Kommunförbundets ordförande Joakim Ollén inledde med att gratulera alla närvarande som sluppit läsa kommunala årsredovisningar från 70-talet och början av 80-talet:

– De var verkliga rysare – i varje fall för dem som ville ha information om den kommunala förmögenheten och verksamheten. De var icke-informativa kamerala avstämningar av budgetar. De sa ingenting om den faktiska resultatutvecklingen och balansräkningarna.

Sen dess har det hänt en del. Överskådligheten har ökat liksom intresset för vad som åstadkommits. Också jämförbarheten har ökat.

– I dag har flertalet kommunala årsredovisningar en standard som motsvarar vad börsföretagen kan visa upp, sa Joakim Ollén. De har informativa resultat- och balansräkningar.

Stora förändringar skedde när kommun- och landstingsförbunden beslöt rekommendera en ny budget- och redovisningsmodell som i praktiken är en tillämpning av bokföringslagen. Dessutom har de båda förbunden en gemensam referensgrupp för att utveckla god redovisningssed.

Rättvisande redovisning

– Vi har också från kommunförbundet aktivt verkat för att i den nya nu gällande kommunallagen få in regler med utgångspunkt i en rättvisande redovisning enligt bokföringsmässiga principer.

Utvärderingar visar också att de allra flesta politiker kan göra ekonomiska analyser och studera ekonomiska samband till följd av de nya ekonomiska principerna.

– Numera sker också i snabb takt en fortsatt modernisering av kommunernas redovisning så att man får en koncernsammanställning inkluderande de kommunala bolagen, vilket också kommunallagen stadgar, sa Joakim Ollén.

Men visst kan det finnas problem. Som t.ex. att många kommuner och landsting inte tagit in sina pensionsåtaganden i redovisningen.

Andra frågor är hur man ska hantera olika typer av utestående lån, semesterskulder, anläggningstillgångar m.m.

En marknadsorienterad princip kan ge resultatet att parker och gator bara medför kostnader och därför inte har något värde.

– Mot det står en periodiseringsprincip som talar mot att man direktavskriver kostnader för att t.ex. anlägga en park som kanske ska användas 1300 år, sa Joakim Ollén. Parken bör periodiseras med hänsyn till att den har ett värde för brukarna. Och det går faktiskt att sälja gator – jag har gjort det själv.

Joakim Ollén berättade vidare att det finns planer på att redovisa kommunernas samlade ekonomiska läge på nationell nivå. Då blir det enklare för omvärlden att se hur kommunsektorn totalt sett utvecklar sig.

Vidare ska man i det mindre perspektivet se till att ekonomisk uppföljning blir en personlig angelägenhet för beslutsfattare på olika nivåer. Kortperiodiska bokslut bör bli rutin. Och upphandlingar i konkurrens kräver ökade kunskaper.

Kommunerna behöver också bli bättre på att relatera sina kostnader till den produktion som utförs.

– Då kan vi få snurr på rationaliseringsarbetet på allvar, sa Joakim Ollén. Grunden är lagd men vi har mycket att göra framöver.

Inge Wennberg