Olle Herolf har en enkel och rak syn: låt revisorns egen kommersiella bedömning bestämma priset! FAR eller någon annan ska inte lägga sig i kommersialismen. Nollarvoden ska inte förbjudas. Men revisionen ska följas upp med kvalitetskontroll.

I USA har systemet med offerter på revision gått så långt att revisorer i kampen om kunderna erbjuder sig att göra revisionen gratis. Syftet är kommersiellt. Det kan handla om att ta marknadsandelar eller kanske att kunna ta betalt för konsulttjänster i stället.

OK med gratis revision

Auktor revisor Olle Herolf, Price Waterhouse, är en svensk revisor som tycker att nollarvoden ska tillåtas här.

Han är dessutom vid intervjun fullständigt övertygad om att han blir den ende revisorn i det här reportageblocket, som framför den åsikten. Men han har, som han säger själv, en mycket rak och enkel lösning på hela offertproblematiken:

– Släpp de kommersiella krafterna fria. Men kontrollera kvaliteten på revisionerna. Varken FAR eller någon annan ska lägga sig i kommersialismen. Men man måste se till att revisorn gör sitt jobb.

Olle Herolf menar att frågan om offertgivning alltid varit aktuell. Men nu blir offerterna allt fler. Och det är en utveckling som inte kan stoppas – inte ens med regler.

– Säg att en revisor spelar golf med någon företagsledare och frågar: ”Hur mycket betalar du för din revision?”

Ja, offertgivningen kan börja redan på golfbanan – och där kan den heller inte regleras.

Olle Herolf tycker dock att det kan få finnas regler, t.ex. en bestämmelse om att revisorn inte ska få lämna ett absolut maximipris, eftersom ett sådant kan bli alltför kämpigt att hålla sig till om något oförutsett inträffar vid revisionen. Olle Herolf skulle också gärna se att FAR tog fram standardiserade leveransvillkor för revision.

Men han är helt övertygad om att konkurrens och kommersialism är något som driver branschen framåt.

– Konkurrensen bidrar till att vi gör mer serviceinriktade och mer prisvärda revisioner i dag än vad vi gjorde för ett antal år sedan, säger Olle Herolf.

Och kvaliteten på revisionen är det enda egentliga problemet med offertgivning som Olle Herolf ser. Det är delvis inget helt enkelt problem. Produkten revision syns inte.

– Det syns inte om revisionen är dålig förrän klienten också gör något dåligt, säger Olle Herolf. Därför finns i dag risken att det säljs revisioner där såväl olika byråer som kunden själv har olika uppfattningar om vad som ska levereras. Lösningen, den enda, på det problemet är att få till stånd någon form av kvalitetskontroll. Vi ska bestämma var ribban ska ligga: vad är god revisionssed och vilka risker får man ta enligt god revisionssed? Om vi sedan har en kontroll i efterhand så vet alla att risken finns för en disciplinär åtgärd om man gör en dålig revision.

Verkligheten har förändrats

Ett förslag till föreningsstyrd kvalitetskontroll lades fram av en arbetsgrupp för några år sedan. Det var faktiskt när Olle Herolf satt i FARs styrelse.

– Men vi drev inte frågan vidare då, säger Olle Herolf. Ett problem var att kontrollen skulle kosta mycket pengar, vilket till sist skulle drabba uppdragsgivarna.

Men nu har du ändrat uppfattning?

– Ja, de nu pågående upphandlingsrundorna med stora sänkningar av arvodena motiverar att obligatorisk kvalitetskontroll införs. Verkligheten har förändrats.

Du menar att revisionsbyråerna håller på och bjuder under varandra för mycket?

– Byråerna arbetar med ”low balling”. Det går inte att stoppa. Det ska inte gå heller. FARs regelkommitté har föreslagit en regel om att man inte ska få ha arvoden som uppenbart understiger självkostnaden. Det tycker jag är fel. Även om en revisor tar ett nollarvode så är det inget problem så länge som jobbet utförs. Priset ska bygga på revisorns egen kommersiella bedömning. Och kommersialism är att ta jobb från andra, ge rabatter och ta marknadsandelar. Ett nollarvode kan vara en marknadsinvestering. Har man råd att satsa så ska man få göra det – bara man levererar en bra produkt. Hur ska man för resten kontrollera självkostnaden?

Kamrater blir konkurrenter

Hur mycket man fakturerar extra för oförutsedda händelser – eftersom ett absolut maxpris varken får eller bör lämnas – måste enligt Olle Herolf också få bedömas utifrån kommersiella grunder.

Nu tror Olle Herolf inte att det precis blir vanligt med nollarvoden i Sverige. Företag som köper revision gratis vet att det bara blir för ett enda år. I framtiden får de betala.

FAR-kåren har tidigare framstått som ett mycket kollegialt och kamratligt gäng. Nu håller ni på att bli mer och mer konkurrenter. Pratar man inom kåren om att någon speciell byrå är värst på att underbjuda de andra?

– Varje gång man inte får ett uppdrag som man bjudit på så fattar man naturligtvis inte hur de andra har räknat. Den känslan drabbar oss alla. Och alla är säkert övertygade om att den kvalitet som konkurrenten erbjudit inte kommer att leda till någon riktig revision.

”Ingen är värre än någon annan”

Så det är ingen speciell byrå som utpekas som ”värstingen”?

– Nej, alla har nog den inställningen att ”egentligen är det bara vi som är riktigt professionella”. Ingen är värre än någon annan. Vi är alla lika goda kålsupare.

Bakom sin enkla inställning till offertfrågan har Olle Herolf dock en liten orolig fundering:

– Om det skulle bli så att vi eroderar prisnivån i dag – av kommersiella skäl eller därför att folk faktiskt fuskar med kvaliteten – hur ska vi då komma tillbaka? Företagen accepterar lätt prissänkningar men inte höjningar. Och om kvaliteten visar sig ha rasat – då måste priserna upp.

Är branschen verkligen mer kommersiell nu än tidigare?

– Jag vet inte. Det är första gången som den står med en stor överkapacitet. Marknaden krymper av olika skäl. Det gör att folk reagerar på olika sätt. Men kommersiella har vi alltid varit. Jag är övertygad om att revisorer är väldigt bra affärsmän.

Reklamförbudet i FARs etiska regler togs bort för ett antal år sedan. Vad har det betytt?

– Vi syns mer. Kvar av reklamreglerna finns i dag bara ett förbud mot direkt ackvisition. Det kan också tas bort. Det förbudet är en läpparnas bekännelse. Direkt ackvisition förekommer. Det vet vi. Förbud som inte kan upprätthållas ska vi inte ha.

Inge wennberg