I sin artikel ”Vad skriver vi egentligen i revisionsberättelsen” säger Siv Berlin bl.a.

Till yttermera visso krävs inte längre att årsredovisning och revisionsberättelse tillställs taxeringsmyndigheterna, eftersom rapporteringen dit numera görs på räkenskapsscheman, som inte har någon knytning till den lagstadgade revisionen. Denna specifika upplysningsskyldighet i revisionsberättelsen om skatter och avgifter kan därför i hög grad ifrågasättas.

Det är mycket riktigt så som Siv säger när revisorn avlämnat en ren revisionsberättelse. Vid oren revisionsberättelse däremot finns två lagbestämmelser som det kan vara anledning att påminna om.

I ABL 10 kap 10 § sägs följande: ”Om revisionsberättelsen innehåller anmärkning om att bolaget inte har fullgjort skyldighet som avses i fjärde stycket 1–4, skall revisorerna genast sända in en avskrift av revisionsberättelsen till skattemyndigheten.

Fjärde stycket 1–4 ovan syftar på skatter och avgifter.

Den andra lagbestämmelsen finns i lagen om självdeklaration och kontrolluppgifter 2 kap 22 § och är nog inte lika känd som ABLs bestämmelse. Den lyder på följande sätt: ”Om en revisionsberättelse för den som har inkomst av näringsverksamhet innehåller upplysning, uttalande eller anmärkning enligt 10 kap 10 § aktiebolagslagen (1975:1385) eller 4 kap 10 § lagen (1980:1103) om årsredovisning m.m. i vissa företag skall en kopia av revisionsberättelsen fogas vid självdeklarationen. Revisionsberättelsen skall dock inte bifogas om den endast innehåller uttalande att årsredovisningen uppgjorts enligt aktiebolagslagen, att styrelseledamöter och verkställande direktör bör beviljas ansvarsfrihet eller uttalande som avses i 10 kap 10 § sjätte stycket aktiebolagslagen.

Detta innebär att om en revisor åtagit sig att hjälpa till med självdeklaration och se till att handlingarna skickas in till skattemyndigheten så bör han även för företagets räkning skicka in en kopia av en eventuell oren revisionsberättelse eftersom den skall fogas vid självdeklarationen. Enligt lagtexten räknas även en revisionsberättelse som innehåller upplysning som oren. Vid anmärkning i revisionsberättelse på företagets hantering av skatter och avgifter skall skattemyndigheten således få den orena revisionsberättelsen från två håll, dels från revisorn och dels från företaget.

Auktor revisor Jan Johanson Öhrlings Reveko, Sundsvall