Revisor är på väg att bli det verkliga inneyrket bland ungdomen. Jobbet lockar därför att det är fritt, varierande, allmänbildande, efterfrågat och har fått ökad status. Samtidigt förlorar utsikterna att få bli delägare betydelse.

Revisorn har nog allmänt betraktats som en grå och tråkig figur som smyger kring i korridorerna. Men jag tror att den bilden har ändrats. Revisorn har blivit ’inne’, säger Anders Welin, 32.

Han är en av de många unga som valt att stanna kvar och göra karriär som revisor. Sedan 1981 arbetar han på Öhrlings Reveko i Stockholm.

– Jag trivs fantastiskt bra med mitt jobb. Det är fritt och omväxlande och jag känner att jag hela tiden utvecklas, lär mig nya saker.

Nu riskerar företagen att gå miste om unga, lovande chefsämnen. De unga revisorer som tidigare snabbt sökte sig till ekonomichefsposter hos klientföretagen stannar i dag kvar på byråerna och satsar på en revisorskarriär.

– Det är svårt att välja bort den frihet jag har som revisor för att i stället sätta mig på samma stol år ut och år in.

Anders tror att det är fråga om en övergripande attitydförändring i hela samhället. Den som är ung i dag vill ha möjlighet att styra sitt liv och själv påverka arbetet. Frihet är ett ord han ofta återkommer till.

Alla vill ha omväxling

– Nuförtiden vill folk inte bli stoppade i ett fack. Den enskildes frihet att själv välja och påverka sitt arbete har blivit det viktigaste i arbetslivet. Och det gäller givetvis inte bara oss revisorer utan jag tror att det är en trend överallt i samhället. Ingen vill göra samma sak månad efter månad. Anders tror att man nuförtiden lägger större vikt vid att hinna mer fler saker i livet än bara karriär.

– Arbetet ska inte betyda så mycket att man blir slav under jobbet. För mig kommer familjen alltid att vara viktigast och det tror jag gäller för nästan alla i min generation.

I höst ska Anders vara pappaledig. Då är det dags för hustrun Marie, som också är auktoriserad revisor, att gå tillbaka till jobbet.

Oberoende av viss plats

– Men Marie har inte bara passat Anna, berättar Anders. Vi har tagit hem en PC från jobbet och det finns mycket i vårt jobb som inte är beroende av en viss bestämd arbetsplats. Jag tänker nog också jobba lite i höst under min pappaledighet.

Helt klart är att man inte kan beskylla de unga för att vara lata eller ha för lite intresse av sina jobb. De unga jobbar nog minst lika hårt och energiskt som sina äldre kollegor. Det som har ändrats är nog snarast attityden till och kraven på arbetsuppgifterna. För den som är ung i dag har fått lära sig att ställa krav. Och känner man att ett jobb erbjuder utveckling och stimulans så är satsningen hundraprocentig.

Men Anders är noga med att understryka att arbetsnarkomani faktiskt är en åkomma som alla i branschen lider av, oavsett ålder.

– Revisorer är nog rätt dåliga på att sjukskriva sig, säger Anders. Vi tror att vi är oumbärliga. Men dessutom är det ju så att revisionsbyrån är ett serviceföretag som lever på att anpassa sig till kundernas krav och behov.

När Anders Welin valde att söka sig till en revisionsbyrå efter avslutad grundutbildning på ekonomlinjen vid Lunds universitet var det för att han inte riktigt visste vad han ville syssla med.

Kan lite om mycket

– Jag ville välja något där man får prova på lite av varje och revisorsyrket ger en bred bas att stå på.

Dessutom påpekar Anders att arbetet är utvecklande och omväxlande eftersom regler och lagar ständigt förändras och det är nödvändigt att hela tiden lära sig nya saker.

– En revisor kan lite om väldigt mycket. Det är roligt att bli uppfattad lite som en allvetare av sina klienter. Dessutom finns det inget tak för en revisor. Det finns alltid något nytt att lära.

I dag har Anders Welin arbetat tio år som revisor och sedan 1988 är han auktoriserad.

Hur har attityderna till yrket förändrats under de gångna tio åren?

– Den mest markanta skillnaden är nog att revisorn är en mer offentlig person i dag. Förr läste man aldrig om oss i tidningen. Men det beror säkert på att hela näringslivet förändrats. De senaste tio åren har det blivit inne att vara revisor.

Alla talar om affärsliv

Är det alltså fråga om en svängning i hela samhället?

– Ja, det tror jag. Ekonomi och affärsliv har blivit intressanta samtalsämnen för gemene man. Många fler läser tidningarnas ekonomisidor och engagerar sig aktivt i privatekonomiska frågor.

