Ett seminarium behandlade skillnader och likheter i redovisningsrevisionen i privat och offentlig verksamhet.

Revisionsdirektör Bo Sandberg, RRV, knöt an till de förändringar som pågår inom redovisningen i staten och sa bl.a. att det inte är så lätt att revidera de nya resultatredovisningarna – som inte finns i det privata näringslivet – som myndigheterna ska lämna.

Revisionsdirektör Jan Sturesson, Komrev, framhöll att skillnaderna mellan privat och kommunal revision är ganska marginella när det gäller dokumentations- och rapporteringstekniker. Däremot är synsättet på redovisningen, dvs. vad den ska användas till, annorlunda. Jan Sturesson betonade att kommunfullmäktige och olika nämnder sitter och förvaltar skattepengar. Förvaltarskap betyder att ha hand om pengar för annans räkning. Då lägger man stor vikt vid att räkenskaperna är rättvisande.

– I det kommunala finns också en starkare koppling mellan redovisningsrevision och förvaltningsrevision, menade Jan Sturesson. Det går inte att tala om ändamålsenlighet och effektivitet i kommunens verksamhet om vi inte har en exakt rätt redovisning.

– I bedömningarna finns en grundläggande skillnad vid privat och kommunal revision, sa Jan Sturesson.Målet för ett aktiebolag är pengarna, dvs. vinsten. Verksamheten är medlet. I kommunen är det tvärtom. Pengarna är medlet, verksamheten målet. Just därför är redovisningsrevisionen oerhört väsentlig.

Men finns det några stora teknikskillnader dels i själva genomförandet av redovisningsrevisionen, dels när det gäller utvärderingen av granskningen? undrade seminarieledaren, FARs generalsekreterare Björn Markland.

Jan Sturesson svarade kort: – 1) Nej, 2) ja.

Bo Sandberg från RRV sa att skillnaderna främst finns i den nya resultatredovisningen. Här är revisionstekniken helt annorlunda mot den privata sidan där man alltid kan ge effektivitetsmått i ekonomiska termer.

Från FARs sida medverkade också revisionskommitténs ordförande Bo Ribers som bl.a. förklarade FARs intressentmodell och syftet med de privata årsredovisningarna. Han påpekade att de senare liksom på det offentliga området är viktiga beslutsunderlag.

Inge Wennberg