När detta läses har Landstinget Sörmland tagit ställning till ett förslag om att anlita auktoriserade revisorer för speciella granskningsuppgifter.

Bakgrunden är den s.k. Sörmlandsmodellen som gäller från och med i år. Den medför helt nya principer för att leda och styra landstingets verksamheter.

Modellen innebär att politikerna bestämmer målen och riktlinjerna för vad som ska göras, medan chefspersoner och personal bestämmer hur det görs.

Landstinget delas in i en organisation för att ”köpa in” service och tjänster åt invånarna och en organisation för att producera tjänsterna.

Inköpsorganisationen kallas avtalsenhet. Den ska inom ramen för vad politikerna bestämt teckna avtal med egna och externa producenter av hälso- och sjukvård m.m. För avtalsenheten ska ”kundnyttan” stå i centrum, inte konsekvenserna för landstingets egna produktionsenheter.

Sjukhus ”bolagsgranskas”

I det här sammanhanget är det tänkt att auktoriserade revisionsbyråer ska anlitas för att göra en företagsinriktad granskning av olika enheter i landstingets produktionsorganisation, särskilt sjukhusen. Alla enheter ska inte granskas på en gång. Man tar en i taget.

– Det är meningen sjukhusen i tillämpliga delar ska granskas som om de vore aktiebolag. Att hålla i detta blir en utmaning för min efterträdare, säger Jan-Eric Nordling, som snart går i pension.

– Avsikten är att göra en förhandlingsupphandling av de auktoriserade revisorernas tjänster, säger Jan-Eric Nordling. Vi kommer att lyssna på anbudsgivarna.

Inge Wennberg