Auktoriserade revisorer anlitas i en allt större utsträckning för uppdrag inom stat, kommun och landsting. FAR bildade förra året en kommitté för offentlig verksamhet och gav i början av året ut regel- och praxissamlingen ”Normer för redovisning och revision i den offentliga sektorn”. För att få underlag för ytterligare åtgärder från FARs sida på detta område har en ny hundrarådsundersökning gjorts.

FARs hundraråd fick denna gång ta ställning till ett antal frågor om uppdrag inom den offentliga sektorn, utbildning på området och ett symposium speciellt inriktat på revision och redovisning inom offentlig verksamhet.

Undersökningen gjordes per telefon av opinionsinstitutet Demoskop AB sedan FAR aviserat ledamöterna per brev om syftet med undersökningen.

Undersökningsresultatet visade att 26 % för närvarande hade uppdrag inom den offentliga sektorn. Till största delen var dessa inom den kommunala sektorn.

Av dem som har uppdrag inom den offentliga sektorn arbetar 60 % själva minst 100 timmar per år med uppdragen. Det är alltså ofta större uppdrag det är fråga om. I de allra flesta fall är det fråga om revision och endast i några fall redovisnings- eller konsultuppdrag.

Hela 80 % av dem som inte har uppdrag inom det offentliga är intresserade av att få sådana. Det statistiska underlaget tål egentligen inga långtgående analyser av fördelningen av svaren på t.ex. byråstorlek och kön. Men det tycks vara så att FAR-ledamöterna vid de tre största byråerna är mer intresserade av uppdragen i fråga, vilket är rätt naturligt i och med att många offentliga uppdrag kräver stora byråresurser. En annan intressant iakttagelse är att de kvinnliga FAR-ledamöterna i hundrarådet är avsevärt mycket mer positiva till att få uppdrag inom stat och kommun är sina manliga kollegor. Samtliga tillfrågade kvinnliga FAR-ledamöter ville t.ex. ha ett kommunalt bolag som klient mot 84 % av hundrarådets manliga del.

Så många som hälften av de tillfrågade uppgav att de hade användning för den nyutgivna FAR-boken ”Normer för redovisning och revision i den offentliga sektorn”. Lika många hade skaffat den eller tänkte skaffa den till sina medarbetare.

Hälften av FAR-ledamöterna var intresserade att själva delta i en IREV-kurs för uppdrag inom offentlig sektor och nära 60 % att låta en medarbetare delta. Hela 71 % av hundrarådets kvinnliga del var intresserade att delta.

Så mycket som 66 %, dvs. motsvarande drygt 1 300 FAR-ledamöter, är intresserade av att själva delta i det symposium som FAR planerar för redovisning och revision inom offentlig sektor. Drygt 40 % är dessutom intresserade av att skicka medarbetare till ett sådant symposium.

En hel rad synpunkter från hundrarådet har samtidigt framförts till FAR. Genomgående ger de uttryck för att det är bra att FAR tagit en rad initiativ på detta område. Några tycker att FAR ska vara ännu mer aktiv och att FAR bör upplysa bättre om hur ledamöterna kan få uppdrag inom den offentliga sektorn och överhuvudtaget sprida mer kunskap och information om området.

Intresset inom FAR-kåren för redovisning och revision inom den offentliga sektorn är verkligen glädjande. Detta är desto mer stimulerande eftersom Riksrevisionsverket har givit positiva signaler till ett utökat samarbete, vilket kommit direkt till uttryck i att de medverkar aktivt i FAR-symposiet den 19 januari nästa år. Samarbetet med kommun- och landstingssidan är redan etablerat, bl.a. genom att FAR har två representanter i Kommunförbundets och Landstingsförbundets gemensamma referensgrupp i redovisning.

Margareta Damberg, Biträdande generalsekreterare i FAR

Detta är FARs hundraråd

FARs hundraråd är en för varje undersökningstillfälle särskilt utvald grupp på 100 FAR-ledamöter som ombeds svara på frågor av intresse för FARs verksamhet. Urvalet är slumpmässigt och uppläggningen innebär att svaren och åsikterna är representativa för hela FAR-kåren.