Auktor revisor Torbjörn Björner, lanthandlarson från Skellefteå, började sin bana som elektrikerlärling. Han har arbetat hårt i FAR och med att bygga upp det som idag är TRG Revision. Denne arbetsmyra är nu 72 år och har släppt de flesta av sina gamla uppdrag – men det händer att han tar nya! Han kan inte stå emot.

Torbjörn Björner växte upp i ett samhälle utanför

Skellefteå, yngst i en skara på sex syskon. Pappa drev lanthandel inklusive slakteri och bageri samt flera filialer i trakten. Men även den rörelsen drabbades hårt av 30-talets depression.

Det var oerhört knapert därhemma. Fickpengar var en lyx som inte förekom. Barnens vidare utbildning var ett ekonomiskt problem.

Efter realskolan i Skellefteå skulle Torbjörn Björner helst vidare till gymnasiet, i Umeå 15 mil därifrån eller i Stockholm. Men pengar saknades just då. En inriktning mot ingenjörsyrket stakades dock ut.

– Alla skulle bli ingenjörer på den tiden. Det där med ekonomi ansågs inte värt att satsa på.

Elektrikerlärling

Så han började som lärling på en elinstallationsfirma med att isolera ledningar på ett bygge. Numera åker han ofta förbi det där huset och förvånas över att det fortfarande inte brunnit ner.

Karriären i elbranschen blev bara två veckor gammal. Sedan kallade Rönnskärsverken, där han också sökt jobb. Det var något som man inte sa nej till. När Boliden erbjöd ett arbete tog man det, oavsett vad det var. I det här fallet var det en befattning som kontorsbud med 85 kronor i månaden.

Där träffade Torbjörn Björner för första gången en livs levande auktoriserad revisor. Han hette Carl-Olof Dahl och tillhörde en byrå ägd av John Wendler (som senare samarbetade med den välbekante P-O Öhrling). Mötet var inspirerande.

Efter ett år på Rönnskärsverken flyttade Torbjörn Björner till Stockholm och började på Kungsholms läroverk. Men snart hade pappa Björner träffat en handelslärare som gått på Franz Schartaus handelsinstitut. Det beslöts att sonen Torbjörn skulle strunta i vanlig studentexamen och istället välja detta handelsgymnasium, det bästa som fanns i landet. Det ledde ju fram till en ordentlig yrkesutbildning, menade pappa.

Torbjörn Björner gick där i två år och fick bra betyg. Med dem sökte han jobb på de tre stora bankerna i Stockholm. Det fick bli Handelsbanken, som betalade bäst. Det var fint att börja på bank på den tiden. Man blev ordinarie och berättigad till pension.

Tänkte på pensionen

– Ja, jag var 19 år och tänkte redan på pensionen, skrattar Torbjörn Björner, i dag 72 år fyllda och fortfarande aktiv som auktoriserad revisor.

Efter något år kom kriget. Torbjörn Björner låg inne i 900 dagar och var ledig från banken. Snart träffade han också sin blivande hustru Vesta, som hade större vyer än att maken skulle sitta på ett bankkontor och betjäna folk.

Så 1942 började Torbjörn Björner på Handels i Stockholm, och var fortfarande tjänstledig från banken. Efter tre år på Handels gick han med sina fina betyg upp till sin arbetsgivare och sa en aning stöddigt: Titta här! Vad kan ni erbjuda mig?

– Vi kan inte erbjuda er någonting, blev svaret. Ni får gå tillbaka till ert gamla jobb vid kontoret på Stureplan. Ni har ju varit ledig för studier. Tänk på alla som varit lojala och jobbat hos oss hela tiden!

Torbjörn Björner blev arg och sa upp sig direkt. Snart fick han ett erbjudande att börja på Industribyrån, d.v.s. Industriförbundets revisionsavdelning, där många av den tidens framstående revisorer fanns.

Där kom Torbjörn Björner att arbeta under auktoriserade revisorn Ove Lindhoff.

