Thorbjörn Fälldin är styrelseordförande i Föreningsbankerna och i Televerket, förutom att han sitter i ett antal andra styrelser som ledamot. Han har stor styrelseerfarenhet av revisorernas arbete, men har också egen erfarenhet som revisor:

– Men det var länge sedan, på 50-talet. Då var jag revisor på lokalplanet i Föreningsbanken. Vi hade ett sammanträde om året och gick igenom krediterna och styrelsens protokoll och kontrollerade att de beslut som var tagna också var åtgärdade. Vi hade aldrig minsta anledning att ifrågasätta styrelsens arbete.

Hur är din erfarenhet av samarbete med revisorerna på senare år?

– Jag har mycket goda erfarenheter av samarbetet mellan revisorer och styrelse och på senare år är det egentligen bara en gång som jag blivit konfunderad. Det var i Televerket för ett och ett halvt år sedan, när Riksrevisionsverkets revisor hade en del påpekanden, som gavs offentlighet innan revisionen var klar. Det ledde för oss i Televerket till trubbel en tid och att gå ut så här kan skada ett företag. Och det får man aldrig göra. Det är viktigt att dialogen mellan revisor och styrelse är sekretessbelagd tills revisionsberättelsen är klar.

Hur arbetar du praktiskt med revisorerna som styrelseordförande och som styrelsemedlem?

– Jag träffar revisorerna under hand för att ta del av deras allmänna åsikter om företaget eller verket. Ibland tar man en längre diskussion med revisorerna, framför allt om man ska ändra inriktningen på verksamheten och göra större förändringar. Då är det viktigt att man får höra revisorns åsikt.

Du träffar revisorerna oftare än en gång om året?

– Det beror på revisorerna. Det vanliga är att revisorerna lägger fram en ren revisionsberättelse, men samtidigt presenterar ett PM för styrelsen, där de har synpunkter och önskemål. Det här är mindre viktiga ting som inte sätter ansvarsfriheten ifråga. På det här sättet blir hela styrelsen informerad och det tycker jag är viktigt, både som ordförande och som vanlig styrelsemedlem.

Händer det att revisorerna tar kontakt under året?

– Jodå, har revisorerna något viktigt att säga så hör de av sig. Och det litar jag på att de gör. De ska naturligtvis slå larm om något särskilt hänt och som är viktigt att de för vidare.

– Jag satt under de åren i Handelsbankens styrelse och jag kan inte erinra mig att bankens revisorer ringde i några varningsklockor under de åren.

Borde de ha gjort det?

– Alla aktörer på den s.k. marknaden borde ha insett att den ständiga uppgången ej kunde fortsätta i all oändlighet. Om man lägger om politiken mot en låginflationssamhälle, så borde man också kunna dra slutsatsen att redan en uppbromsning av värdeutvecklingen skulle kraftigt minska möjligheten att hålla processen igång.

Har revisorerna en skuld i detta?

– Det har alla, men jag vill inte peka ut en speciell grupp som mer skyldig än andra. Det ligger inte i min natur. Inte kan man begära att revisorerna ska vara förnuftigare än VD eller styrelseledamöterna i banken, företaget eller verket. Utvecklingen på fastighetsmarknaden ledde till att ett lättsinne spred sig hos alla inblandade

Låt oss titta just på värderingen av fastigheter. Skötte sig verkligen revisorerna här?

– Visst åligger det revisorerna att hävda en försiktighetsprincip, att ta ställning till låntagaren, att se till att panten ska vara god. Samtidigt hade vi den s.k. marknaden, där priserna rusade i höjden och praktiskt taget alla rycktes med i den våldsamma uppgången. Nej, det går inte att skylla ifrån sig på revisorerna – alla har vi ett ansvar för detta. Till och med tillsynsmyndigheten var förblindad.

Jag vill fråga dig om du funderat på s.k. audit committees, dvs. en form av underkommittéer inom styrelsen för kontakter med revisorerna?

– Nej, jag tycker nog att det är viktigt för arbetsklimatet i styrelsen att alla får samma information. För min del ser jag inget värde i särskilda revisionskommittéer.

Vad är den viktigaste egenskapen hos en bra revisor?

– Naturligtvis ska han kunna lagar och förordningar. Men det är givet. Den viktigaste egenskapen är en mycket hög integritet!

Tycker du att revisorernas makt och inflytande borde bli större?

– Nej, jag tycker redan revisorn i dag har en oerhörd makt. Han kan framföra anmärkningar, han kan råda stämman när det gäller ansvarsfrihet. Jag tycker han har mycket kraftfulla vapen redan i dag.

Vad tänker du inför framtiden när du ser på dagens kris?

– Att vi alla ska dra lärdom av vad som nu händer, så att vi inte gör samma misstag igen när konjunkturen vänder uppåt. Detta gäller styrelseledamöter, den verkställande ledningen, revisorer och alla andra.

Lennart Hagman