I artikeln om offentlighetsprincipen och kommunala bolag i Balans nr 4/93 hävdade vi att en auktoriserad revisor i ett aktiebolag som bryter mot sin tystnadsplikt kan ställas till ansvar för brott mot tystnadsplikt enligt 20 kap 3 § brottsbalken.

Vi har blivit uppmärksammade på att aktiebolagslagen 19 kap 1 § tredje stycket föreskriver att revisor inte kan ställas till ansvar för brott mot den tystnadsplikt som följer av ABL 10 kap 13 § första stycket.

Fråga uppkommer då om denna friskrivning från ansvar också gäller den i revisorsförordningen föreskrivna tystnadsplikten för auktoriserad revisor. Brottsbalken 20 kap 3 § talar om röjande av uppgift som man är pliktig att hemlighålla enligt lag eller annan författning. Har alltså den auktoriserade revisorn en straffsanktionerad tystnadsplikt som den icke auktoriserade revisorn saknar? Olika meningar kan säkert hävdas i denna fråga. Nära till hands ligger emellertid att anta att även en auktoriserad revisor kan åberopa friskrivningen i ABL från straffrättsligt ansvar för brott mot tystnadsplikt.

Men riktigt säkra på detta kan vi inte vara förrän en auktoriserad revisor blivit åtalad och dömd eller frikänd för påstått brott mot tystnadsplikt.

Ulf Gometz och Sten Losman