Bakgrund

Aktiebolag som är skyldigt att ha auktoriserad revisor skall minst en gång under räkenskapsår som omfattar mer än tio månader avge delårsrapport. Rapporten skall avse bolagets verksamhet från räkenskapsårets början. Minst en rapport skall omfatta en period av minst hälften och högst två tredjedelar av räkenskapsåret och skall ges in till PRV senast två månader efter rapportperiodens utgång. För börsnoterade bolag finns därutöver bestämmelser om halvårsrapport.

Revisorns granskning av delårsrapporter behandlas inte i själva lagtexten men berörs i förarbetena till ABL (prop. 1975:103 sid 471 ff). Föredragande statsrådet anmärker sålunda i anslutning till behandlingen av frågan om vilka krav som skall ställas på delårsrapporternas innehåll att det får anses åligga revisorerna att i samband med sin förvaltningsrevision undersöka i vad mån avgivna delårsrapporter fyller måttet. Han konstaterar vidare att man därigenom – även om revisorerna inte granskar rapporten innan den avges – kommer att få en kontroll av att lagens bestämmelser om delårsrapporter efterlevs.

Revisorns granskning

Revisorn är således inte enligt ABL skyldig att inom ramen för revisionsuppdraget granska delårsrapport innan den avges. Senast i samband med revisionsberättelsens avlämnande skall revisorn dock alltid utföra viss granskning. Denna granskning kan delas in i följande områden.

* Granskningen av de formella kraven omfattar bl.a. att rapport upprättats och undertecknats av styrelsen eller, efter styrelsens bemyndigande, VD, att en rapport avser en period som överensstämmer med lagen och att sådan rapport inom föreskriven tid sänts in till PRV.

* Granskningen av innehåll avser att klarlägga huruvida aktiebolagslagens krav vad avser delårsrapportens innehåll (ABL 11 kap) uppfyllts.

* Med ledning av sin kunskap om företaget och dess utveckling under året, under beaktande t.ex. av kortperiodiska bokslutsrapporter och av årsbokslut, bedömer revisorn om företagsledningen lämnat vilseledande eller direkt felaktiga uppgifter i delårsrapport eller om företagsledningen inte iakttagit tillräcklig omsorg vid upprättandet av denna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt frågan huruvida oförändrade redovisningsprinciper tillämpats. Revisorn är dock inte skyldig att genom särskilda granskningsåtgärder fastställa riktigheten av uppgifterna i delårsrapport.