Det är svårt att fastslå hur vanlig konsultverksamhet är inom revisionsbyråerna. De revisorer Balans har talat med säger att den egentligen alltid har funnits, men att den blivit mer och mer specialiserad. Det har de flesta stora byråer löst genom att anställa specialister, antingen direkt på byrån eller i dotter- eller systerbolag till byrån. Specialisternas uppgift är att utföra de konsulttjänster revisorerna antingen inte har kompetens för, eller inte får utföra med hänvisning till de etiska reglerna.

Marcus Näslund gjorde för Kommerskollegiums räkning 1989 en enkätundersökning om konsultverksamheten vid 95 revisionsbyråer. Av det totala antalet anställda var 16 procent auktoriserade revisorer. Utredningen har alltså några år på nacken, mycket kan ha förändrats, men då kunde Marcus Näslund bland annat konstatera:

* efterfrågan på konsulttjänster var större än utbudet.

* mycket vanliga konsulttjänster var skatter, ADB-redovisning, företagsvärdering, företagsöverlåtelser, bolagsbildning m.m.

* sällan förekommande konsulttjänster var av typen marknadsbedömning, personalrekrytering, börsintroduktioner, strategisk företagsplanering, juridik m.m.

* majoriteten av de auktoriserade byråerna trodde att konsultverksamheten skulle expandera, framför allt inom skatter och ADB, men även inom områden som företagsvärdering, informationsteknologi och internationalisering.

Pär Trehörning är jur kand och journalist. Han medverkade senast i Balans nr 3/92