Koncentrationen fortsätter i revisionsbranschen. Det senaste exemplet är att Tönnerviks sugs upp av Ernst & Young.

I slutet av februari släppte Ernst & Young och Tönnervik Revision nyheten att byråerna går samman den 1 maj.

Tönnerviks med cirka 85 kvalificerade revisorer är Sveriges sjätte största byrå. Ernst & Young med ungefär 415 auktoriserade och godkända revisorer är landets tredje byrå.

Stockholm och Västsverige

Den nya konstellationen, som förstås ska heta Ernst & Young, får cirka 1.900 medarbetare och knappar in avståendet till Bohlins och Öhrlings Reveko, som vardera har ytterligare något hundratal anställda.

Tönnervik, ursprungligen startad av Henry Tönnervik 1952, har haft sin verksamhet ganska hårt koncentrerad till Stockholm och Västsverige. Det är kontoren där som går in i Ernst & Young. Kontoren i Nord- och Sydsverige fortsätter på egen hand.

Samgåendet är ett resultat av samtal som inleddes i mitten av december mellan bl.a. Ernst & Youngs VD Ulf Spång och Tönnerviks styrelseordförande Sven-Erik Johansson. Efter drygt två månaders förhandlingar var det hela klart.

Både Ulf Spång och Sven-Erik Johansson såg betydande strategiska fördelar i att samordna verksamheterna.

– En större byrå ger för framtiden en bättre bas för att ta till vara den kompetens på ägarledda företag som Tönnerviks står för, säger Sven-Erik Johansson. Detta också ligger mycket i linje med Ernst & Youngs ambitioner.

Svårt hänga med i budgivningen

En annan orsak till samgåendet är att det är svårt för medelstora byråer typ Tönnerviks att i längden hänga med i den ökande offertgivningen i revisionsbranschen. Bruket att fråga om offerter sprider sig alltmer även till medelstora klienter, som är en viktig kundkrets för byråerna i mellanklassen. Det handlar också om att vara med och få kunder i den privatiseringsprocess som äger rum. Där blir det mycket offertgivning.

Det är dessutom ganska dyrt att räkna på offerter.

– Jag kan inte förneka att vi också påverkas av marknaden i lågkonjunkturen, säger Sven-Erik Johansson på Tönnerviks. Kundförluster slår mot oss också, även om jag vet att vi har klarat oss förhållandevis bra.

En realitet är också att större revisionsbyråer inför 90-talet behöver en stark internationell representation. Tönnerviks nuvarande representation ingår inte i ”The Big Six”.

Personliga överväganden

I bakgrunden ligger också personliga överväganden från Sven-Erik Johanssons sida. Han har arbetat hårt med Tönnervik Revision, en byrå som han engagerade sig i vid början av 70-talet och som sedan vuxit kraftigt under hans ledning. Han vill bl.a. ägna mer tid åt den professur som han har vid högskolan i Skövde. Han vill forska och skriva ännu fler böcker.

Inom Tönnerviks har man funderat på ett generationsskifte inom ledningen och ägandet men funnit att en lösning i form av ett samgående med en större byrå är det bästa på längre sikt.

Det är meningen att Sven-Erik Johansson ska engagera sig på styrelsenivå och arbeta med att utveckla kunskapsområdet ägarledda företag inom Ernst & Young. Men han kommer inte att ta på sig något administrativt ansvar.

Inge Wennberg