IDEA är ett revisions- och informationsverktyg, som nu kommer i en ny och snabbare version. En av programmets starka sidor är att även den mindre ADB-erfarne revisorn kan använda det, menar FARs databehandlingskommitté.

Det datoriserade revisions- och informationsverktyget IDEA 3.0 utvecklades i samarbete med FARs kanadensiska motsvarighet CICA (Canadian Institute of Chartered Accountants).

IDEA 3.0 presenterades 1987 och kommer nu i den nya och snabbare versionen 4.0, som väntas till den skandinaviska marknaden någon gång under våren.

Programmet är helt omskrivet. Det har fått ett nytt system för att hantera register. Det läser nu också data direkt från bandstation. Man behöver alltså inte först läsa ner informationen till sin hårddisk.

I den nya versionen passar programmet både för de erfarna och för nybörjarna.

Minskar tiden

När man använder IDEA anger man alltid post- och fältdefinition för det register som ska undersökas. Menyer och fönsterteknik minskar tiden för att ge kommandon. När data ska hämtas från ett register, bestäms urvalskriterierna genom att man markerar vilka fält och operatorer som ska användas. Dessa väljs från en lista på skärmen.

Man kan också definiera registerinnehåll manuellt. För det ändamålet finns ett antal översättningsmallar lagrade så att registret går att läsa in direkt. Det finns mallar för ASCII, och EBCDIC med fast postlängd, dBase II–IV, Lotus 1-2-3 samt ASCII och EBCDIC direkt från bandstation av bl.a. märket Alloy.

Jämfört med den senast sålda versionen (3.1) är den nya utgåvan ungefär fyra gånger snabbare i själva bearbetningen.

Räknar man med hela processen – inklusive planering och postbeskrivning – går jobbet ungefär dubbelt så snabbt som förut. Tidsvinsten torde bli särskilt stor för stora register.

Den nya versionen kan lagra de 35 mest använda fält- och datumformaten. Det underlättar när man ska definiera format. Addering kan göras direkt utan att filen behöver definieras om. En bättre biblioteksfunktion gör det lättare att hantera klientdata. Kopplingsfunktionen när flera filer körs samtidigt har förenklats och förbättrats. En ny jämförelse- och summeringsfunktion ger bättre överblick och kontroll.

IDEA 4.0 har drivrutiner för HP Laserjet, Epson och IBM-kompatibla skrivare.

Bra för mindre erfarna

IDEA klarar däremot inte filer med variabel postlängd. Programmet kan inte heller adressera databaser eller indexerade filer. Egen grafikfunktion saknas.

Den stora styrkan ligger i att det är lätt för den mindre ADB-erfarne revisorn att använda programmet.