i maj den slutliga ändring av stadgarna som krävs. Ett ”kontrollutvalg” utses och en kontrollavdelning kan börja arbeta nästa år.

Den fullt utbyggda obligatoriska kvalitetskontrollen börjar sedan fungera 1993. Den omfattar då i princip kontroll av revisioner från räkenskapsåret 1992. Tidigare kan man inte börja. Man vill inte redan 1992 kontrollera 1991 års revisioner. Beträffande dessa har ju åtminstone revisorernas egen löpande granskning redan börjat. Och beslutet om kontroll fattas som sagt först i maj i år.

– Revisorerna ska kunna anpassa sig och vara medvetna om att den nya kontrollen finns, när de gör sina revisioner, säger auktor revisor Anders Eng, Price Waterhouse A/S, som är ordförande i den kommitté som utarbetat reglerna för den föreningsstyrda kvalitetskontrollen.

Under 1992 kan de revisionsbyråer som vill be att få en ”testkontroll” som då inte kan leda till några sanktioner.

– Det kan vara intressant för byråerna att se hur det går till, säger Anders Eng. Dessutom behöver föreningens kontrollörer några ”försöksdjur” att arbeta med.

Föreningsstyrd kvalitetskontroll har planerats sedan länge i Norge. Först genom en lagändring har det emellertid gått att komma till rätta med problemen kring tystnadsplikten.

– Vi ser kontrollen som ett medel att själva hålla rent framför egen dörr innan någon offentlig myndighet griper in, säger Anders Eng.

Det finns en viss osäkerhet bland föreningens medlemmar inför det nya. Det gäller särskilt folk på mindre och medelstora byråer. De har ofta inte motsvarande tydliga, skriftliga interna kontrollregler som de stora byråerna har.

Lite mystiskt

– En del av dem uppfattar det hela som lite mystiskt, säger Anders Eng. Men det är inte så märkvärdigt. Det gäller egentligen bara att svara upp mot god revisionssed och det har man ju alltid varit skyldig att göra. De osäkra har fokuserat sig på det formella i kontrollen. Det är inte meningen att det ska upplevas så formellt. Föreningen räknar med att ha en hel del informationsarbete framför sig så att revisorerna kan förbereda sig för framtiden.

Man har varit ute på en del lokala kontor och informerat. De kritiska tongångarna är ganska begränsade.

– Vi hade en pensionär med bara några enstaka uppdrag som sa att han tänkte begära utträde ur föreningen, säger Anders Eng. Men han blev nöjd när vi sa att det bara gällde att sköta sina uppdrag ordentligt precis som förut.

Anders Eng förutser vissa problem med att få tag i auktoriserade revisorer som kan ställa upp som kontrollörer.

– Det kan bli besvärligt att hitta de rätta personerna och att hitta tillräckligt många, tror han. Det kommer nog att kräva särskilda insatser.

Inge Wennberg