Representanter för företaget lämnar i samband med revisionen en mängd uppgifter till revisorn. Revisorn har att kritiskt granska och bedöma värdet av denna information. Häri ingår även en bedömning av om uppgifterna överensstämmer med iakttagelser från andra granskningsåtgärder.

Värdet för revisorn av erhållen information är beroende av hur och av vem informationen lämnats. Vid bedömning av informationens värde kan följande tjäna som vägledning

* uppgifter från källor utanför företaget är av större värde än uppgifter från källor inom företaget

* uppgifter från företaget har större värde om den interna kontrollen är god

* uppgifter som revisorn erhållit direkt är av större värde än de som erhålls indirekt via företaget

* skriftliga uppgifter har större värde än muntliga.

Bekräftelse från företagsledningen kan vara ett effektivt komplement till revisorns övriga granskningsunderlag. Detta gäller till exempel vid svårbedömda situationer där bedömningar om framtida utveckling eller företagsledningens planer är avgörande, då endast muntliga uppgifter finns att tillgå, osäkerhet råder om huruvida alla tillgångar och skulder beaktats eller där verifiering inte fullt ut kan uppnås genom andra granskningsåtgärder.

I vissa fall är företagsledningens bekräftelse det enda underlag som kan erhållas. Detta kan t.ex. vara fallet beträffande verifiering av företagsledningens avsikt att en viss investering är långsiktig och därför skall klassificeras som anläggningstillgång.

Bekräftelse från företagsledningen är dock ingen ersättning för annat underlag som revisorn förväntas ta del av utan skall ses som ett komplement till revisorns övriga granskningsåtgärder. Exempelvis kan företagsledningens bekräftelse av en anläggnings anskaffningspris inte ersätta det underlag som revisorn normalt förväntar sig.

Uppgifter som lämnats muntligen av företagsledningen skall dokumenteras av revisorn. I de fall där företagsledningens uppgifter utgör en väsentlig del av revisorns bedömningsunderlag bör revisorn begära skriftlig bekräftelse. Denna kan ta formen av ett brev från företagsledningen till revisorn eller vara ett brev där revisorn för företagsledningen redogör för de uppgifter som lämnats samt begär bekräftelse av brevets innehåll.