Härlig miljö

– Industribyrån var en härlig miljö. På Handels hade man lärt sig tänka fritt och det fick man göra här också. Ove Lindhoff var en fantastisk människa. Han hade alltid tid med mig och tyckte om att diskutera.

Tid var ett okänt begrepp för Ove Lindhoff. Han började arbeta vid lunch och höll på till två på natten.

– För att träffa honom var jag tvungen att göra likadant, berättar Torbjörn Björner. Så småningom lärde jag mig att inte gå in till honom efter fem på kvällen. Annars kom jag inte hem förrän frampå småtimmarna. Ove Lindhoff var så intressant, han trollband mig fullständigt. Jag minns en advokat som sa: när man diskuterat ett ämne med Ove Lindhoff så finns det sedan inte mer att säga om det ämnet.

Till Industribyråns klienter hörde bl.a. Röda Korset. Organisationen ville att någon revisor skulle åka ner och studera hjälpverksamheten i det sönderbombade Tyskland. Året var 1947 och Torbjörn Björner fick åka på sin första utlandsresa någonsin. Han fick majors grad i Röda Korset, eftersom de som skulle granskas var kaptener.

– Det var fruktansvärt att se Hamburg, Ruhrområdet, Köln, Berlin... Det var en form av revision som jag tror att få har upplevt.

Skaffade egna klienter

Även om Industribyrån utåt var en enda byrå så hade egentligen varje revisor en egen byrå inom byrån. Arvodena gick alltid till varje revisors eget postgiro. Systemet var det normala på den tiden. Det gjorde det också möjligt för Torbjörn Björner att bygga upp en egen klientstock vid sidan av arbetet under Ove Lindhoff.

Arrangemanget att revisionsbyrån ägdes av Industriförbundet sågs inte i längden med blida ögon. Auktoriserade revisionsbyråer skulle ägas av auktoriserade revisorer. Industribyrån gick på dispens.

– Så 1955 bröt sig de flesta ur och bildade Stockholms Revisionsbyrå. Den styrdes under de påföljande 25 åren med järnhand av auktoriserade revisorn Bengt Lindgren (som var Revisorsprofil i årets juninummer av Balans).

Stockholms Revisionsbyrå var egentligen aldrig något bra namn, säger Torbjörn Björner. Vi ville egentligen ha personnamn i firman som de flesta andra hade. Men grabbarna kunde inte enas om vem som skulle släppa till sitt namn Det var väldiga diskussioner om detta.

Delägare i byrån blev Torbjörn Björner först 1965. Det tog tid att bli partner på den tiden.

Mycket FAR-arbete

Snart började han arbeta i FAR. 1966 var han med och bildade FARs utbildningskommitté och var dess ordförande fram till 1974.

– Det var en fantastisk kommitté. Jag fick handplocka medlemmarna. Där var revisorer som Bengt A Nyström, Erik Rydström, Kurt Öjemo, Edward Waller m.fl. Vi stortrivdes tillsammans och så småningom ledde det till att jag kom in i FARs styrelse 1971 för att bli FARs vice ordförande 1974–76 och ordförande 1976–78.

Senare arbetade han i FARs regelkommitté och FARs nämnd.

FAR-arbetet tog ganska mycket tid. Det var egentligen något som en liten byrå på 30 personer inte hade råd att ställa upp med.

– Bengt Lindgren tyckte att det var för mycket. Men jag stod på mig. Så småningom kom vi överens om att byrån betalade halva tiden och så fick jag själv stå för resten. Det hände att klienter klagade över att jag var så upptagen. De talade om att välja en annan revisor. FAR-arbetet kunde ta uppemot tusen timmar om året. Men jag släppte inga uppdrag utan jobbade alltså dubbelt.

Torbjörn Björner blev FAR-ordförande ungefär samtidigt som en annan Thorbjörn blev statsminister. Regeringsskiftet gav ett visst andrum i FAR-arbetet. Under åtminstone ett halvår upphörde allt remisskriveri som socialdemokraterna varit så duktiga på.

