Med hjälp av anslag från svenska staten och The Soros Foundation håller Handelshögskolan i Stockholm på att bygga upp en handelshögskola i Riga.

– Den lettiska regeringen har skänkt en vacker barockbyggnad i Riga som nu vi håller på att renovera med hjälp av statliga medel och stöd från bland annat Skanska, berättar Staffan Burenstam Linder, rektor för Handelshögskolan i Stockholm.

Byggnaden ska stå klar i slutet av 1994 men redan till sommaren -94 ska de första kurserna starta. På 25 månader ska eleverna läsa in motsvarande terminer och därmed erhålla en enklare form av civilekonomexamen. Man kommer också att utbilda högre chefer i lettiska företag och organisationer i marknadsekonomi och management.

– Vi kommer naturligtvis också att arbeta med både lettiska och svenska företag, inte minst revisionsbyråer. Våra ambitioner är att göra oss så nyttiga så att företag finner det intressant att bidra till vår verksamhet.

Den svenska riksdagen har anslagit medel för skolan under en tioårsperiod, men tanken är att högskolan i Riga gradvis ska övertas av lettiska intressen.

– Förslagsvis med samma form av finansiering som Handelshögskolan i Stockholm, det vill säga genom fonderingar från företag och individer, förklarar Staffan Burenstam Linder. Många i min generation känner en skuld gentemot de baltiska staterna. Att på detta sätt åtgärda den enorma brist på kunskap om marknadsekononomi de baltiska staterna, kan ses som en avbetalning på denna skuld.

Lars Malmström