Det finns just nu tre statliga utredningar som arbetar med EG-harmonisering när det gäller företagen och deras redovisning och revision: aktiebolagsutredningen, redovisningsutredningen och revisorsutredningen.

Revisorsutredningen arbetar framför allt med det åttonde bolagsdirektivet, som handlar om revisorerna själva. Hur arbetet mellan de två andra utredningarna delas upp är inte helt klart på alla punkter. Det handlar inte bara om EG-harmonisering utan också om hur vår framtida lagstiftning på områdena över huvud taget bör se ut.

Årsredovisningslag

De grundläggande bestämmelserna om redovisning finns i dag i bokföringslagen. Sedan finns det bestämmelser om årsredovisning och vissa bokslutsbestämmelser i aktiebolagslagen, lagen om ekonomiska föreningar m.m.

Det har talats om att hänföra allt som handlar om årsredovisning till en ny årsredovisningslag. Det skulle betyda att många frågor som egentligen skulle behandlas av aktiebolagskommittén kan komma att flyttas över till redovisningsutredningen.

Revisionslag

Det har också talats om att föra samman alla bestämmelser om revision i en särskild revisionslag. Så har man t.ex. gjort i Danmark och Norge. Skulle Sverige slå in på den vägen kan man tänka sig att redovisningsutredningen får en betydligt utökad del av ”utredningskakan”.

Revisionsplikten för små företag blir rimligen en fråga för aktiebolagskommittén eller redovisningsutredningen.

Inge Wennberg