– Carl Lidbom var ju fantastisk på att skriva lagförslag som vi skulle yttra oss över, konstaterar Torbjörn Björner.

Byggde upp TRG

I dag heter Torbjörn Björners arbetsplats TRG Revision (TRG = Touche Ross Group, efter det namn som den internationella partnern hade tills för inte så länge sedan).

Stockholms Revisionsbyrå med 30 anställda är ett av de företag som efter många turer sugits upp i det i dag cirka 750 personer starka TRG. Och det är till en betydande del Torbjörn Björners verk. Han har genom åren haft många kontakter med Touche Ross världen över och har ibland fått agera ”blåslampa” för att få FARt på utvecklingen.

Touche Ross kom i början på 60-talet och knackade dörr i Stockholm. Så småningom valde man Stockholms Revisionsbyrå som svensk samarbetspartner.

Att Torbjörn Björner engagerade sig hårt i det internationella arbetet klagade man inte på hemma på byrån. Tvärtom. Det internationella arbetet gav nya uppdrag och inkomster.

Det första uppdraget var Svenska Dataregister (Sweda) som på den tiden hade cirka 2.500 anställda i Sverige. Jobbet kom från Touche Ross i Kalifornien och Stockholms Revisionsbyrå tog över det från Bohlins.

– Vi var ju helt okända för amerikanerna så de tog faktiskt upplysningar på oss, berättar Torbjörn Björner. Men det blev ett fint samarbete.

Amerikanska revisorer kom över för att göra kvalitetskontroll på den svenska revisionen.

– Det var oerhört lärorikt. På den tiden redovisade man ofta t.ex. inte lagerreserven öppet i Sverige. Men den amerikanske revisorn lärde mig hur viktigt det där med lager är. Det skulle man verkligen kolla. Egentligen skulle man plocka sönder ett kassaregister, lägga ut alla dess över 1.000 delar på golvet och bekanta sig med varenda en. Ty så gjorde revisorerna med bilarna hos Chrysler.

Torbjörn Björner skruvade aldrig isär någon kassaapparat.

Mycket upprörd

– Du är inte klok, sa jag till den amerikanske revisorn. Jag var hemskt upprörd. Och amerikaner kan ju vara så oerhört påstridiga. Vi skrek åt varandra. Men vi blev mycket goda vänner. Vi har hälsat på honom i San Francisco och han har varit hemma hos oss.

Att ha fått en internationell partner som tillhörde ”The Big Eight” ledde naturligtvis till funderingar på om inte den egna byrån borde bli större.

Torbjörn Björner minns att kolleger i FAR kallade Stockholms Revisionsbyrå för den lilla byrån med de goda revisorerna. Det var i och för sig fint och trevligt att slicka i sig.

Det var dessutom sant. Men det var nog en god idé att växa.

Så på hemväg från ett FAR-möte började Torbjörn Björner prata med Rickard Elinder i byrån Elinder & Nyström. Ett samgående föreslogs.

Efter några veckor meddelade Rickard Elinder att han pratat med sina bröder och systrar hemma på kontoret. Jo, de var intresserade. Man pratade sig samman och skulle sedan skriva under ett avtal. Men då blev det stopp. Torbjörn Björner undrade vad i all världen de andra väntade på. Jo, de ville diskutera mera.

– Så där satt vi och väntade, berättar Torbjörn Björner. Ingenting hände. Till slut gick jag och Bengt Lindgren dit och frågade vad de höll på med. De sa att de fortfarande diskuterade. Och det blev ytterligare turer och diskussioner innan vi äntligen kunde gå ihop på hösten 1980.

Lång historia

Men där slutar inte historien om hur man slår samman två revisionsbyråer.

Nu satt man med två kontor. Ett på Sveavägen, ett på Kungsgatan. Båda var för små.

– Men vi talade med vår värd på Kungsgatan, berättar Torbjörn Björner. Han ordnade mer plats åt oss. Och med styrelsebeslut från den gemensamma nya byrån började vi renovera lokalerna.