Antalet revisorer har också ökat. För varje år som går får vi allt fler regler som ska tolkas och följas. Det har ökat behovet av kvalificerad kunskap.

När Anders Welin började sin yrkeskarriär på dåvarande Reveko hade han cirka 400 arbetskamrater fördelade på 20 kontor runt om i landet. I dag sysselsätter den stora revisionsjätten Öhrlings/Reveko ungefär 2.400 personer på närmare hundra kontor.

– Jag tycker att det är en fördel att arbeta inom en stor organisation. Företaget är inte lika beroende av varje enskild medarbetare och det ökar den personliga friheten. Jag slipper känna att allt står och faller med min egen arbetsinsats och att jag måste kunna allt. En ekonomichef är ju på ett mer påtagligt sätt en nyckelperson i sitt företag. Och skulle jag jobba på en liten byrå så skulle jag vara tvungen att kunna allt själv.

Alltid någon som kan

Anders understryker också att det ger en trygghet att veta att det alltid går att fråga någon annan om man får problem.

– Det finns alltid någon på kontoret som är expert på det jag själv inte behärskar till fullo, säger han.

På de tio år Anders verkat i branschen har mycket förändrats.

– Jag tror att samspelet mellan revisorn och hans eller hennes klient är bättre i dag än vad det var för tio år sedan. Kommunikationen mellan människor i yrkeslivet har blivit öppnare på alla områden.

Anders är glad att han har klienter som ställer raka, öppna frågor.

– Många ekonomichefer ute hos mina klienter har arbetat några år på en revisionsbyrå. Det gör att jag oftast träffar människor som är väl insatta i en revisors arbete och som vet vilka frågor som är viktiga att ställa. Det är givetvis extra roligt att jobba med den här typen av klienter som ställer krav på mig och samtidigt står till förfogande med nödvändig extrainformation.

Lönerna på väg upp

Ett annat skäl till att de unga nu stannar kvar på byråerna är säkert att lönerna i dag hamnat på en nivå som mer liknar den som kommer en ekonomichef till del.

– Tidigare var det ett stort glapp i lönebilden. Men nu har revisorslönerna hoppat i kapp och det betyder säkert en del även om jag inte tror att det är den viktigaste anledningen till att allt fler stannar.

Ingångslönerna är fortfarande låga, cirka 12.000 för en nyutexaminerad civilekonom som börjar på en revisionsbyrå, men lönen ökar snabbt.

Ett viktigt mål för revisorn kan vara att bli delägare i byrån. Det innebär att man väljs in i en liten krets. Och förutsätter att man bevisligen besitter nödvändiga kvalifikationer.

– Om jag blir erbjuden delägarskap är det klart att jag tackar och tar emot. Men det är inget mål i sig. Och jag tror att det här med delägarskap kommer att betyda allt mindre som morot i framtiden.

Revisionsbyråerna har faktiskt blivit bättre på att ta hand om sina anställda. Kanske var det det stora manfallet under 80-talets senare hälft som gjorde att man fick upp ögonen. Då hoppade många unga av för att satsa på en karriär inom finansbolag eller bank som var den tidens stora modeflugor.

En revisor får bland annat mycket utbildning. Cirka 10–15 arbetsdagar per år.

– Under utbildningen får man chansen att träffa andra revisorer i ungefär samma ålder och situation. Sen är det givetvis roligt att få uppdatera sina kunskaper så att man kan ge kunderna bästa möjliga service.

Men det viktigaste skälet till att just Anders valt att satsa på revisorsbanan är att yrket passar hans personlighet. Det är ett kontaktyrke som ställer stora krav på den enskilde revisorns sociala förmåga.

– Vi rör oss hela tiden i främmande miljöer och ibland kan det vara svårt att snabbt finna sig till rätta i en ny och främmande företagskultur. Men samtidigt är det en utmaning som kräver mycket inlevelseförmåga. Och när man lyckas skapa en bra kontakt med klienten så känns det oerhört tillfredsställande. Då har jag på något sätt lyckats lite mer. Inte bara fullgjort mina traditionella plikter.

Därför lockas ungdomen bli revisor

Friheten, möjligheterna att styra arbete och t ex kunna jobba hemma när familjelivet kräver det.

Variationen, att få arbeta med flera olika företag och slippa göra samma sak månad efter månad.

Allmänbildande, man lär sig något om väldigt mycket.

Efterfrågat, allt fler regler i samhället ska tolkas.

Statusen, idag uppmärksammas revisorn i massmedia och lönerna är på väg upp.

Av Inga-Lill Grönlund