Kammarrätten har gått emot kommerskollegium och ändrat beslutet att inte låta auktoriserade revisorn Stig Löf få bosätta sig i Danmark.

Det har varit glädjefest hemma hos auktoriserade revisorn Stig Löf och hans hustru Kirsten i Viken utanför Helsingborg.

Kammarrätten har ändrat Kommerskollegiums beslut att inte låta revisorn bo i Danmark. I oktobernumret av Balans berättade vi om paret Löfs kamp för att kunna bosätta sig utomlands. Stig arbetar på Lindebergs Revisionsbyrå i Helsingborg. Hans danska hustru Kirsten båtpendlar till Helsingörs tekniska högskola. Där är hon snart klar med studierna. Som danska med dansk examen och tidigare danska erfarenheter på arbetsmarknaden räknar hon med att få arbeta i Danmark, nämnare bestämt i Köpenhamnsområdet.

Rent praktiskt hade makarna Löf tänkt ordna det för sig genom att bosätta sig i Helsingör, där de också hade hittat ett riktigt drömhus. Det skulle ge dem både ungefär lika långt pendlingsavstånd till jobbet.

Men, ack nej, det gick inte. Svensk auktoriserad revisor måste bo i Sverige, står det i revisorsförordningen. Dispens kan ges av särskilda skäl.

Tillsynsmyndigheten Kommerskollegium ansåg inte att Stig Löfs särskilda skäl dög och sa nej till dispens.

Stor glädje

Men kammarrätten höll inte med och skriver i sina domskäl:

”Kammarrätten finner att de av Stig Löf anförda skälen tillsammans med övriga omständigheter i målet får anses utgöra särskilda skäl att medge honom tillstånd att med bibehållen auktorisation vara bosatt i Danmark under viss tid. En förutsättning för detta är att han fortsätter vara verksam som revisor i Sverige.”

Kammarrätten ger Stig Löf tillstånd att bo i Danmark tre år från den dag som han flyttar dit.

Att tillståndet är tidsbegränsat beror på att det bara finns tidsbegränsade dispenser i den svenska lagstiftningen. Detta betyder antagligen ingenting för Stig Löf. Givna treårsdispenser brukar förlängas med två år och om vi går med i EG kommer bosättningskravet säkert att försvinna.

– Vi är naturligtvis jätteglada över kammarrättens beslut, säger Stig Löf. Nu vågar vi sätta igång och sälja vår villa här i Sverige med sikte på att köpa det hus vi tänkt oss i Helsingör.

Inget bakslag

Kommerskollegium ser inte kammarrättens beslut som ett bakslag. Det betyder bara att Kommerskollegium fått en ny praxis att tillämpa.

– Det är positivt att få riktlinjer för vårt handlande, säger Henry Åkerlund, chef för Kommerskollegiums revisorssektion. För vår del hade vi gärna sett att kammarrätten hade motiverat sig ytterligare.

Nu vet Kommerskollegium att auktoriserade revisorer under de här omständigheterna åtminstone får bo i Helsingör – men inte var gränsen längre bort i världen går. Om någon revisor vill flytta till Nya Kaledonien ger Kommerskollegium säkert ingen dispens från bosättningskravet.

– Vi har aldrig haft något personligt intresse av att hindra Stig Löf, betonar Henry Åkerlund.

Vårt uppdrag är att sköta systemet för tillsyn över revisorer. Trots höga ambitioner har vi ibland kritiserats för att vi inte fullgjort det till fullo. Nu har högre makter fattat beslut och i ett vidare EG-perspektiv kan man tänka sig att problematiken mildras ytterligare.

Inge Wennberg