Då uppstod nästa problem: de andra vägrade flytta dit.

– Vill ni inte komma till oss då flyttar vi väl till er då, sa Torbjörn Björner, eller tar en ny lokal ute på Gärdet eller så...!

Nej, det var inte möjligt att få plats på Sveavägen och på Gärdet kunde inte sekreterarna gå i affärer på lunchen.

– Jag höll på att bli tokig av den här diskussionen, säger Torbjörn Björner. Det blev stormöten och allt möjligt innan de äntligen flyttade till oss. Det är inte så lätt att få de mänskliga pusselbitarna att passa.

Och när TRG 1989 skulle flytta till Globen ville man inte flytta från Kungsgatan. Då genmälde Torbjörn Björner: – Det kan väl inte vara några problem. Ni har ju aldrig velat flytta hit till Kungsgatan...

Efter hand knöts fler byråer till TRG-samarbetet. Senare satte alla de här byråerna bokstäverna TRG framför sina namn för att slutligen fusioneras helt 1990.

Tillbaka i Norrland

I dag har Torbjörn Björner ett ganska rent skrivbord på TRG Revision Stockholm. Han har släppt de flesta av sina uppdrag. Men han är igång i Norrland. Och det är inte första gången.

Det var en gång på femtiotalet. Då fick han idén att öppna ett avdelningskontor hemma i Skellefteå. Han tog med sig lite papper, spikade upp en skylt på det centralt belägna föräldrahemmet, satte in annonser i båda ortstidningarna och slog sig ner för att vänta på klientströmmen.

Men den uteblev helt. Det enda som hände var att dagen därpå annonserade alla andra revisorer i trakten i tidningarna. Till råga på allt hade en av tidningarna fyllt ett tomt utrymme med orden: ”Gynna ortens revisorer!”

– Där fick jag. Jag tog mina böcker och försvann. För övrigt vägrade min hustru att flytta till Skellefteå. Hon är från Sundsvallstrakten.

På en vägg i Torbjörn Björners arbetsrum hänger ett jättestort fotografi. Där ser man Stöde, Sveriges mitt. Man ser Ljungan som flyter genom den två mil långa Stödesjön. Ett vitt hus nära stranden är Vesta Björners barndomshem.

– Där tillbringar vi numera väldigt mycket tid, säger Torbjörn Björner. Och på TRG i Sundsvall fick man nyligen reda på det. Så de tog kontakt med mig och undrade om jag kunde hjälpa dem. De ville ha mig som mentor, som bollplank.

Så nu arbetar han med kvalitetsstöd på Sundsvallskontoret. Han går igenom revisionerna när de är klara och är allmän rådgivare. En gång i månaden hålls byråsammanträde. En stående punkt heter ”Torbjörn talar”.

– Då brukar jag gå igenom olika problemställningar och berätta lite om hur det var förr i världen.

Svårt att säga nej

Torbjörn Björner har aldrig arbetat i riktigt stora företag. Han har trivts bäst med att revidera de små och medelstora. Där lyssnar de på vad han säger. Han är också konstintresserad och har därför kommit att arbeta en hel del med skatterådgivning åt konstnärer.

– Det har inte gett så mycket pengar. Men konstnärer är intressanta människor.

Torbjörn Björner säger att han inte precis har någon hobby som hindrar honom från att arbeta. Därför händer det fortfarande att han tar nya uppdrag. Inte i Stockholm, men i Sundsvall.

– Ja, jag känner ju en del folk däruppe. Vill de ha mig som revisor tar jag uppdraget. Det är svårt att stå emot. Lyckan i det här jobbet är att man får hålla på så länge man orkar. Men jag säger redan från början ifrån att avsikten är att om något år flytta över jobbet på någon annan på byrån.

Om Torbjörn Björner inte har någon hobby så har däremot hustru Vesta det. Hon är en omskriven samlare av frimärken med sagomotiv, som även visats på utställningar.

Paret har två barn. En dotter som är läkare, en son som är snickare.

Inge Wennberg