För att bli auktoriserad revisor finns vissa formkrav.

F.n. innebär dessa krav 3,5 års heltidsstudier på universitetet eller högskola. Utbildningen ska kompletteras med 5 års tjänstgöring (som också har vissa formkrav). Under tjänstgöringen förväntas man delta i viss vidareutbildning. Auktoriserar gör, om ovannämnda formkrav uppfyllts, Kommerskollegium.

Merparten av Sveriges auktoriserade revisorer tillhör Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR.

Nu har FAR ställt ytterligare formkrav. För att bli auktoriserad räcker ännu de ovannämnda formkraven MEN för att bli medlem i FAR måste man avlägga de kunskapsprov som ingår i revisorsexamen. Utbildningen har funnits som försöksverksamhet sedan 1989 och sker i form av 3 prov (efter 1, 3 och 5 års tjänstgöring). Samtliga prov är skriftliga och det tredje kompletteras med 1 timmes muntlig examination. Fr.o.m. 1992 blir de skriftliga proven obligatoriska.

Vad är FARs syfte med revisorsexamen?

Vill man begränsa yrkeskåren till en liten exklusiv elit?

Ska man efter totalt 8,5 års utbildning bli underkänd p.g.a. ett 6 timmars skriftligt prov (till vilket jag bara har 3 försök – 1 per halvår)?

Vad är det som FAR ifrågasätter?

  • Den 3,5- åriga universitets-/högskoleutbildningen som har examinerats?

  • De auktoriserade kollegernas handledning (eller kanske deras kunskap) under 5 års praktik?

  • Är det om jag under 8,5 års kvalificerad utbildning tillgodogjort mig rätt saker eller tillräckligt mycket?

Till min hjälp under provet har jag FARs samlingsvolym. Resten av kunskapen förväntas jag ha ”i huvudet”. Det kunskapskravet är orimligt. Det vet alla revisorer som ständigt släpar på tunga väskor med anvisningar, skattehandböcker, facktidskrifter etc.

En duktig revisor ska inte på rak arm kunna svara på alla frågor men han/hon ska kunna ta reda på det rätta svaret.

Med de lagar och regler som idag styr företagens redovisning så finns det ingen revisor som har huvudet uppdaterat med alla förändringar.

Om man nödvändigtvis ska ha någon form av prov låt oss då göra det på hemmaplan med hjälp av det material och kanske den expertis vi normalt använder oss av i tjänsten. Det viktigaste måste vara att vi finner rätt svar – inte att vi ska ha alla svar i huvudet.

Är det så att revisorsexamen av någon anledning, som jag inte förstått, är helt nödvändig – då vill jag att någon förklarar för mig varför det inte är lika nödvändigt att examinera även tidigare auktoriserade revisorer.

Eva Ehrstrand (inför prov III, första försöket).

Bohlins, Eskilstuna.